Hyppää sisältöön

Hoitoonhakeutuminen_koronaepidemiassa_070520_1200px.png

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: Myös lievästi oireilevat ohjataan näytteenottoon

Hyvinvointiyhtymä ottaa koronavirusnäytteitä myös lievistä hengitystieinfektio-oireista kärsivistä potilaista, jos on syytä epäillä koronavirustartuntaa. Flunssaoireisia pyydetään ottamaan aina ensin yhteyttä Päivystysavun numeroon 116 117, josta ohjataan näytteenottoon. Terveysasemille ei pidä hakeutua omatoimisesti, vaan numerosta saa tarvittavat toiminta- ja kotihoito-ohjeet. Myös omaolo.fi-palvelussa voi tehdä oirearvion, joka ohjaa tarvittaessa terveydenhuollon avun piiriin.

Tavoitteena on testata kaikki lievistä hengitystieinfektio-oireista kärsivät, joilla epäillään koronavirustartuntaa. Todellinen tartuntojen määrä on ilmoitettua suurempi, koska oireettomien ja lieväoireisten tartunnan saaneiden määrästä ei ole tietoa.

Suomessa on tällä hetkellä testauskapasiteettia enemmän kuin testattavia, ja kapasiteettia lisätään edelleen. Laaja testaaminen on erityisen tärkeätä, kun yhteiskunnallisia rajoituksia vapautetaan. Mitä suurempi osa akuutin vaiheen koronavirustartunnoista löydetään ja altistuneet jäljitetään, sitä paremmin voidaan estää epidemian etenemistä.

Kaupungintalon neuvonta

Kaupungintalon ovet kiinni 31. heinäkuuta asti. Kaupungintalon neuvonta palvelee poikkeusolojen aikana puhelinvaihteen 03 888 111 ja sähköpostin avulla . 

1.–26.6. neuvonta palvelee:

ma klo 9–11 ja 12–17

ti–pe klo 9–11 ja 12–15

29.6.–31.7. neuvonta palvelee:

ma–pe klo 9–11 ja 12–15

Kulttuuri- ja kirjastopalvelut

Kulttuuritalon eli kirjaston ja taidemuseon toiminta alkaa normalisoitua kesäkuun alussa. Kirjastoauto lähtee liikkeelle koulujen syyslukukauden käynnistyttyä.

1.6.–30.8. kulttuuritalo avoinna:

ma–pe kello 11–16

1.6.–30.8. omatoimikirjaston palvelee:

ma–ti klo 8–11

ke–to klo 8–11 ja 16–19

pe klo 8–11

17.7.–9.8. kotiseutumuseo avoinna:

 ke–su klo 11–17

Liikuntapalvelut

Uimahalli avautuu 10.8.

Uimahallin kuntosali avoinna 1.6. alkaen: 

ma–pe klo 5.30–21

la–su klo 7–21

Kalliojärven uimarannan puomi auki 1.6. alkaen klo 7–22.

Keskusurheilukenttä avoinna arkisin klo 7–20.30.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa 29.5.:

Covid-19 -epidemian vuoksi asetettuja, synnyttäjän tukihenkilöä koskevia rajoituksia höllennetään kesäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Synnyttäjän oireeton tukihenkilö, joka tulee Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueelta, saa osallistua synnytykseen, pääsee mukaan kiireelliseen tai suunniteltuun keisarileikkaukseen ja saa vierailla äidin ja vastasyntyneen luona synnyttäneiden osastolla 64. Synnytyksessä tukihenkilölle opastetaan tarvittavat suojautumis- ja hygieniaohjeet.

Perhehuoneet ja taaperohuoneet toimivat myös normaalin käytännön mukaisesti. Äitiyspoliklinikkaa koskevat rajoitukset pidetään edelleen voimassa, eli tukihenkilö ei pääse toistaiseksi esimerkiksi seulontaultraäänitutkimuksiin tai lääkärin vastaanotoille.

Aikaisemmat rajoitukset asetettiin estämään Covid-19 -epidemian leviämistä ja turvaamaan keskussairaalan henkilöstön riittävyyttä. Rajoitus oli väliaikainen.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa:

Kunnaneläinlääkäripalvelujen rajoituksiin on tullut helpotuksia ja myös kiireettömiä tapauksia voidaan hoitaa. Edelleen on kuitenkin erittäin tärkeää pitää ihmisten väliset kontaktit mahdollisimman vähäisinä ja noudattaa seuraavia ohjeita. Yhtymän ohjeistus koskee kunnaneläinlääkäreiden vastaanottoaikoja ja tilakäyntejä sekä eläinsuojelu- ja eläintautivalvontaan liittyviä käyntejä. Myös eläinlääkäri voi perua käynnin, mikäli hänellä ilmenee sairauden oireita.

Ohjeistus eläinlääkärin vastaanotolle saapuville

 • Ohjeistus koskee yhtymän eläinlääkärivastaanottoja. Toimipisteet ovat Asikkalassa, Hartolassa, Heinolassa, Hollolassa, Kärkölässä, Orimattilassa ja Sysmässä.
 • Vastaanotolle saa tulla vain yksi henkilö potilasta kohden.
 • Vastaanotolle ei saa tulla henkilö, jolla itsellään tai hänen läheisellään on mitään flunssan oireita tai henkilö itse tai tämän läheinen on ollut ulkomailla kahden viikon sisällä. Mikäli potilasta ei voi tuoda kuin henkilö, johon yllämainitut asiat pätevät, tulee asiasta ilmoittaa henkilökunnalle ennen vastaanotolle saapumista.
 • Kädet pestään tai desinfioidaan ennen vastaanottotiloihin tuloa, jos mahdollista. Vastaanotolla ei kätellä ja pidetään riittävästi etäisyyttä.
 • Aivastuksen tullessa, muistetaan aivastaa paperinenäliinaan tai hihaan.

Ohjeistus tiloille, kun eläinlääkäri tulee tilakäynnille

 • Mikäli tilalla on flunssaisia henkilöitä, tästä ilmoitetaan ennen eläinlääkärin saapumista paikalle.
 • Oireilevat henkilöt eivät osallistu tilakäynnillä eläimen hoitoon.
 • Eläinlääkäri ohjataan heti hänen saapuessaan käsienpesupisteelle.
 • Huolehditaan riittävän turvavälin toteutumisesta ja käsihygieniasta koko käynnin ajan. Ei kättelyä.
 • Aivastuksen tullessa, muistetaan aivastaa paperinenäliinaan tai hihaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa (24.4.):

Hyvinvointiyhtymä varautuu tukemaan alueensa kuntia, jos maan hallitus päättää ensi viikolla koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi määrättyjen rajoitusten purkamisesta. Yhteistyötä tiivistetään etenkin kuntien sivistystoimien kanssa sen varalta, että koulunkäynti alkaa uudelleen. Yhtymä haluaa yhdessä kuntien kanssa varmistaa toimintaohjein oppilaiden ja henkilökunnan turvallisen paluun kouluihin.

