Hyppää sisältöön

Orimattilan varhaiskasvatus ja neuvola testaavat syksyn ajan uutta käytäntöä, jossa neuvolan 3-vuotistarkastus suoritetaankin päiväkodissa.

- Toivomme, että kykenisimme tekemään tiiviimpää yhteistyötä vanhempien, päiväkodin ja neuvolan välillä, kertoo tarkastukset suorittava terveydenhoitaja Rita Erola.

- Kun käytössämme on useamman tahon näkökulma samalla kerralla, pääsemme pureutumaan asioihin syvemmällä. Meidän kaikkien on mahdollisuus kuulla lapsen asiat samaan aikaan ja keskustella niistä, Erola sanoo.

Tehokkaamman yhteistyön lisäksi toiveena on päästää 3-vuotiaat loistamaan. Osana temppurataa esimerkiksi pompputaidon näyttäminen tai varpaillaan seisominen ei olekaan enää niin jännittävää.

- Joskus voi olla haastavaa saada 3-vuotias näyttämään taitojaan. Kun lapsi saa olla tutussa paikassa ja ryhmässä, hän osallistuu usein innokkaammin.  Lisäksi siinä on mahdollisuus seurata lapsen toimintaa ryhmässä. Näin saan kattavamman kuvan taidoista, Erola kertoo.

Lasten tapaamisen jälkeen terveydenhoitaja sopii päiväkodille tapaamisen, jossa tarkastus suoritetaan loppuun.  Vanhemmat ovat mukana tarkastusosuudessa, palauteosuuteen kutsutaan mukaan myös varhaiskasvatuksen edustaja.

- Tavoitteena on tarvittavan tuen tarjoaminen lapselle ja perheelle riittävän ajoissa. Toiveena on, että huolet tulisivat kaikkien tahojen tietoon ja pystyisimme keskustelemaan niistä yhdessä. Näin jatkosuunnitelmien tekeminen on helpompaa, Erola tiivistää.

Helpotusta vanhemmille?

Kokeilun aikana on tarkoitus selvittää, tuoko yhteistarkastus lisäarvoa kasvattajille – vanhemmille tai varhaiskasvatuksen työntekijöille. Käytäntöä testaavat loppuvuoden Lintulan vuoropäiväkoti, Päiväkoti Lilliputti ja avoin päiväkoti Kimppa.

- Uskon, että uusi käytäntö hyödyttää erityisesti vuorotöissä käyviä vanhempia, jotka voivat hoitaa useamman asian yhdellä käynnillä, Lintulan päiväkodinjohtaja Kati Hostikka sanoo.

- Jatkossa tarjoamme aikoja, jolloin lapsen neuvolantarkastuskeskustelu ja varhaiskasvatuskeskustelu voidaan käydä yhtä aikaa täällä päiväkodilla. Saamme tuettua lasta parhaiten, kun käymme yhdessä asioita läpi, Hostikka iloitsee.