Hyppää sisältöön

Orimattilan kaupunginvaltuusto kokoontui tänään maanantai-iltana syksyn ensimmäiseen seminaariin. Seminaari järjestettiin Mäntsälässä, jossa valtuutetut pääsivät tutustumaan kunnan malliin toteuttaa sen elinvoimaa.

- On hyvä kuulla toisten kuntien hyväksi todettuja käytäntöjä ja arvioida, olisiko niistä jotain opittavaa orimattilalaisille, sanoo valtuuston puheenjohtaja Riitta Lonka.

Mäntsälän elinvoimamallia avasi valtuutetuille Mäntsälän kehitys Oy:n toimitusjohtaja Harri Kari. Perustava Oy:n toimitusjohtaja Markku Nenonen käytti kommenttipuheenvuoron yrityksen näkökulmasta. Lisäksi seminaarissa kuultiin Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Valtteri Aaltosen puheenvuoro Rinteen hallituksen kuntapoliittisista linjauksista.

Tulossa huono tulos

Kaupunginjohtaja Osmo Pieski ja talous- ja hallintojohtaja Päivi Suikkanen kävivät läpi kaupungin talouden osavuosikatsauksen.

- Tilikauden tulos on painumassa 4,5 milj. euroa miinukselle. Verotulot ovat jäämässä 2 milj. euroa alle arvion mm. tulorekisteriongelmien ja kasvun taittumisen takia. Lisäksi olemme saamassa valtionosuuksia noin 300 000 alle arvioidun, Pieski summasi synkältä näyttävää osavuosikatsausta.

- Lukujen valossa ensi vuosi näyttää erityisen vaikealta.

Valtuusto kävi yhdessä läpi vuoden 2020 hankkeita, strategian tavoitteiden priorisointia ja talouden sopeuttamistoimenpiteitä.

- Meidän on vuoden 2020 talousarvion laadinnan yhteydessä pystyttävä kehittämään kaupungin vetovoimaa ja samalla kyseenalaistamaan olemassa olevia rakenteita ja toimintamalleja, pohtii kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aimo Ryynänen seminaarin antia.

- Suhtaudun talouspaineista huolimatta kielteisesti veroprosentin nostoon. Mutta jos epäonnistumme taloudenpidossa, vastuun sen hoitamisesta ottavat muut.