Yhtymässä on ymmärrystä muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin asiantuntijoiden kannanottoja kohtaan, joiden mukaan koronarajoituksia pitäisi alkaa purkaa ripeämmin. Niissä on ajatuksena, että koronavirukseen sairastuisi se väestönosa, jolle tauti ei ole vaarallinen. Kun vasta-aineita olisi yhä suuremmalla joukolla suomalaisia, riskiryhmätkin olisivat paremmin suojassa.

Yhtymän johtajaylilääkäri, terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen painottaa, että epidemia on rajoitusten kohtalosta huolimatta väistämättä keskuudessamme useita kuukausia. Tällä hetkellä sekä Päijät-Hämeen että koko maan terveydenhuollon palvelujärjestelmä pystyy vastaanottamaan merkittävästi nykyistä enemmän potilaita.

- Yksiselitteistä oikeaa vastausta rajoitusten purkamiseen ei ole. Kokonaisharkinta tehdään sairauden etenemisen ja palvelujärjestelmän kantokyvyn välistä suhdetta painottaen. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä kouluihin paluu olisi perusteltavissa siitä näkökulmasta, että maakunnassa on muita alueita enemmän lasten ja nuorten pahoinvointia jo entuudestaan, ja huoli erityisesti haavoittuvassa asemassa olevista lapsista ja perheistä on jo kasvanut koulujen sulun aikana. Noudatamme luonnollisesti kaikessa toiminnassamme hallituksen linjauksia, sanoo yhtymän johtajaylilääkäri, terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen.

Myös epidemiatilanteessa on Suomessa paljon alueellista vaihtelua. Päijät-Hämeessä tartuntoja on maltillisesti, ja tartuntaketjut on saatu toistaiseksi hyvin selvitettyä. Myös yhtymän valmius infektiopotilaiden hoitamiseen on erittäin hyvällä tasolla. Erinomainen yhteistyö yhtymän omistajakuntien kanssa on edesauttanut alueellisen tilanteen hallintaa, ja integroitu sote-kuntayhtymä on hyvä toimija kokonaiskoordinaatiota edellyttävässä tilanteessa.

Yhteinen Päijät-Häme -hanke ja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysturva ry tiedottavat:

Perinteisesti yhdistykset ovat toteuttaneet matalan kynnyksen toimintaa, jossa kohtaamiset ja yhdessä tekeminen ovat keskiössä. Koronatilanne haastaa yhdistyksiä toimintatapojen muutokseen.

Kerro meille miten yhdistyksessänne on toimittu poikkeustilanteessa ja miten koronatilanne on vaikuttanut yhdistyksenne toimintaan. Valtakunnallisten järjestöjen osalta Suomen sosiaali ja terveys ry / SOSTE toteutti saman sisältöisen kyselyn maaliskuussa. Nyt on paikallisen kyselyn vuoro. Vastauksia kyselyyn odotamme 1.5.2020 asti.

Kysely: https://link.webropolsurveys.com/S/53987A236BF9D11A

Hyvinvointikuntayhtymä yhteistyössä alueen kuntien kanssa vahvistaa lapsille ja nuorille suunnattua tukipalvelua tarjoamalla apua ja motivaatiota opintoihin uuden Lentävä läksytuki chat-kanavan kautta.

Läksytukea chatissa antavat Finnairin lomautetut vapaaehtoiset työntekijät, joiden rikostaustat on tutkittu. Chat on avoinna ensimmäisen kerran 8.4. koulupäivän jälkeen klo 16-18. Jatkossa chat palvelee maanantaisin ja keskiviikkoisin.

Läksyjen lisäksi tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten motivaatiota. Nuori voi miettiä, miksi pitää opiskella matematiikkaa tai kieliä. Esimerkiksi lentokapteeni tarvitsee matematiikkaa ja maantietoa joka päivä työssään. Lentoemäntä taas kohtaa päivittäin lukuisia ihmisiä eri kielistä ja kulttuureista.

Lentävä Läksytuki on kuntalaisille ja kunnille maksuton ja sitä tarjotaan kevätlukukauden loppuun 30. toukokuuta asti. Teknisistä kustannuksista ja koulutuksista vastaa Zoturi Oy, vapaaehtoisten järjestämisestä Finnairin Lentävä Läksytuki -hyväntekeväisyyshanke ja laadusta Suojellaan Lapsia ry.

Lentävään Läksytukeen pääsee mukaan osoitteesta normaali.fi/laksy/

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa:

Suun terveydenhuollon toiminta keskittyy ajalla 6.–19.4.2020 kiireelliseen ja puolikiireelliseen hoitoon. Hoidon kiireellisyyden arviointia on vahvistettu niin, että jokaisella alueella on hammaslääkäri etävastaanottovalmiuksin.

Hengitystieinfektiopotilaiden kiireellistä hammashoidon tarvetta arvioidaan Päivystysapu 116 117 -palvelussa, ja tarvittaessa annetaan kotihoito-ohjeita puhelimitse tai videon välityksellä.

Yhteydenotot arkipäivisin klo 8–15 alueen ajanvaraus- ja neuvontapuhelimeen, ja muina aikoina 116 117.

Eteläinen alue (Myrskylä, Orimattila, Pukkila) p. 03 819 4280

Orimattilassa terveysaseman ja Jokivarren hammashoitola ovat toiminnassa. Myrskylässä on vastaanottoa maanantaina 6.4. ja torstaina 9.4. Viikolla 16 vastaanotto on kiinni 13.–19.4. Pukkilan hammashoitola on kiinni 14. ja 15.4., mutta muuten auki normaalisti viikoilla 15 ja 16.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa:

Hyvinvointiyhtymä haluaa turvata synnyttäjien ja vastasyntyneiden terveyttä rajoittamalla synnytykseen osallistuvien määrää koronaepidemian aikana. Synnyttäjä voi jatkossa ottaa synnytyssaliin mukaan yhden oireettoman tukihenkilön, joka ei ole oleskellut ulkomailla, eikä ole altistunut varmennetulle koronavirusinfektiolle edeltävän 14 vuorokauden aikana. 

