Hyppää sisältöön

Tulethan tuoksutta? Niin mekin!

Kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan suhtautua myönteisesti Ari Anttilan ja seitsemän muun valtuutetun tekemään valtuustoaloitteeseen, jossa ehdotettiin Orimattilan kaupungin osallistuvan Hengitysliitto ry:n Tulethan tuoksutta -haasteeseen. Seuraavaksi aloite menee valtuuston käsittelyyn. Myös lukuisat muut kunnat Suomessa ovat ottaneet haasteen vastaan.

- Tuoksuttomuus on tapa huomioida kanssaihmiset ja kaupunkilaiset, hyvinvointipäällikkö Kristiina Hämäläinen summaa.

- Tavoite on parantaa työhyvinvointia ja vähentää terveysriskejä, joita koituu voimakkaista tuoksuista yliherkille ja allergisille.

Allergia- ja astmaliiton mukaan suomalaisista jopa 10-40 %:n arvioidaan kärsivän tuoksuyliherkkyydestä. Tuoksuvat tuotteet voivat aiheuttaa mm. pahoinvointia ja päänsärkyä.

Tuoksuttomuus koskee henkilöstön lisäksi kaikkia kaupungin tiloja ja tapahtumia.

- Tavoitteena on helpottaa oireilevien kaupunkialisten ja kaupungin työntekijöiden osallistumista eri toimintoihin, Hämäläinen sanoo.

Käytännössä periaatteeseen sitoutuminen tarkoittaa tuoksuttomuuteen kannustamista, asian mainitsemista esimerkiksi tapahtumakutsuissa sekä huomion kiinnittämistä aine- ja tarvikevalintoihin muttei ole velvoittava.

- Pääosin puhtauspalveluissa on jo käytetty hajusteettomia käsienpesutuotteita. Jatkossa tilaamme hajusteettomia, Joutsenmerkillä vastustettuja Allergia- ja astmaliiton hyväksymiä käsienpesuaineita. Muissa pesu- ja puhdistusaineissa valitaan hajusteeton tuote, jos sellaisia on sopimustoimittajalta saatavilla, Hämäläinen kertoo linjauksista.

Kaupungin työntekijöiden ja tilojen lisäksi haaste on toive asiakkaille – tulethan tuoksutta!