Hyppää sisältöön

jarvimaisema ja laituri Salusjarvella 1600x300x72

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ikääntyvien palvelut

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Ikääntyneiden palveluneuvonta  (Siiri) ohjaa ja neuvoo ikäihmisten kotona asumiseen liittyvissä asioissa.Tietoa on tarjolla sekä julkisen, yksityisen että kolmannen sektorin palveluista. Neuvonnasta saat apua ikääntyneiden kotona asumista tukevista palveluista ja niiden tarjoajista sekä tietoa palvelusetelistä. Lisäksi saat neuvoja omaishoitoon liittyvissä asioissa. 

Palveluneuvonta sijaitsee Lahdessa Kauppakeskus Triossa 2. kerroksessa Palvelutorilla. 

Ikääntyneiden palveluneuvontaan saat yhteyden: 

  • Soittamalla 044 482 5050
  • Asioimalla palvelupisteellä Aleksanterinkatu 18, 2. kerros (Lahden Palvelutori), 15140 Lahti
  • Chat-palvelulla: https://www.phhyky.fi/fi/etusivu  --> Valitse sivun oikeasta reunasta ikääntyneiden palvelut --> aloita chat.
  • Kysy-neuvoa -lomakkeella: Kysy neuvoa - www.hyvis.fi
  • Asioimalla Hartolan kunnantalon palvelupisteellä ke klo 9-11, mahdollisuus saada yhteys palveluneuvojaan kuvapuhelimen avulla

Olemme avoinna ma-ti, to-pe klo 9-15 ja ke klo 9-16.

Kysy neuvoa-lomakkeella voit olla yhteydessä myös muina aikoina. Neuvonta- ja ohjaus ovat asiakkaalle maksuttomia. Asioida voi myös nimettömästi.

Lisätietoja:  www.ikaantyneidenpalveluneuvonta.fi

Sähköinen ikääntyneiden palveluopas on luettavissa tästä: Ikääntyneiden palveluneuvonnan palveluntuottajille % (ikaantyneidenpalveluneuvonta.fi)

Orimattilan alueen palveluhakemisto, jossa tietoja yksityisistä palveluntuottajista:  

Päijät-Hämeen ja Heinolan ikääntyneiden kaikki palvelut yhdestä hausta (ikaantyneidenpalveluneuvonta.fi)

 

Lisätietoa PHHYKYn järjestämistä ikääntyneiden palveluista ja kuntoutuksesta https://www.phhyky.fi/fi/ikaantyneiden-palvelut-ja-kuntoutus/

Orimattilan kotihoidon esimies, hyvinvointiyhtymä p. 044 729 7004.
Käkeläntie 44, 16300 Orimattila

Sähköinen asiointi yli 65-vuotiaille

Sähköinen palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti säännöllisen palvelun ulkopuolella oleville +65-vuotiaille kuntalaisille. Asiakasohjaus Siirin verkkosivulle linkitettävä palvelu ohjaa kuntalaista elämäntapamuutokseen ja tarpeen mukaisen tuen piiriin.

Palvelussa asiakkaan on mahdollista arvioida omaa hyvinvointiaan sekä arjen kyvykkyyttään ja pohtia samalla itselleen tarpeellisten arjen tukipalvelujen tarvetta. Palvelussa tehdyn itsearvion perusteella käyttäjälle tarjotaan sekä ohjeistusta ja neuvontaa, mutta myös tietoa hänelle hyödyllisistä, lähialueella sijaitsevista palveluiden tarjoajista 

Tutustu palveluun: https://mynavigo.fi/home

Orimattilan kaupungin ikääntyneiden avoin päivätoiminta

Artjärven päivätoiminta jatkuu 6.3.2024 alkaen klo 14.30-16.00 Osuuspankin yläkerrassa osoitteessa Salmelantie 2, 16200 Artjärvi. Päivätoiminnassa on kahvittelua, seurustelua sekä vaihtelevaa ohjelmaa lautapeleistä tuolijumppaan.

Lisätiedot: Taru Riikonen p. 040 837 5095.

