Hyppää sisältöön

Orimattilan varhaiskasvatuksessa otetaan käyttöön sovellus, joka mahdollistaa kodin ja varhaiskasvatuksen välisen yhteydenpidon sähköisesti. Jatkossa päiväkodit tiedottavat asioistaan ja vanhemmat ilmoittavat lastensa hoitoaikatarpeen Tieto Edu -mobiili/websovelluksen kautta. Tähän asti tarkat hoitoajat on ilmoitettu vain vuorohoidossa.

- Otamme uuden järjestelmän käyttöön, jotta pystymme paremmin ennakoimaan henkilöstötarpeen eri yksiköissä. Näin saamme turvattua resurssejamme fiksusti, varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi kertoo.

- Tavoitteenamme on, että varhaiskasvatuksen aikuiset pystyvät keskittymään lapsiin, eikä opettajien suunnitteluaika mene työvuorojen koordinointiin. Uusi varhaiskasvatussuunnitelma vaatii meiltä paljon ja tarvitsemme kaiken ajan ja kasvattajat sen toteuttamiseen, Kemppi jatkaa.

Päiväkodit voivat tiedottaa sovelluksessa asioista lapsi-, ryhmä- tai yksikkökohtaisesti. Perhepäivähoidon osalta sovelluksessa onnistuu kaupunkitasoinen tiedottaminen sekä hoitoaikojen ja poissaolojen ilmoittaminen.

- Sovellus on osaltaan vastaus vanhempien toiveeseen saada tietoa nopeasti ja helposti. Vaikka hoitoaikojen ilmoittaminen saattaa tuntua aluksi työläältä, pystymme näin yhdessä takaamaan parhaiten lasten hyvän ja turvallisen varhaiskasvatuksen.

Ennakointi helpottaa arkea

Tieto Edu on useissa kaupungeissa käytössä olevan Muksunetin päivitetty versio. Varhaiskasvatuksen tiedotus siirtyy Tieto Eduun ennen pääsiäistä ja ensimmäisten yksiköiden hoitoaikojen ilmoittaminen heti pääsiäisen jälkeen. Kaikki yksiköt ja perhepäivähoito ottavat hoitoaikojen ilmoittamisen käyttöön viimeistään 1.8.

- Huoltajat ilmoittavat lastensa suunnitellut hoitoajat ja etukäteen tiedossa olevat poissaolot Tieto Edun kautta. Sovellus auttaa vanhempia seuraamaan varattujen ja toteutuneiden hoitotuntien määrää. Myös sairauspoissaolot saa ilmoitettua välittömästi, Kemppi kertoo.

Hoitoajat ilmoitetaan viikkoa ennen. Jos hoidon tarve muuttuu, on henkilökunnan helpompi tarkistaa, onko varhaiskasvatusta mahdollista toteuttaa toivottuna ajankohtana. Jos hoitoaikoja ei ole ilmoitettu määräaikaan mennessä hoitoa voidaan tarjota ainoastaan arkisin klo 8.30-15.30 välillä.

- Sovellus auttaa suunnittelemaan päivämme niin, ettei henkilökunnan ja lasten suhdeluku ylity ja toisaalta tiedämme esimerkiksi, milloin opettajilla on hyvä aika suunnitella toimintaa. Kun meillä on käytössämme hoitoaikojen suunnitteluun tarvittava tieto, osaamme järjestää työvuorot täsmällisesti. Pystymme järkevöittämään toimintaamme eikä meidän tarvitse tinkiä laadusta, Kemppi iloitseen.

- Hoitoaikojen- ja poissaolojen ilmoittaminen auttaa myös tekemään ruokatilaukset täsmällisemmin. Näin saamme vähennettyä biojätteeksi päätyvän ruuan määrää huomattavasti eikä keittiöhenkilökunta tee turhaan esimerkiksi erityisruokia, Kemppi sanoo.

Sovellus mahdollistaa myös kahdenkeskisen viestittelyn henkilökunnan ja vanhempien välillä. Tämä osio otetaan myöhemmin käyttöön. Sovelluksen toisessa käyttöönottovaiheessa tietosuojattuun Tieto Eduun lisätään lapsen varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelma sekä mahdollisuus kuvien ja videoiden jakamiseen.

Uudesta sovelluksesta tiedotetaan tarkemmin varhaiskasvatuksessa olevien lapsien huoltajille. Tieto Edu löytyy sovelluskaupoista.