Tukihenkilölle opastetaan tarvittavat suojautumis- ja hygieniaohjeet. Synnytyksen aikana tukihenkilö on samassa huoneessa synnytyksen ajan. Tukihenkilö ei pääse lapsivuodeosastolle eikä leikkaussaliin.

Rajoituksella hyvinvointiyhtymä haluaa estää COVID-19 epidemian leviämistä, ja turvata keskussairaalan henkilöstön riittävyyttä. Rajoitus on väliaikainen ja rajoitukset puretaan heti, kun mahdollista.

Hyvinvointiyhtymä pahoittelee rajoituksesta perheille aiheutuvaa vaivaa ja harmia. Perheiltä toivotaan ymmärrystä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Hyvinvointiyhtymän rajoitus noudattaa Suomen gynekologiyhdistyksen ja kaikkien Suomen synnytyssairaaloiden yhteistä päätöstä.

Orimattilan kaupunki ja sen tytäryhtiöt tukevat paikallisia yrityksiä koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Alueen elinkeinoelämä ja yritykset ovat kaupungille tärkeitä ja luovat pohjan kaupungin taloudelle sekä kaupunkilaisten hyvinvoinnille.

Kaupungin tuet ja hakuohje

 • Kaupungilta vuokralla oleviin yritystilojen vuokriin ja maanvuokriin on mahdollista hakea maksuaikaa tai helpotuksia. Ota yhteyttä suoraan vuokranantajaan.
 • Laskujen osalta kaupunki pyrkii aikaistamaan ostolaskujen maksamista eräpäivää aikaisemmaksi ja myöntämään omiin myyntilaskuihinsa pidemmät maksuajat. Ota yhteyttä sopijaosapuoleen, jos tarvitset muutoksia maksuehtoihin.
 • Hankinnat viedään eteenpäin sovitusti ja aikaistetaan toteutusta mahdollisuuksien mukaan.
 • Huolehditaan siitä, että alueen yritykset saavat tietoa tarjouspyynnöistä ja tukea vastaamiseen. LADECin yritysneuvonta toimii tehostetusti. Soita 044 702 2700 (ma–pe, klo 8.30–18).
 • Kaupungin hankinnat pyritään mahdollisuuksien mukaan kohdistamaan paikallisiin yrityksiin hankintalaki, olemassa olevat sopimukset, puitesopimukset ja kilpailulainsäädäntö huomioiden.
 • Tekniset palvelut pyrkivät käyttämään henkilöstövajetilanteissa paikallisia alihankkijoita mahdollisuuksien mukaan. Ilmoittaudu itse, jos sinulla on hyödynnettävää osaamista.
 • Seuraa hankintoja kaupungin verkkosivuilta ja Hilmasta.

Yksinyrittäjän 2 000 euron tuki

Suomen hallitus on luvannut yksinyrittäjille 2 000 euron tuen, joka haetaan kuntien kautta. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa, mukaan lukien freelancer-yrittäjät.

Hae yksinyrittäjän tukea täältä.

Lue myös:  

LADEC auttaa yritystäsi myös koronavirustilanteessa

Kaupunginhallituksen 30.3.2020 hyväksymä esitys

Lisätietoja antaa:

Kehittämispäällikkö Jenni Tolvanen, puh. 041 543 8517, 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa:

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella keskitetään kouluterveydenhuollon palveluita 6.4. alkaen. Koronaepidemian aikana kouluterveydenhoitajalle voi varata esimerkiksi keskusteluajan.    

Etäopetuksen ja koulujen sulkemisen aikana kouluterveydenhuollon palveluita on keskitetty. 6.4.2020 alkaen yhteyden kouluterveydenhuoltoon saa soittamalla numeroon 044 4163658. Koronaepidemian aikana omaa terveydenhoitajaa ei saa kiinni koululta, Wilma-viestillä tai sähköpostilla.

Kouluterveydenhuollon keskitetystä puhelinpalvelusta saa neuvontaa ja ohjausta puhelimitse sekä keskustelu-/vastaanottoaikoja kouluterveydenhoitajalle.

Kouluterveydenhuolto keskittyy toistaiseksi hoitamaan koululääkärin vastaanotot, rokotukset, ehkäisyneuvonnan, lääkärin määräämät seuranta-/kontrollikäynnit sekä seuranta- ja tukikäynnit niiden lasten, nuorten ja perheiden osalta, joista on erityinen huoli. Palvelua järjestetään myös etävastaanottona. Muuta oppilashuoltotyötä tehdään yhdessä koulujen oppilashuollon henkilöstön kanssa tarpeen mukaan.

Terveydenhuolto keskitetty tietyille kouluille

Kouluterveydenhuollon toimintaa keskitetään yhtymän toiminta-alueella vain tietyille kouluille. Kouluilla olevat terveydenhoitajat vastaavat alueensa oppilaiden ja perheiden palvelun tarpeeseen.

Kouluterveydenhuollon keskitetystä numerosta ohjataan tarvittaessa lähimpään kouluterveydenhuollon toimipisteeseen. Mahdolliset puhelut suljetuille toimipisteille yhdistyvät keskitettyyn puhelinpalveluun.

Koululääkärin sovitut tarkastukset/vastaanotot toteutetaan kuitenkin oppilaiden omilla kouluilla. Tarvittaessa järjestetään terveydenhoitajan tapaaminen myös oppilaan omalle koululle. Vastaanotolle ei saa tulla, jos on hengitystieinfektion oireita, on tullut ulkomaanmatkalta 2 viikon sisällä tai on määrätty eristykseen tai karanteeniin.

Kouluterveydenhuolto on keskitetty seuraaville kouluille:

 • Orimattila, Myrskylä, Pukkila: Jokivarren koulu

Huoliin saa apua

Elämme poikkeuksellista aikaa, mikä saattaa herättää erilaisia huolia ja pelkoja sekä koetella psyykkistä toimintakykyä ja jaksamista. Kouluterveydenhuoltoon voi olla yhteydessä, kun herää huoli lapsen, nuoren tai perheen hyvinvoinnista. Huolten ja kysymysten kanssa ei tarvitse jäädä yksin, niitä ratkotaan yhdessä.  

Lapset, nuoret ja perheet voivat saada apua myös yhtymän chat-palveluista. Chatit palvelevat arkipäivisin ja vastaajina on Päijät-Hämeen alueen ammattilaisia.

