Hyppää sisältöön

Puutarhakaupunki Hennan avajaisia vietettiin helatorstain aattona vihreissä merkeissä. Tilaisuudessa puhunut Puutarhaliiton puheenjohtaja Timo Taulavuori uskoi Hennan säilyttävän värinsä.

- Ihmiset tiivistyvät kaupunkeihin, mutta haluavat luonnon ympärilleen. Henna on vastaus juuri tähän tarpeeseen, Taulavuori sanoi.

- Ihmisen velvollisuus on pitää huolta maapallon monimuotoisuudessa ja puutarhakaupunki on osaltaan sitä, hän kiitteli.

Noin kolmisensataa kaupunkilaista kerääntyi Hennan asemalle nauttimaan aurinkoisesta säästä ja pohtimaan kaupunginosan tulevaisuutta.

- Henna on vuoteen 2030 mennessä valmis keskus, josta löytyy peruspalvelut ja joka auttaa Orimattilaa pitämään pintansa muuttotappiokuntien keskellä, hankepäällikkö Kristian Keinänen ennusti.


Vihreillä ideoilla eteenpäin

Tapahtumassa esiteltiin Lepaan rakennetun ympäristön ja Forssan kestävän kehityksen opiskelijoiden laatimia Vihreä Henna -suunnitelmia. Töissä hahmoteltiin, miten luonto voisi olla yhä monipuolisempi osa Hennaa ja koko Orimattilaa.

Työryhmät ideoivat mm. syötävää metsäpuutarhaa, hulevesien imeytys- ja suodatusmenetelmiä, askartelumetsää, yhteisöllistä viherympäristön hoitoa ja Hennan ulkoilureittejä.

Ideoista poimitaan parhaat Hennaan ja muualle Orimattilaan. Toki ne ovat tarjolla myös naapurikaupungeille.

- Suunnitelmissa on huomioitu nousevat trendit. Esimerkiksi metsän rakennetta ja luonnon prosesseja jäljittelevä syötävä metsäpuutarha, jossa kasvaa pääosin hyötykasveja, on uusi, erityisesti nuoria sukupolvia kiehtova konsepti, rakennetun ympäristön lehtori Kirsi Mäkinen Lepaan yksiköstä kertoo.

- Ideoista löytyy vinkkejä myös omaan puutarhaan. Tarjolla on esimerkiksi vihertehokkuutta mittaava tapa, jolla saa viritettyä tonttinsa vihreät elementit ja sadeveden hyödyntämisen maksimiinsa.

Tapahtuma päättyi Hennan nimikkopuiden istuttamiseen. Omenapuista saa rohkeasti napata hedelmän ohikulkiessaan!