Hyppää sisältöön

Virenojan koulun 1.-luokkalaiset hihkuvat innosta. Tänään tapahtuu jotain uutta ja jännittävää, jota paikalla on seuraamassa myös lehdistö. Luokassa ryhdytään opiskelemaan englantia!

Uudet ekaluokkalaiset ovat Orimattilassa ensimmäisiä, jotka aloittavat vieraan kielen opiskelun heti 1. luokalla.

- Tykkään uudistuksesta hirveästi, Virenojan koulun 1. luokan opettaja Minna Lajunen hymyilee.

- Huomaan, että lasten kielitietoisuus ja herkkyys ovat pinnalla juuri tässä iässä. Olin vuosia sitten avustajana englanninkielisessä koulussa ja jo siellä huomasin, miten lapset imevät kielen itseensä.

Valtioneuvosto päätti ensimmäisen pitkän kielen eli A1-kielen opetuksen varhentamisesta. Orimattilassa ensimmäiseksi kieleksi on tarjolla englanti. Käytännössä kieltä opiskellaan hieman joka päivä.

- Laulamme aamupiirissä englanninkielisen aamulaulun ja käymme läpi päivän ohjelman ja esimerkiksi sään englanniksi. Olemme ripotelleet englanninkielisiä sanoja sinne tänne. Esimerkiksi meillä oppilaat eivät ole järjestäjiä vaan heitä kutsutaan nimellä helpers, Lajunen kertoo.

- Osa nappaa sanoja, osa ei, mutta kaikki toistavat niitä. Tavoitteenamme on, että käymme läpi vuoden aikana perussanaston. Tärkeintä on, että lapset oppisivat tunnistamaan vieraan kielen ja saisivat rohkeuden puhua sitä, hän summaa.


Ajankohtainen uudistus

Vieraan kielen opetuksen varhentamisella pyritään vähentämään alueellisia ja sosioekonomisesta taustasta johtuvaa kielitarjonnan ja kielten opiskelun epätasa-arvoistumista. Tavoitteena on myös hyödyntää lapsille luontainen kielellinen herkkyysikä.

Muutos kasvattaa 1. ja 2.-luokan oppimäärää. A1-kielen opetus lisää 1. ja 2. vuosiluokan opetusta yhteensä kahdella vuosiviikkotunnilla. Orimattilan paikallisessa tuntijaossa ensimmäiselle ja toiselle luokalle on lisätty yksi tunti.

- Meillä ekaluokkalaiset aloittavat kielen opiskelun heti syksyllä ja heidän mukanaan se laajenee seuraavana lukuvuonna myös toiselle luokalle, Orimattilan kaupungin opetuspäällikkö Piia Uotinen kertoo siirtymävaiheesta.

Jatkossa ensimmäinen vieras kieli alkaa koko maassa viimeistään ensimmäisen luokan keväällä. Tätä ennen vieraan kielen opetus on alkanut viimeistään 3. luokalla.

Hallitus on varannut muutokseen tarvittavat määrärahat julkisen talouden suunnitelmaan niin, että muutoksen kustannukset korvataan kunnille valtionosuuksien kautta. Myös opettajien täydennyskoulutukseen on varattu lisärahoitusta.

- Järjestimme ensimmäisten luokkien opettajille keväällä kielen opettamiseen liittyvää täydennyskoulutusta, ja se jatkuu syyskaudella. Opettajamme ovat innoissaan. Uudistusta pidetään tärkeänä vastauksena yhteiskunnan muuttuviin vaatimuksiin, Uotinen sanoo.