Hyppää sisältöön

Kokoustimme nuorisovaltuuston kanssa viime viikolla, ja keskustelimme nuorten päihteiden käytöstä Orimattilassa. Nuorisovaltuustomme koostuu eri ikäisistä ja eri kouluista olevista nuorista, joten tilannetta päästiin katsastamaan monesta suunnasta. Ohjaajamme Päivi Alakangas työskentelee nuorisopalveluissa ja myös hänellä oli paljon sanottavaa nuorten päihdekäyttäytymisestä.


Kävi ilmi, että Orimattilasta on todella helppo saada huumeita. Niin helppo, että nuoret kyselevät niitä kaupan kulmilta. Joltainhan huumeita on täytynyt saada, ei kai niitä muuten kyseltäisi.


Alkoholin käytön on huomattu siirtyneen yhä nuorempien, jopa alakoululaisten, ajanviihteeksi. Orimattilan syrjäkylillä ongelmaa ei ole havaittu, mutta keskustan alueen alakouluissa kaivattaisiin enemmän päihdekasvatusta ja valistusta. Myös nuuskan- ja tupakan käyttö näkyy alakoululaisilla. Yläkoulussa nikotiinituotteet ja alkoholi ei sinänsä ole uusi ilmiö, mutta suuri ongelma se on.


Asettaa toki kyseenalaiseksi, miten ala- tai yläkouluikäisten annetaan hengata kaupungilla yömyöhään. Keskustassa pyörii vaarallisia aineita, joten vanhempien olisi hyvä tietää, missä oma nuori liikkuu. Jos tietää oman nuorensa oleskelevan keskustassa, on hyvä varmistaa mitä hän siellä tekee, ja minkälaisessa porukassa.


Nuorisovaltuusto pohti ratkaisua ongelmiin, mutta päädyimme siihen, että meidän taholtamme asiaan on vaikea, tai jopa mahdoton vaikuttaa. Voisimme toki houkutella nuoria pois päihteiden ääreltä, mutta tässä vaiheessa nuorisovaltuuston järjestämä toiminta ei tunnu kiinnostavan. Järjestimme elokuun puolessa välissä skeittipuiston avajaiset, johon houkuttelimme porukkaa ilmaisella pitsalla. Paikalle ei kuitenkaan ilmestynyt kovinkaan paljoa porukkaa. Varsinkaan yläkouluikäisiä tai vanhempia nuoria ei juurikaan näkynyt.


Toivomme Orimattilan tilanteelle huomiota, ja esitämme, että poliisivalvontaa pitäisi lisätä, ja keskittyä erityisesti nuorten päihteidenkäyttöön. Keskustelimme myös siitä, olisiko mahdollista, että nuorisopalveluiden työntekijät kiertäisivät Orimattilan keskustassa huolehtimassa päihtyneistä nuorista. Luotettavat ja turvalliset aikuiset pyrkisivät auttamaan siinä, etteivät nuoret pääse liian huonoon kuntoon, ja tarvittaessa auttaisivat kotiin.

Toinen, hieman radikaali, ehdotus meiltä olisi, että Orimattilaan perustettaisiin nuorille suunnattu selviämisasema. Sen ideana olisi, että päihtyneet nuoret tuotaisiin selviämään yöksi asemalle, josta aamulla paremmassa kunnossa olisi hyvä jatkaa matkaa.


Nuorten vanhemmille haluaisin sanoa, että rajojen laittaminen on välittämistä, ja hyvästä kurista kyllä kiitellään myöhemmin!

Orimattilan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Miisa Sivén