Onks tää normaalia? -chat lapsille ja nuorille arkisin klo 10-18.
https://normaali.fi/ph/

En jaksa -chat lasten ja nuorten vanhemmille. Avoinna ma-ti klo 9-11, ke klo 16-18 ja to-pe klo 12-15.
https://enjaksa.fi/ph

Lahden seudun liikenteen (LSL) matkustajamäärät ovat laskeneet lähes kolmannekseen normaalista koronatilanteen vuoksi. Vähentyneen kysynnän vuoksi LSL supistaa liikennettä ja siirtyy maanantaista 6.4. alkaen lauantain aikatauluihin.

Sunnuntaivuorot ajetaan edelleen sunnuntain aikataulujen mukaisesti. Linja 89Z Orimattila-Lahti-Heinola kk ja Heinola kk-Lahti-Orimattila ajetaan poikkeukselllisesti ma-pe -aikataulun mukaan.

LSL:n busseissa ei käy käteinen korontatilanteen vuoksi

Koronatilanteen vuoksi LSL:n busseissa ei voi 2.4. alkaen maksaa käteisellä, eikä busseissa voi ladata matkakorttia.

Lippuja voi hankkia muista myyntikanavista:

Palvelubussin reittiin pieniä muutoksia, Hennan yhdysliikenne liikennöi normaalisti

Orimattilan palvelubussi jatkaa liikennöintiä maanantaista perjantaihin myös poikkeusolojen aikana. Myös Hennan yhdysliikenne liikennöi normaalisti. Palvelubussin reittiin on tullut pieniä muutoksia, jotka astuvat voimaan 6.4. Muutokset on tehty asiakkaiden palvelutarpeiden perusteella, eikä kyse ole liikennöinnin supistamisesta.

Palvelubussiliikenne on yleistä joukkoliikennettä ja kaikki bussivuorot ovat avoimia kaikille kuntalaisille. Palveluliikennettä ajetaan matalalattiaisella pikkubussilla, jossa on tilaa myös lastenvaunuille ja pyörätuoleille.

Aikatauluun merkittyjen pysäkkien lisäksi bussin voi pysäyttää kättä nostamalla millä tahansa sopivalla paikalla. Kyydin voi sopia myös etukäteen soittamalla suoraan kuljettajalle (puh. 044 230 8051). Näin kyyti järjestyy myös hieman kauempaa runkoreitistä. Palvelubussin liikennöinnistä vastaa Palvelubussi VJL Kuljetus.

Lue lisää: 

Palvelubussin aikataulu

Lahden seudun liikenne

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa:

Koronaepidemiasta johtuen hyvinvointiyhtymän kiireetöntä hammashoitoa siirretään myöhempään ajankohtaan. Kaikkiin yhtymän hammashoidon ajanvarausasiakkaisiin otetaan yhteyttä ja sovitaan hoidon jatkosta. Asiakkaalle ilmoitetaan, jos varattu aika peruuntuu.

Asiakkaan tulee itse siirtää ajanvarausta, jos hänellä on hengitystieoireita tai kuumetta, hänellä todetaan tai epäillään koronainfektiota tai hän on karanteenissa tai on ollut lähikontaktissa karanteenissa olevan henkilön kanssa.

Puolikiireellistä ja kiireellistä hoitoa annetaan ainoastaan ajanvarauksella

Aluekohtainen ajanvaraus- ja neuvontapuhelin palvelee asiakkaita arkipäivisin klo 8-15, muina aikoina tulee soittaa numeroon 116117. Puhelimessa arvioidaan kiireellisyys ja asiakas saa tarvittavat ohjeet jatkosta. 

Eteläinen alue (Myrskylä, Orimattila, Pukkila) p. 03-819 4280

Myös chat-palvelu on käytössä yhtymän verkkosivuilla osoitteessa www.phhyky.fi.

Etävastaanotot otetaan vaiheittain käyttöön

Hammashoidossa otetaan vaiheittain käyttöön suuhygienistien ja hammaslääkäreiden etävastaanotot, joissa asiakkaan kanssa keskustellaan puhelimen tai tietokoneen välityksellä. Videoyhteyttä varten asiakas tarvitsee sähköpostiosoitteen ja nettiyhteyden.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

Päijät-Hämeen hyvivointiyhtymä tiedottaa: 

Koronaviruksen vuoksi annettavat tutkimukset, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet ovat maksuttomia hoitoon hakeutuneelle kuntalaiselle.

Tutkimuksen, hoidon ja lääkkeiden lisäksi myös sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn eristäminen on maksutonta. Käynti on maksuton siinäkin tapauksessa, että COVID 19 -testiin ohjatun potilaan testitulos osoittautuu negatiiviseksi. Näissä tapauksissa hoidon maksaa asiakkaan kotikunta.

Yhtymä on ohjeistanut sisäisesti, että koronavirukseen liittyvästä käynnistä ei laskuteta asiakasta, vaan kunnalle lähtee kuntalasku.

Maksuttomuus perustuu tartuntatautilakiin. Yleisvaarallisten tartuntatautien varalta on tartuntatautilaissa (583/86) määrätty maksuttomaksi tutkimukset, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet.  

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa:

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vähentää palveluita neuvoloiden ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon osalta. Tavoitteena on ohjata yhtymän henkilöstöä koronaepidemian vaatimiin tehtäviin. Supistettujen palveluiden aikana erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien perheiden ja nuorien tuki turvataan.

Neuvolapalveluita vähennetään ja keskitetään

Neuvoloissa hoidetaan 30.3. alkaen pääasiassa vain raskaana olevat ja alle vuoden ikäisten lasten tarkastukset. Rokotusohjelman mukaiset rokotukset järjestetään. Lääkärintarkastukset alle 1-vuotiaille, ehkäisyneuvolassa ja äitiysneuvolassa jatkuvat normaalisti. Jo varatut leikki-ikäisten lääkärintarkastukset tehdään, ellei niitä erikseen peruta.

Avoneuvolat on suljettu ja kaikki ryhmätoiminta on peruutettu toistaiseksi. Toimintaa on keskitetty, ja neuvolapalvelua on Lahdessa Ahtialan, Keskustan, Launeen ja Mukkulan neuvoloissa. Neuvolapalvelua on myös Asikkalan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Nastolan, Orimattilan ja Pukkilan neuvoloissa. Hartolan, Myrskylän ja Padasjoen neuvolassa on palvelua tarvittaessa.

Neuvolan asiakasohjauksesta saa neuvontaa ja ohjausta puhelimitse sekä vastaanottoaikoja terveydenhoitajalle. Asiakasohjaus palvelee arkisin klo 8-13, numerossa 044 416 3103. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.

