Hyppää sisältöön

Valtakunnallisella energiansäästöviikolla etsitään tänä vuonna energiasyöppöjä. Energiasyöpöt napsivat huomaamattomasti ison siivun energiakakusta ja tekevät salakavalasti suuren laskun niin ympäristölle kuin kukkarolle.

- Perinteisesti energiasyöpöt ovat kohteita, joita pidetään jatkuvasti päällä, kuten esimerkiksi ilmanvaihtoa ja valaistusta, kaupungin kiinteistöpäällikkö Ilari Matilainen tiivistää.

- Kaupungin energiasyöppöjä ovat halogeenivalot ja vanhat ilmanvaihtokoneet, hän harmittelee.

Kaupungin kaikki loisteputket vaihdetaan vähitellen ledeihin. Niiden käyttöikä on huomattavasti pidempi eivätkä ne tuota turhaa lämpöä.

- Vaihdoimme kevään aikana kaikki Taidemuseon näyttelytilan valot. Seuraavaksi jatkamme koulujen liikuntatiloihin, hän kertoo.

Tilapalvelu hakee ensi vuonna valtakunnallista energiatukea terveysaseman ilmanvaihtokoneiden uusimiseen. Yhdestä IV-konehuoneesta on tarkoitus uusia kaikki kolme konetta.

- Energiatehokkaammilla koneilla pääsisimme heti isoihin säästöihin terveysaseman kiinteistössä, jonka tiettyjä osia käytetään jatkuvasti, hän laskee.

Valojen vaihtaminen ja ilmanvaihtokoneiden uusiminen on osa energiatehokkuustyötä, jota kunta-alan energiatehokkuussopimukseen sitoutunut kaupunki tekee tavoitteellisesti.

Lisäksi Matilaisella on helppo, jokaisessa kiinteistössä hyödynnettävissä oleva energiansäästövihje.

- Jos kykenet laskemaan lämpötilaa asteella, se vähentää lämmityskuluja 5 %, hän vinkkaa.