Hyppää sisältöön

Pennalan koulussa juhlittiin lauantaina 23.11. 100-vuotista koulurakennusta ja samalla koko alueen koulunkäynnin historiaa.

- Tervetuloa juhlaan, toivottavat 5.-luokkalaiset oppaat koulun sisäänkäynnillä.

- Meillä on täällä monipuolinen ja iloinen juhla, Nanna Taljavaara ja Ida Samula esittelevät.

Koulu on koristeltu kauniisti sen tunnusvärillä, vaaleanpunaisella. Luokissa pääsee tutustumaan koulun historiaan, ekaluokkalaisten elämään ja alueen harrastuksiin. Lisäksi pääsee mm. katsomaan koululle merkittävien henkilöiden haastatteluja, osallistumaan Pennala-visaan, kuuntelemaan fantasiatarinoita koulusta, testaamaan robotteja, painamaan kätensä yhteiseen Pennala on pop -taideteokseen ja tietenkin nauttimaan juhlakahvit.

- Juhla on sujunut älyttömän hyvin, iloitsee koulun va. rehtori Marjut Koukkula.

- Olemme tutustuneet Pennalan historiaan ja tehneet juhlaa monialaisesti koko viikon. Oppilaat ovat todella iloisia ja ylpeitä tästä kaikesta, mitä olemme saaneet aikaan!

 

Kaikki tuntevat kaikki

- Hauska nähdä entisiä tuttuja ja sitä, miten koulunkäynti on muuttunut, pohti ryhmä kutsuvieraita ennen osallistumistaan juhlatilaisuuteen salissa.

Juhlassa kuultiin koulun historiasta, luettiin pätkiä 100 vuotta sitten pidetystä koulun avajaispuheesta, nähtiin koululaisten musiikkiesityksiä ja laulettiin yhdessä. Juhlapuheen piti koulun entinen rehtori Pauli Väntönen.

Oppilaskunnan hallitukseen kuuluvat Tilta Selkee ja Joonas Tarvainen olivat koonneet oppilaiden ajatuksia siitä, millaista Pennalan koulussa opiskelu on.

- Ihanaa, rakasta, turvallista, hauskaa, hyvä porukkahenki ja kivaa, kun kaikki tuntevat kaikki!

 

Hyviä rakennusratkaisuja

Miten on mahdollista, että sata vuotta vanha koulu on edelleen hyvässä kunnossa?

- Rakennuksessa on käytetty ajalleen ominaisia, hyviä rakennusratkaisuja, pohtii jo eläkkeelle jäänyt kaupungin kiinteistöpalvelupäällikkö Jarmo Rantalainen.

- Rakennuksen perustukset on tehty kivestä, mikä on paras mahdollinen ratkaisu estämään kosteuden nousua maaperästä rakenteisiin. Lisäksi koulussa on tuulettuva alapohja ja ullakolla runsaasti ilmavuutta. Seinät ovat massiivihirttä, eikä niitä ole vuosien saatossa peitetty tiiviillä materiaalilla, hän pohtii.

Koulu on säilyttänyt sekä vanhan rakennuksen ulkoasun että hengen. Sokkeloisen koulun peruskorjaus tuotti aikanaan suunnittelijoille päänvaivaa, mutta koulun tunnelmasta haluttiin pitää kiinni.

- Koulu on erinomainen esimerkki siitä, että peruskorjaus ajallaan on kannattava ratkaisu ja vanhat rakennukset voivat palvelulla myös pitkään, Rantalainen iloitsee.