Neuvolan chat palvelee äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaita arkisin klo 11-13. Chat toimii yhtymän verkkosivujen kautta.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut

Koronaepidemian aikana koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa huolehditaan välttämättömistä palveluista. Muutokset tulevat voimaan 6.4. Palvelu kohdennetaan päivystysluonteiseen terveydenhuoltoon. Lääkärintarkastuksia koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa pyritään jatkamaan normaalisti. Varattuja lääkäriaikoja ei ole tarpeen itse perua. Jos aikaa ei ole peruttu, se on edelleen voimassa.

Kouluterveydenhuolto
Koulujen sulun ja etäopetuksen aikana kouluterveydenhuollon palvelut on keskitetty. Kouluterveydenhuoltoa on tarjolla edelleen kaikissa kunnissa ja tarvittaessa asiakas ohjataan lähimpään toimipisteeseen.

Kouluterveydenhuollon puhelinpalvelusta saa neuvontaa ja ohjausta puhelimitse sekä keskustelu- tai vastaanottoaikoja kouluterveydenhoitajalle. Kouluterveydenhuollon puhelinpalvelu on käytössä arkisin klo 8-13, numerossa 044 416 3658. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.

Omaa kouluterveydenhoitajaa ei 6.4. alkaen tavoita suoraan koululta, puhelimitse tai Wilma-viestillä.

Opiskeluterveydenhuolto
Myös opiskeluterveydenhuollon palveluita keskitetään. Palvelua on tarjolla kaikissa kunnissa, joissa on opiskeluterveydenhuoltoon kuuluvia oppilaitoksia.

Keskitetystä puhelinpalvelusta saa neuvontaa ja ohjausta puhelimitse sekä tarvittaessa vastaanottoajan terveydenhoitajalle. Vastaanottopalveluja pyritään tekemään myös etäyhteyden kautta. Puhelinpalvelu toimii numerossa 044 416 3658. Käytössä on takaisinsoittopalvelu.

Flunssaoireisena ei vastaanotolle

Vastaanotolle ei saa tulla, jos on hengitystieinfektion oireita, on tullut ulkomaanmatkalta 2 viikon sisällä tai on määrätty eristykseen tai karanteeniin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa:

Koronaepidemiasta johtuen hyvinvointiyhtymän sosiaalihuolto palvelee uusia ja vanhoja asiakkaita pääsääntöisesti vain ajanvarauksella.

Sosiaalitoimistoon vain ajanvarauksella

Sosiaalitoimistot palvelevat 30.3. alkaen ainoastaan ajanvarauksella. Toimistot ovat suljettuna, mutta hakemuksia ja muuta postia voi jättää toimistojen yhteydessä oleviin postilaatikoihin. Sosiaalihuollon nykyisiä asiakkaita pyydetään olemaan ensisijaisesti yhteydessä omaan työntekijäänsä.

Tarvittaessa yhteyttä voi ottaa sosiaalihuollon ohjaus ja neuvontapalveluihin. Sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta Polku palvelee lapsiperheitä, työikäisiä ja vammaisia henkilöitä Lahden kaupunginsairaalan tiloissa arkisin klo 9–15. Koronaepidemian aikana ensisijainen asiointitapa on puhelimitse 03 819 4850. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Myös chat-palvelun kautta voi asioida, osoitteessa www.phhyky.fi.

Ikääntyneiden asiakasohjaus Siiri palvelee 65 vuotta täyttäneitä. Asiakasohjaus Siiri palvelee ma, ti, to, pe klo 9–15 ja ke klo 9–16 puhelimitse numerossa 044 482 5050. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Myös chatin kautta voi asioida, osoitteessa www.phhyky.fi.

Maahanmuuttajien neuvonta siirtyy Grandiin

Lahden sosiaalikeskus Grandissa on sosiaalineuvontaa maanantaista torstaihin klo 9–15.30 ja perjantaisin klo 9–15. Sosiaalikeskus on osoitteessa Vapaudenkatu 23 A (4. krs.). Koronaepidemian aikana suositus on, että paikan päällä asioidaan vain välttämättömissä tilanteissa.

Maahanmuuttajien ohjaus ja neuvonta siirtyy Lahden palvelutorilta Triosta sosiaalikeskus Grandiin 30.3.

Perheneuvola ja perheoikeudelliset palvelut ajanvarauksella

Huhtikuun alusta lähtien myös perheoikeudellinen yksikkö ja perheneuvola palvelevat vain ajanvarauksella. Perheneuvolan ajanvaraus, ohjaus ja neuvonta ma-to klo 9.30–12 numerossa 03 818 3700.

Perheoikeudellisten palvelujen ajanvaraus, ohjaus ja neuvonta maanantaista torstaihin klo 9–11 ja klo 13–14, numerossa 044 482 0341. Varatun ajan voi peruuttaa tekstiviestillä numeroon 044 482 4079. Peruutusnumeroon ei voi jättää soittopyyntöjä eikä numerosta vastata. Lastenvalvojalle voi varata ajan myös yhtymän sähköisen asioinnin palvelussa www.hyvis.fi (sosiaalihuollon palvelut).

Flunssaoireisena ei toimipisteisiin

Toimipisteissä asioidessa asiakkaita pyydetään noudattamaan hyvää käsihygieniaa, pitämään etäisyyttä muihin ja välttämään lähikontaktia. Flunssaisena tai flunssaoireisena ei tule asioida toimipisteissä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa: 

Hallitus on päättänyt koronaviruksen leviämisen estämiseksi rajoittaa kulkua Uudellemaalle. Rajaus koskee koko Uudenmaan maakuntaa, sinne tuloa ja sieltä poistumista. Rajaus kestää aluksi 19.4.2020 saakka.

Ruokavirastolta tulleen ohjeen mukaan kunnan eläinlääkäripalvelujen ensisijaisena tavoitteena poikkeusoloissa on varmistaa elintarvikehuoltoa. Tämän vuoksi eläinlääkäripalvelujen resurssit tulee ohjata tuotantoeläinten kiireelliseen eläinlääkäriavun saatavuuden ja elintarviketurvallisuuden ja ruokaturvallisuuden varmistamiseen. Kaikki kiireettömät tuotanto- ja seuraeläinten toimenpiteet suositellaan siirrettäväksi myöhempään ajankohtaan.

Pieneläinten sekä lemmikkinä pidettävien suureläinten hoito poikkeusaikana

Kaikkea liikkumista Uudenmaan ja muiden maakuntien välillä tulee välttää. Tämä koskee myös eläinlääkärikäyntejä.

