Hyppää sisältöön
  • Porkkanapihvit! ryhmä eskarilaisia hihkuu kuorossa, kun toimittaja kysyy lempiruokaa. Lapset mainitsevat myös hernekeiton ja pitävänsä kasviksista.

Kyllä. Päiväkoti Hepokatissa syödään ja tunnetaan ruoka monipuolisesti. Kun päiväkodin kokki Asta Pyykkö saa eteensä tulevan ruokalistan, hän ryhtyy pohtimaan, miten sitä voisi toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

  • Jos tarjolla on porkkanapölkkyjä jätän osan porkkanoista kokonaisiksi, jotta lapset pääsevät tutkimaan kokonaisia porkkanoita. Jos taas listalla on sämpylää, lapset saavat leipoa ne itse, Pyykkö kertoo.

Kuivannon päiväkoti Hepokatille on myönnetty ensimmäisenä orimattilalaisena päiväkotina Makuaakkoset-diplomi. Diplomi on päiväkodeille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän päiväkotiruokailun edistämisestä. 

Tässä päiväkodissa saa napostella yhdessä kasvatettuja herneenversoja ja jauhaa aikuisille kahvia. Ruokaa haistellaan, maistellaan, tunnustellaan ja kuulostellaan. Lapset kasvattavat itse vihanneksia, saavat toimia ruoka-apulaisina ja kattaa pöydän, leipoa synttäriherkut sekä kerätä marjoja ja keittää mehua. Ja intoa riittää!

Ruokailo syntyy tekemällä

Makuaakkoset-diplomi saadaan päiväkodin ja ruokapalvelun välisen yhteistyön tuloksena ruokailuun ja ruokakasvatukseen liittyvistä asioista.

  • Meillä ruokakasvatusta toteutetaan toiminnallisesta näkökulmasta, lapset saavat tehdä itse. Sotkua tosin tulee, kun vaikkapa yksivuotias syö osin lusikalla ja osin sormin, päiväkodin johtaja Sari Laaksonen nauraa.
  • Uskomme, että ruoka-asioista ei tule peikkoja, kun ruoka nähdään ja opitaan monipuolisesti, hän jatkaa.

Päiväkotien ruokaruokakasvatuksen tavoitteena on edistää myönteistä suhtautumista ruokaan ja syömiseen sekä tukea monipuolisia ja terveellisiä ruokatottumuksia. Orimattilan ateriapalvelun tämän vuoden tavoitteena on lisätä yhteistyötä varhaiskasvatuksen kanssa ja hakea makuaakkos-diplomit kaikille päiväkodeille.