Hyppää sisältöön

 "Aineelliselta kannalta katsottuna on kansakoululaitoksemme maassamme tullut monen yksilön mielestä ehkä liiankin kalliiksi muuta lähemmin asiaa ajatellen täytyy meidän myöntää, että sivistyslaitoksiimme ei ole rahat hukkaan heitettynä.”

J. W. Koivisto, Pennalan koulun vihkiäisjuhla 24.11.1919

Pennalan koulu 100 vuotta

Yksi Orimattilan kaupungin vanhimmista rakennuksista, Pennalan koulu, täyttää pian 100 vuotta.

Koulunkäynti alkoi Pennalassa vuonna 1896. Tuolloin kyläläiset sitoutuivat lainaamaan perustettavalle koululle rahaa ja saivat luvan perustaa oman koulun. Tähän asti pennalalaiset olivat joutuneet käymään koulua Luhtikylässä, mikä heikensi lasten koulunkäyntimahdollisuuksia.

Koululle hankittiin huutokaupassa huoneisto ja opettaja etsittiin lehti-ilmoituksella. Koulunkäynti alkoi vuokratiloissa, sillä koululle ostettu kaupparakennus vaati ensin remontointia.

Heti 1900-luvun alussa ryhdyttiin keskustelemaan uuden koulun rakentamisesta. Hankittu kaupparakennus oli käymässä pieneksi ja vaati jatkuvia korjaustoimia.

Oppilasmäärät nousivat vähitellen yhä suuremmiksi ja kansakoulupiirin kokouksessa päätettiin uuden koulun rakentamisesta. Kokouksessa päätettiin myös lahjoittaa Orimattilan kunnalle kaikki koulun omistamat maat ja rakennukset, mikäli kunta rakentaisi ennen syyslukukautta 1920 Pennalaan uuden koulun. Orimattilan kunta hyväksyi tarjouksen 1917.

Suurten muutosten vuosia

Maaliskuussa 1919 rakentaminen oli kansalaissodasta huolimatta hyvässä vaiheessa ja uuteen koulutaloon päästiin muuttamaan marraskuussa 1919. Seuraavalla vuosikymmenellä koulu sai sähkövalon käyttöönsä.

Talvisodan alkuajan koulutyö jatkui, mutta vanhempien täytyi lähettää lapset kouluun omalla vastuullaan. Koulu oli sota-ajat osittain sotilaiden majoituspaikkana.

Vuonna 1935 koulun pärekatto muutettiin nykyiseksi peltikatoksi. Koululle saatiin koulukeittola vuonna 1941 ja kouluruoka syötiin opettajien jakamana luokissa. Suuria muutoksia olivat myös johtajaopettaja Leo Sirolan omilla rahoilla teettämä kaivo 1951 ja koulun saama keskuslämmitys 1955.

Koulua laajennettiin lisäsiivellä 1970, jolloin kouluun saatiin pieni liikuntasali, uusi koulukeittiö, pukuhuoneita, teknisen työn luokka ja sisävessat. Tämä lisäsiipi tosin purettiin huonokuntoisena laajennustyön yhteydessä vuonna 2008.

Koululle saatiin uudet oppilaskalusteet ja internet vuonna 1996. Vanhan koulurakennuksen yläkertaan rakennettiin vuonna 2003 luokkahuone ja tietoaula. Vuosina 2008 –09 Pennalan koulu saneerattiin kokonaan ja kouluun rakennettiin laajennusosa.

Koulu tänään

Koulussa on nykyään seitsemän perusopetustilaa, teknisen työn tila, liikuntasali, musiikin ja kuvataiteen luokka, ruokala, erityisopetuksen ja terveydenhoitajan tila sekä hallinnontilat. Koulun yhteydessä toimivat Pennalan aluekeittiö ja Pennalan päiväkoti.

Koulusta löytyy luokat 1.-6. ja koulun oppilasmäärä oli lukuvuoden 2019-20 alkaessa 125. Opetushenkilöstöön kuuluu seitsemän luokanopettajaa, yksi resurssiopettaja, kaksi erityisopettajaa sekä kolme koulunkäynnin avustajaa.

Pennalan koulun tavoitteena on tukea oppilaidensa kasvua tasapainoisiksi, omia juuriaan arvostaviksi, kansainvälisesti ajatteleviksi sekä elinympäristöönsä ja toisiin ihmisiin myönteisesti suhtautuviksi elinikäisiksi oppijoiksi!

Lauantaina juhlitaan!

Pennalan koulu juhlii 100-vuotistaivaltaan tulevana lauantaina 23.11. Koululla on avoimet ovet kello 9-13 ja erityisesti kaikki entiset oppilaat ovat lämpimästi tervetulleita muistelemaan menneitä vuosia! Luokissa voi tutustua koulunäyttelyyn ja osallistua Pennala-aiheiseen tietovisaan. Koulun ruokalassa on tarjolla juhlakahvitus klo 11.30-13 ja vanhempainyhdistys myy tapahtumassa makkaraa.