Pieneläinten, hevosten ja muiden lemmikkinä pidettävien suureläinten hoito tapahtuu ensisijaisesti oman maakunnan alueella. Mikäli lemmikkisi hoito vaatii erikoisosaamista (esimerkiksi vaativat leikkaukset) ja joudut kulkemaan Uudenmaan rajan yli jompaankumpaan suuntaan, keskustelethan tästä hoitavan eläinlääkärin kanssa mahdollisen lähetteen saamiseksi. Lähete tai muu todiste on valmistauduttava esittämään tarkastuspisteessä.

Poikkeustilanteen vuoksi Orimattilan kaupungin alueen pieneläimet hoidetaan päivystysaikana Päijät-Hämeen eläinlääkäripäivystyksessä, p. 0600 392 121. Numerossa tarjotuista vaihtoehdoista arki-iltaisin ja viikonloppuisin klo 20-08 valitaan alue 1 (Lahti, Hollola,Kärkölä).

Myrskylän ja Pukkilan alueen pieneläimet hoidetaan päivystysaikana Saaren klinikalla, p. 0600 974 13.

Tuotantoeläinten hoito

Tuotantoeläinten kiireelliseen hoitoon Uudenmaan rajojen sulkemisella ei ole vaikutusta.          

Hallitus esitti 25.3.2020 eduskunnalle, että liikennettä rajoitetaan 19. huhtikuuta asti Uudeltamaalta muualle Suomeen ja muualta Suomesta Uudellemaalle. Rajoituksen on määrä astua voimaan perjantaina 27.3.2020. Liikkumisrajoitusten tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Orimattilalla on neljä naapurikuntaa, jotka sijaitsevat Uudellamaalla: Lapinjärvi, Myrskylä, Mäntsälä ja Pukkila.

Sallittua on:

 • Jokaisella on oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen

Rajoituksesta voidaan poiketa, jos liikkuminen on välttämätöntä:

 • viranomaistoiminnassa
 • työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi
 • lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi
 • lähiomaisen kuoleman vuoksi
 • lapsen tapaamisoikeuden toteuttamiseksi
 • muun painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi

Vapaa-ajan matkustus on kielletty.

Jokaisen tulee valmistautua esittämään tarkastuspisteellä riittävä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselle ja Uudenmaan rajan ylittämiselle. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti.

Lue lisää poliisin sivuilta.

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti 23.3.2020 pidetyssä kokouksessa seuraavista muutoksista poikkeusajan asiakasmaksuihin:

Maksuhyvityksiä varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin

Kaupungin varhaiskasvatuksessa olevien lasten asiakasmaksuja ei peritä niiltä perheiltä, jotka hoitavat lapsensa kotona koronavirustartunnan aiheuttamana poikkeusoloaikana 17.3.2020 alkaen. Avoimen varhaiskasvatuksessa asiakasmaksuja ei peritä poikkeusoloajalta 1.3.2020 alkaen. Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa asiakkaat saavat asiakaskohtaisen päivähinnan suuruisen hyvityksen poissaolopäivistä poikkeusaikana.

Koululaisten iltapäivätoiminnan maksut

Maaliskuun 2020 iltapäivätoimintamaksusta peritään vain puolet ja huhtikuun iltapäivätoimintamaksusta peritään korkeintaan puolet, jos iltapäivätoiminta alkaa normaalisti poikkeusolojen jälkeen 14.4.2020. Iltapäivätoimintaan voivat osallistua 1.–2. luokkalaiset ja erityisoppilaat.

Poikkeustilanteen aikana iltapäivätoimintaan osallistuvien lapsien osalta maksukäytäntö on normaalin käytännön mukainen. Iltapäivätoiminnan maksun alentamista ja maksuvapautusta oppilaan huoltaja voi hakea luotettavalla tuloselvityksellä (esim. palkkakuiteilla) poikkeustilanteen aikana.

Liikuntapalveluiden asiakasmaksut ja vuokrat

Liikuntaryhmien asiak­kail­le järjestetään korvauskerrat toukokuussa, mikäli valmiuslaki poistuu käytöstä ja kokoontumisrajoitukset sekä liikuntatilojen sulut pe­ru­taan 14.4.2020 alkaen. Tällä tavalla korvataan ryhmien asiakkaille peruuntuneet ryhmäliikuntakerrat.

Jos poikkeustilanne jatkuu koko kevään, liikuntaryhmien asiakkaille järjestetään mahdollisuus vaih­taa käyttämättä jäänyt kuuden kerran kurssimaksu (15 euroa, sis. alv 10%) toiseen liikuntapalvelujen tuotteeseen. Tuotevaihto on tehtävä vii­meis­tään 4.9.2020 mennessä.

Kuntosalin ja uimahallin kuukausi- ja sarjakorttien, +65-korttien sekä eri­tyis­ui­ma- ja kuntosalikorttien (avustajineen) osalta käyttöaikaa pi­den­ne­tään poikkeustilasta johtuva menetetty ajanjakso ilman asiak­kaan erillistä pyyntöä.

Liikuntatilojen vuo­ro­pe­ruu­tus­eh­toa ei noudateta 12.3.2020 alkaen siihen asti, kunnes hal­li­tus päättää purkaa kokoontumiskiellon ja harrastepaikkojen sul­ke­mi­set.

Orimattilan kaupungin sivuille on koottu hyödyllisiä palveluita, joista saa maksutonta apua ja tukea poikkeusolojen aikana.

Palveluita on kaikenikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville. Lue lisää täältä.

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy auttaa tehostetusti Lahden seudun yrityksiä koronapandemian eteen tuomissa vaikeuksissa. LADECin yritysneuvojista koottu kriisitiimi neuvoo ja opastaa erityisesti akuuteissa talous- ja rahoitusasioissa, mutta myös esimerkiksi yt-neuvotteluihin, yrittäjän jaksamiseen sekä myyntiin ja markkinointiin liittyvissä kysymyksissä. Neuvonta on LADECin toiminta-alueen yrityksille maksutonta.

Neuvojat päivystävät LADECin palvelunumerossa 044 702 2700 ja chatissa (www.ladec.fi). Koronatilanteen vuoksi palvelupuhelimen ja chatin aukioloaikoja on pidennetty, ja apua saa niistä arkisin klo 8.30 – 18.00. Tarvittaessa LADECilla on valmius edelleen laajentaa neuvontaa sekä aukioloaikoja.

LADEC työskentelee koko kriisin ajan tiiviissä yhteistyössä yrittäjäjärjestöjen ja viranomaisten kanssa varmistaakseen, että jokainen yrittäjä löytäisi tarvitsemansa avun. LADEC seuraa myös tiiviisti hallituksen päätöksiä, jotta yrittäjille voidaan kertoa mahdollisimman ajantasainen tieto siitä, mitä nämä päätökset tarkoittavat käytännössä erilaisten julkisten yritystukien ja -lainojen osalta.

