Hyppää sisältöön

Monissa kodeissa jännitetään jo syksyä – millaista on olla seiskaluokkalainen? Yksi kevään tärkeimmistä asioista koulunuorisotyöntekijälle on tehdä yläkouluun siirtymisestä mahdollisimman kivutonta.

Orimattilan kaikki kutoset käyvät tutustumassa omaan yläkouluunsa. Tutustumista ennen koulunuorisotyöntekijä ja nuoriso-ohjaaja käyvät moikkaamassa uusia oppilaita alakoululla.

- Näin yläkoululla on vastassa vähintään yksi tuttu aikuinen. Jututamme oppilaita nyt ja olemme syksyllä mukana ryhmäyttämässä uutta luokkaa, Orimattilan kaupungin koulunuorisotyöntekijä Outi Piipponen kertoo.

- Tutustun vähitellen oppilaisiin ja toivon, että se madaltaa kynnystä tulla puhumaan myös minulle erilaisissa asioissa, kuten jos on huolia tai murheita.

Tutustumispäivänä kirjoitetaan kirje tulevalle luokanvalvojalle ja tutustutaan kouluun yhdessä tukioppilaiden kanssa.  

- Monia surettaa, kun oma luokka hajoaa, jonka kanssa on voitu olla eskarista asti yhdessä. Mutta onneksi uusilta luokilta löytyy aina uusia kavereita!

 

Vastuuta ja vaatteita

 

Mitkä asiat uusia seisoja mietityttävät eniten?

Minulta kysytään usein, miten koulussa voi suunnistaa ja löytää oikeaan luokkaan. Monia jännittä, jos he eksyvät kouluun ja myöhästelevät sen takia. Osaa mietityttää myös koulukuljetukset. Kuinka aikaisin täytyy herätä ja onko mahdollista, etteivät kaikki mahdu bussiin, Piipponen kertoo.

Koulun muutos on myllerrys sekä käytännössä että tunnetasolla.

- Useat 7.- luokkalaiset ovat sanoneet, että heidän on otettava yläkoulussa enemmän vastuuta omasta opiskelustaan. Monella on kotiintuloaika, mutta läksyistä huolehditaan aika itsenäisesti, Piipponen kertoo

- Toki seiskalla tulee eteen paljon muitakin haasteita jo ihan murrosiän takia, mutta onhan siirtyminen koulun vanhimmista taas koulun nuorimpiin aika sopeutumista. Samassa kaveripiiri voi vaihtua, vanhat harrastukset jäädä taakse ja oma pukeutumistyyli muuttua. Oma yläkoulu-minä rakentuu vähitellen!