Hyppää sisältöön

Orimattilan kaupunki on jatkanut kunta-alan energiatehokkuussopimuksen toteuttamista, johon kaupunki liittyi nykyisen sopimuskauden 2017–2025 alussa. Sopimuksen velvoitteiden mukaisesti kaupunki raportoi vuosittain valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivalle edellisenä vuonna toteutetut energiatehokkuustoimenpiteet ja vuosittaisen energiankulutuksen.

Energiatehokkuus sopimuksen lisäksi Orimattilan kaupunki on liittynyt vuonna 2019 hiilineutraaliksi tähtäävien kuntien HINKU-verkostoon. Orimattilan tavoitteena on  80 prosentin päästövähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Vuonna 2019 kaupungin energiankulutusta pienennettiin muun muassa uusimalla sisä- ja katuvalaisimia energiatehokkaisiin LED-valaisimiin ja parantamalla kulttuuritalon ilmanvaihtokoneen energiatehokkuutta. LED-valaisimilla saavutetaan yleensä 50 prosentin säästö loistevalaisimiin verrattuna.

Yhteensä viime vuonna toteutetuista toimenpiteistä kertyi laskennallista energiansäästöä 93,8 MWh/v. Sopimuskauden alusta vuodesta 2017 lähtien on saavutettu yhteensä 722 MWh:n säästö vuosittaiseen energiankulutukseen. Summa vastaa noin 30 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta.

Kaupungin tavoitteena on pienentää vuosittaista energiakulutusta vuoteen 2025 mennessä 10,5  prosenttia, joka vastaa 1 431 MWh:ia. Tavoitteesta on nyt saavutettu 50 prosenttia, joten sopimuskaudelle on saatu hyvä alku. Vuodelle 2020 asetettu 4 prosentin ja 954 MWh:n välitavoite on nyt jo saavutettu. Energiatehokkuussopimuksen toteutusta koordinoin kaksi kertaa vuodessa kokoontuva kaupungin energiatyöryhmä, joka on laatinut toimintasuunnitelman energiankulutuksen pienentämiseksi tuleville vuosille.