LADEC on myös avannut verkkosivustolleen erillisen koronasivun www.ladec.fi/korona-apu, johon kootaan jatkuvasti päivittyvää informaatiota sekä linkkejä yrittäjälle hyödyllisiin tietolähteisiin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa:

Päijät-Hämeessä varmistettuja koronatartuntoja on todettu 6(+4). Näytteitä on otettu noin 341. Päijät-Häme on siirtynyt 23.3. epidemiavaiheeseen.

Päijät-Hämeessä yksi koronatartunnan saaneista on tehohoidossa, ja lisäksi kaksi muuta koronapotilasta on sairaalahoidossa. Loput tartunnan saaneista ovat kodeissaan karanteenissa. Osa tartunnoista on peräisin ulkomailta. Osaa uusien tartuntojen lähteistä ei ole toistaiseksi pystytty selvittämään. Yhtymä ei tiedota potilaista enempää heidän yksityisyytensä suojaamiseksi.

Koronaepidemian leviämistä on edelleen mahdollista rajoittaa merkittävästi, jos väestö noudattaa annettuja suojautumisohjeita. Ensisijaisesti on pysyttävä kotona ja vältettävä kaikenlaisia kokoontumisia, noudatettava sosiaalisen etäisyyden pitämisestä annettuja turvaväliohjeita sekä huolehdittava käsihygieniasta.

Vakavista hengitystieoireista kärsivän on ennen hoitoon hakeutumista soitettava Päivystysapu 116 117-numeroon. Yhtymä pyytää väestön apua epidemian hidastamiseen, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon resurssien riittävyys saadaan turvattua tilanteen edetessäkin.

Valtioneuvosto antoi 20. maaliskuuta asetuksen, jossa annetaan kaikille peruskoulun 1.–3. luokkien oppilaille oikeus saada tarvittaessa lähiopetusta poikkeusolojen aikana. Sama periaate koskee erityisoppilaita sekä pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita.

Kaupunki suosittelee edelleen vahvasti, että oppilaat jatkavat etäopetuksessa, jolloin ehkäisemme koronavirustartuntoja tehokkaimmin. Kouluun ei siis ole tehdyn tarkennuksen jälkeenkään pakko mennä, eli etäopetuksessa saa jatkaa, mikäli se vain on mahdollista. 

Asetuksessa todetaan, että koulutuksenjärjestäjä päättää opetuksen järjestämispaikan, jolloin opetusta ei siis anneta automaattisesti oppilaan lähikoulussa. Näin ollen oppilaiden opetus keskitetään edelleen muutamaan kouluun Orimattilassa.

Uuden asetuksen mukainen toimintatapa voidaan aloittaa Orimattilassa aikaisintaan tiistaina 24. maaliskuuta, jotta ehdimme valmistella kaikki muutokseen liittyvät asiat. Pyydämme huoltajia vastaamaan rehtorilta tulevaan Wilma-viestiin maanantaihin 23.3. kello 8 mennessä.

Yhtymä ja alueen kunnat vahvistavat yhteistyössä lasten ja nuorten ohjaus- ja neuvontapalvelua. Moni lapsi ja nuori kuormittuu nyt tavanomaista enemmän.

Lasten ja nuorten ”Onks tää normaalia”-chatin aukiolo laajenee maanantaista 23.3. alkaen. Chatiin vastaavat alueellamme toimivat ammattilaiset. Chat tarjoaa jutteluapua alueemme lapsille ja nuorille joka arkipäivä klo 10-18. Onks tää normaalia -chat: https://normaali.fi/ph/

Yhtymässä valmistellaan myös lasten ja nuorten huoltajille suunnatun ”En jaksa”-chatin käyttöönoton aikaistusta.

Kooste alueellisista ja valtakunnallisista tukipalveluista: https://www.phhyky.fi/fi/korona-ahdistukseen-saa-tukea/

Orimattilan kaupunki järjestää asiointiapua yli 70-vuotiaille, riskiryhmille ja koronavirusaltistuksen vuoksi karanteeniin määrätyille asukkaille. Kauppa- ja apteekkiasioiden hoitoon tarkoitettua palvelua tarjotaan poikkeusolojen aikana tilapäisesti maanantaista 23. maaliskuuta alkaen.

Asiontiapua on mahdollista saada arkisin virka-aikaan. Palvelua tuottaa kaupungin oma henkilöstö. Työtä koordinoi hyvinvointipäällikkö Kristiina Hämäläinen.

– Orimattilan kaupunki haluaa huolehtia vaikeassa asemassa olevista asukkaistaan. Myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vetosi alueen kuntiin, jotta kunnat käynnistäisivät asiointipalvelun, Hämäläinen kertoo.

Tarve uudelle palvelulle tuli, kun hallitus kehotti riskiryhmiin kuuluvia välttämään lähikontakteja ja liikkumista koronaviruksen vuoksi.

Hämäläinen muistuttaa, että ensi sijassa apua on pyydettävä omalta lähipiiriltä, esimerkiksi sukulaisilta, ystäviltä tai naapureilta. Näin kaupungin tarjoamaa tukea voidaan järjestää niille, joilla ei tukiverkkoa ole.

Kaupungin asiointipalvelu on tarkoitettu lyhytaikaiseen tukeen, eikä se tarjoa kotihoidon tai kotisairaanhoidon palveluita eikä neuvontapalveluita. Mikäli kaupunkilainen on jo kotipalvelun asiakas, hänen tulee tukeutua kotipalvelun asiointiapuun. Lapsiperheiden, työikäisten ja vammaisten sosiaalipalveluiden asioissa asukkaat soittavat ohjaus- ja neuvontanumero Polkuun.

Asiointiavun tarjoaman tuen piirissä olevat asukkaat voivat soittaa kaupungin puhelinvaihteeseen, puh. 03 888 111. Vaihde on avoinna maanantaisin 9–17 ja tiistaista perjantaihin 9–15. Kaupungintalon ovet pidetään kiinni, joten kaikki muutkin yhteydenotot tulee hoitaa puhelimitse tai sähköisesti.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vähentää kiireettömiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tilapäisesti. Resurssia keskittämällä halutaan varmistaa nopea toimintakyky tilanteessa, jossa koronaviruksen eteneminen sitä vaatii. Kiireellinen hoito turvataan kaikissa olosuhteissa.

