Hyppää sisältöön

Ryhmäperhepäiväkoti Vekkulassa siirretään osa varhaiskasvatuslapsista loppukevääksi uuteen, väliaikaiseen päiväkotiryhmään Vuorenmäen koululle. Muutos koskee kahdeksaa lasta ja se toteutetaan ajalla 4.3.- 31.5.2019.

Vekkula on hyväksytty ryhmäperhepäiväkodiksi ja sen lapsimäärä on 12. Tällä hetkellä Vekkulassa on ollut 20 lasta.

- Orimattilan kaupungilla, kuten monissa muissakin kunnissa, on valitettavasti tulkittu perhepäivähoidon mitoitusta virheellisesti, varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi kertoo.

- On ajateltu, että palkkaamalla ryhmäperhepäiväkotiin päiväkotihenkilöstöä on mukaan mahdollista ottaa enemmän lapsia. Näin ei kuitenkaan ole.

Tilanne huomattiin loppuvuodesta 2018, kun voimaan astui 1.9.2018 uusi varhaiskasvatuslaki. Lain mukaan kaupungin on ilmoitettava valtion tietovarantoon yksiköidensä toimintamuodot ja paikkamäärät.

- Vekkulan lisäksi Lilliputissa oli epäselvyyksiä. Se oli määritelty päivähoitoyksiköksi, vaikka laki ei tunne sellaista termiä. Lilliputin tilat olivat onneksi tarpeeksi suuret ja se muutettiin selvitystyön jälkeen päiväkodiksi, Kemppi sanoo.

Vekkulaa ei ole mahdollista muuttaa päiväkodiksi. Tarvittavat muutostyöt eivät ehtisi valmistua kevään aikana eikä tiloihin vaaditun nykyisen ilmastoinnin tehostaminen ole mahdollista. Koska Vekkulalle ei ollut vuokrattavissa sopivaa tilaa lähistöltä, päätettiin osa lapsista siirtää Vuorenmäen koululle.

Koululle siirtyvät nykyiset varhaiskasvatusta tarvitsevat esiopetusoppilaat, jotka käyvät jo nyt koululla aamupäivisin esiopetustoiminnassa. Lisäksi mukana siirtyy ensi syksyn tulevia esiopetusoppilaita ja tulevien esiopetusoppilaiden sisaruksia.

- Tilanne on todella harmillinen lasten ja perheiden kannalta. Mutta lainsäädäntö ei jätä meille vaihtoehtoja, Kemppi pahoittelee.

- Yritämme yhdessä toteuttaa muutoksen mahdollisimman joustavasti lasten kannalta, hän jatkaa.