Hyppää sisältöön

Perjantaina sadat orimattilalaiset oppilaat suuntavat taas kouluun. Joukossa on myös ekaluokkalaisia, jotka harjoittelevat turvallista liikkumista liikenteessä.

- Vanhemman vastuulla on suunnitella ja valita lapselle turvallisin reitti kodin ja koulun välille. Tien ylitykset kannattaa tehdä kohdissa, joissa koululaiset näkevät lähestyvät autot hyvin ja tulevat myös itse nähdyiksi, opastaa Päijät-Hämeen liikenneturvallisuuskoordinaattorina toimiva Terhi Svenns.

Koulureitti on hyvä kulkea yhdessä lapsen kanssa kävellen tai pyöräillen useamman kerran. Näin lapselle jää reitin lisäksi mieleen, miten eri kohdissa tulee toimia. Kun perusasiat ovat hallussa, kannattaa lapsen antaa toimia itsenäisesti ja seurata itse vierestä.

Autoilijoita pyydetään olemaan erityisen tarkkana isojen teiden varrella. Artjärven-, Helsingin- ja Lahdentiellä autoilijoiden nopeudet ovat suurempia ja etäisyyksin arvioiminen näin koululaisille hankalampaa.

Autoilijoita pyydetään olemaan valppaana myös Virenojan koulun ympäristössä tehtävän, kevyenliikenteen turvallisuutta parantavan tietyöremontin kohdalla. Ensimmäisenä koulupäivänä ELY-keskuksen edustajat tulevat suojatiepäivystämään Virenojan tielle koulun kohdalle klo 8-9. MLL järjestää suojatiepäivystyksen Jokivarern koulun ympäristössä pe klo 8.30-9.10 ja ma klo 8-9.10. sekä Myllylän koulun ympäristössä pe klo 8.30-9.10 ja ma klo 7.50-8.50.

Koulumatkat osa päivän liikuntaa

Koulumatkojen käveleminen ja pyöräileminen ovat kouluikäisille tärkeä liikunnan lähde. Koululaisten tulisi liikkua vähintään 1–2 tuntia päivittäin.

- Koulujen alkaessa on otollinen hetki tarkastella perheen liikkumistottumuksia. Antamalla lapsen kulkea kouluun kävellen, pyörällä tai potkulaudalla tarjoaa lapselle mahdollisuuden ulkoiluun ja liikunnan harrastamiseen, Svenns muistuttaa.

- Lihasvoimainen liikkuminen tekee hyvää terveydelle ja auttaa lasta keskittymään paremmin koulupäivän aikana.

Lapsi voi kulkea koulumatkan myös osittain.

- Vanhempi voi antaa lapsen kävellä osan koulumatkasta jättämällä hänet pois kyydistä turvalliseen jättöpaikkaan ennen koulua. Siten lapsi saa nauttia kävelyn terveyshyödyistä, Svenns vinkkaa.