Yhtymä on päättänyt aloittaa kiireettömien toimintojen hallitun ja suunnitelmallisen vähentämisen. Koronan osalta Päijät-Hämeen tilanne on yhä rauhallinen, mutta yhtymä jatkaa varautumista. Yhtymä on avannut erillisen vastaanottolinjan infektiopotilaille, joilla on vahva koronavirusepäily ja erikoissairaanhoidon tarve. Vastaanotolle tullaan lääkärin lähetteellä Päivystysapu 116 117:n antamien ohjeiden perusteella.

Tässä vaiheessa vähennetään kiireetöntä leikkaustoimintaa sekä kiireetöntä hammashoitoa. Myös muun muassa fysiatrian, sisätautien ja keuhkosairauksien osalta kiireettömiä toimintoja on vähennetty.

Lähtökohta on edelleen, että jos asiakkaalle ei ole ilmoitettu käyntiajan peruuntumisesta, varattu aika on edelleen voimassa ja toteutuu. Flunssaoireisena asiakkaan tulee peruuttaa sovittu aika.  

Vapautuvia työntekijöitä siirretään muihin tehtäviin

Hyvinvointiyhtymä järjestää myös osalle henkilöstöstä koulutusta, jotta he voivat toimia tarvittaessa muissa tehtävissä. Keskittämällä osaamista kiireettömistä toiminnoista halutaan varmistaa nopea toimintakyky ja henkilöstön turvallinen työskentely mahdollisessa epidemiatilanteessa.

Esimerkiksi leikkaussalihenkilöstölle annetaan koulutusta, jotta he voivat toimia tarvittaessa hoitajina tehohoidossa. Hammashoidon ammattilaisille järjestetään kotihoidon ja vuodeosaston koulutusta, ja perhekuntoutuksen ammattilaisille lastensuojelun osaamista.

Päijät-Hämeen Jätehuolto tiedottaa:

Jätehuolto on tärkeä yhteiskunnallinen peruspalvelu, joka on järjestettävä myös poikkeusoloissa. Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy (PHJ) pyrkii varmistamaan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset jätehuoltopalvelut koronavirustilanteen aikana ohjeistusten ja poikkeusjärjestelyjen avulla. Tavoitteena on turvata jätehuoltopalveluiden toimivuus toimialueella koronavirustilanteen aikana. Erityisesti jätteen vastaanotto ja käsittely sekä jätteenkuljetukset ovat palveluja, joiden jatkuvuus halutaan varmistaa valitsevissa poikkeusoloissa.

PHJ vastaa jätteenkuljetusten järjestämisestä seka- ja energiajätteen osalta Heinolan ja Sysmän haja-asutusalueilla, Orimattilan Artjärvellä ja Kärkölässä sekä biojätteiden osalta Orimattilan ja Heinolan taajamissa. Tällä hetkellä PHJ:n jätteenkuljetukset toimivat normaalisti. Muualla toimialueella on kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus, missä jätekuljetuksista vastaavat yksityiset kuljetusliikkeet.

Kaikki alueen 7 jäteasemaa ja Kujalan jätekeskus palvelevat toistaiseksi normaalisti. Asiakaspalvelu on tavoitettavissa kaikissa jätehuoltoon liittyvissä kysymyksissä sähköisesti tai puhelimitse.

Muutoksia palveluissamme poikkeustilanteen vuoksi

Henkilökunnan ja asiakkaiden terveyden sekä työturvallisuuden varmistamiseksi, kriittisimpien peruspalveluiden turvaamiseksi ja poikkeusolojen linjausten noudattamiseksi olemme tehneet tiettyjä poikkeusjärjestelyjä.

 • Vaikka jäteasemat toimivat tällä hetkellä normaalisti, pyydämme asiakkaita siirtämään jäteasemalla asiointiaan tuonnemmaksi, jos se suinkin on mahdollista. Jäteasemalla käytäessä toivomme asiakkaiden huomioivan muut kävijät esimerkiksi antamalla tilaa asiointiin. Käteisen rahan sijasta toivomme jätemaksun suorittamista kortilla.
 • Lahden kauppatorin kuukausimarkkinoiden yhteydessä pidettävä SERRISTOPPI-vastaanottopiste on peruttu huhti- ja toukokuulta.
 • Kotitalouksien vaarallisten jätteiden, metallin ja sähkölaitteiden keräyskierros Roinaralli on peruttu toukokuulta. Kesä-heinäkuun kierrospaikkojen osalta tilannetta tarkastellaan myöhemmin uudelleen.
 • Vierailijaryhmiä ei toistaiseksi oteta vastaan Kujalan jätekeskukseen. Myös kaikki toimialueen asukkaille suunnatut neuvontatilaisuudet kouluissa, päiväkodeissa ja muualla on peruttu toistaiseksi. Jäteneuvontaa saa sähköisten asiointikanavien kautta ja puhelimitse.
 • PHJ:n toimisto Kujalan jätekeskuksessa on suljettu henkilöasioinnilta.
 • Jätekeskuksen vaa´alla asioivia pyydämme täyttämään siirtokirjan etukäteen sähköisesti, skannaamaan sen ja lähettämään sähköpostilla osoitteeseen

Jätteet lajitellaan toimialueen lajitteluohjeiden mukaan

Vaikka on kyse poikkeustilanteesta, lajitellaan syntyvät jätteet edelleen eri jätelajeihin toimialueen lajitteluohjeiden mukaisesti. Jätehuoltoviranomainen tiedottaa tarvittaessa muutoksista asukkaiden jätteenlajittelussa. Tällä hetkellä tilanne ei vaadi jätteiden lajittelun osalta uudelleenjärjestelyjä.

Ohjeita asukkaille:

 • Laita sairastuneen nenäliinat toistaiseksi sekajätteeseen, ei biojätteeseen eikä energiajätteeseen.
 • Lajittele myös muut sairastuneen jätteet, esimerkiksi kasvomaskit, sekajätteeseen.
 • Sairastuneen jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti ja viedään sekajäteastiaan. Tyhjennä roskakori päivittäin. Sulje roskapussit hyvin joko ristiin sitomalla tai teippaamalla ennen niiden viemistä jäteastiaan.
 • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
 • Lajittele pakkausjätteet tehokkaasti, jotta muuta jätettä syntyy vähemmän.
 • Älä jätä jätteitä miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.
 • Siirrä asiointia jäteasemalla, mikäli se on mahdollista. Käytäthän korttimaksua käteisen sijaan.

Tiedotamme kaikista mahdollisista muutoksista verkkosivuillamme osoitteessa www.phj.fi

Tähän kerätään ajankohtaista tietoa koronaviruksesta