Ruokailu

Eläkekortin omaavat eläkeläiset ja yli 65-vuotiaat orimattilalaiset voivat käydä ruokailemassa Orimattilan kahdella koululla koulupäivinä. Ruokailua ei järjestetä koulujen loma-aikoina. Ikääntyneiden ruokailua järjestetään näissä kouluissa näihin kellonaikoihin:

Myllylän koulu 12.15–12.45 (Seulakuja 10)
Jokivarren koulu klo 12.20–12.50 (Käkeläntie 24)
Kuivannon koulu klo 11.50–12.20 (Kuivannontie 604)

Ruokailu maksaa 1,70 euroa annosta kohti. Annokseen kuuluu ruoka, juoma, leipä ja levite.

Ruokailu maksetaan lipukkeella. Ruokalipukkeita voi ostaa 10 kappaleen nipuissa 17 eurolla Orimattilan kaupungintalon neuvontapisteestä, Erkontie 9. Neuvontapiste on avoinna ma - pe klo 9–12 ja ma - to klo 13-15 ja pe klo 13 - 14. Neuvontapisteessä käy käteis- ja korttimaksu. 

Myynnissä oleva ruoka on koululaisten ruokailusta yli riittänyttä ruokaa, joten sen saatavuus voi vaihdella päivittäin. Ruoan myynti pohjaa vanhus- ja vammaisneuvoston syksyn 2015 aloitteeseen yli jääneen laitosruoan hyötykäytöstä.

Liikunta

Orimattilan liikuntapalveluiden +65-kortti on yli 65-vuotiaille tarkoitettu maksukortti uinti- ja kuntosalikäynteihin. Kortti maksaa 50 euroa ja se on voimassa puoli vuotta ostopäivästään. Kaupungin liikuntapalveluiden hinnasto löytyy tästä:

 Liikuntatilojen hinnasto

Kaupunki järjestää sotiemme veteraaneille maksutonta ryhmävoimistelua kevätkaudella ja syyskaudella. Kuntoiluryhmien alkamisajankohdista tiedotetaan paikallislehdessä ja Orimattilan verkkosivuilla.

Orimattilan kaupungin palvelubussi

Orimattilan haja-asutusalueella ja taajamassa ajaa pikkubussi, jonka kaikki bussivuorot ovat avoimia kaikille kuntalaisille. Palveluliikennettä ajetaan matalalattiaisella pikkubussilla, jossa on tilaa rollaattoreille, lastenvaunuille ja pyörätuoleille.

Yhdensuuntainen matka keskusta-alueella on aikuiselta 3,30 euroa ja lapselta (4 - 12 v) 1,70 euroa.
Haja-asutusalueella yhdensuuntainen matka on aikuiselta 3,30 - 5,50 euroa ja lapselta (4-12 v) 1,70 - 2,80 euroa. Alle 4-vuotiaat lapset pääsevät vanhempiensa kanssa ilmaiseksi. Tutustu palvelubussin reitteihin tästä.

Seudullinen palveluliikenne

Sotiemme veteraanit saavat matkustaa maksuttomasti Lahden Seudun liikenteen busseissa. Maksuttomaan matkustamineen oikeuttavan bussilipun saa Lahden InfoPisteestä näyttämällä voimassa oleva veteraanikortin. InfoPisteen yhteystiedot tästä.

Myös pyörätuolilla tai rollaattorilla kulkeva matkustaja saa kulkea paikallisliikenteessä maksutta.

Omatoimijumppaa

Fysioterapeutti Lotta Tolvasen laatimat jumppaohjeet ja videot löydät alta: 

15 minuutin tuolijumppa, jossa käydään rauhallisin liikkein läpi koko vartalo virkistäen, vahvistaen ja venyttäen.

Katso video täältä tai lataa ohjeet (pdf) laitteellesi.

20 minuutin tuolijumppa, jossa on liikkeitä koko vartalolle. Sisältää sekä istuen että seisten tehtäviä harjoitteita. Vetreyttä, voimaa, tasapainoa ja liikkuvuutta!

Katso video täältä tai lataa ohjeet (pdf) laitteellesi.

10 minuutin keppijumppa vetreyttää koko vartaloa ja edistää liikkuvuutta. Soveltuu tehtäväksi seisten tai istuen.

Katso video täältä tai lataa ohjeet (pdf) laitteellesi.

20 minuutin ja 10 liikkeen lihaskuntojumppa koko kropalle. Liikkeet voi tehdä myös ilman käsipainoja. Soveltuu tehtäväksi seisten tai istuen.

Katso video täältä tai lataa ohjeet (pdf) laitteellesi.

 

vanha pariskunta keinumassa