Hyppää sisältöön

Linjat kohtaavat – Ahti ja Maija Lavonen Orimattilan taidemuseossa 17.10.-5.12.2020

Kuvataiteilija Ahti Lavosen (s. 1928, k. 1970) ja tekstiilitaiteilija Maija Lavosen (s. 1931) näyttelyssä taiteilijapariskunnan linjat kohtaavat keskinäisessä vuoropuhelussa. Yhteisnäyttely on läpileikkaus kummankin taiteilijan urasta.

Ahti Lavonen teki kansainvälisen ja aktiivisen taiteilijan elämäntyön ajallisesti lyhyessä ajanjaksossa. Hän käytti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti. Taiteilijana Ahti Lavonen katsoi olevansa lähinnä maalari, mutta hän oli kiinnostunut kuvataiteen lisäksi arkkitehtuurista, käsityöstä, muodista ja teollisesta muotoilusta. Materiaalintuntu oli koko hänen tuotantoaan yhdistävä tekijä. Ahti Lavosen läpimurto taiteilijana tapahtui 1960-luvulla, jolloin hän kuului myös suomalaisten informalistien Maaliskuulaiset-ryhmään ja osallistui ryhmän yhteisnäyttelyihin.

Maija Lavosen taiteen aiheet syntyvät luonnon kokemuksista ja voimakkaista visuaalisista elämyksistä. Hän on työskennellyt pitkän uransa aikana monenlaisilla eri materiaaleilla, mutta ryijyn hän kokee tekniikkana itsellensä läheisimpänä. Teoksissaan Maija Lavonen yhdistää usein orgaanisia ja moderneja materiaaleja, kuten villaa ja akryylia tai silkkiä ja metallia. Teoksissaan hän etsii käsityön ja teollistumisen yhteyttä ja haluaa näin pehmentää kovia arvoja. Maija Lavoselta nähdään näyttelyssä myös hänen viimeaikaisimpia teoksia, jotka ovat valokuidusta kangaspuilla kudottuja. Niissä ikiaikainen tekniikka yhdistyy nykypäivän materiaaliin ja synnyttää jotakin aivan uutta, valaisevan tekstiilin, jossa käden kosketus inhimillistää teknisen materiaalin. Pitkän taiteilijanuran tehneen Maija Lavosen ensimmäisestä yksityisnäyttelystä tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta.

Näyttelyssä on esillä yhteensä noin kaksikymmentä teosta, minkä lisäksi esillä on Ahti Lavosen suunnittelemia julisteita ja kummankin taiteilijan urasta kertovia valokuvia ja katalogeja. Näyttelyn teokset on lainattu yksityishenkilöiltä sekä museoista. Linjat kohtaavat -näyttelyn teosten lisäksi Orimattilan taidemuseon pysyvistä kokoelmista löytyy Ahti Lavosen maalauksia.

Näyttelyn on kuratoinut Maija Lavonen. Näyttelyn valosuunnittelusta vastaa Jyrki Sinisalo. Näyttelyn graafisen ilmeen on suunnitellut Tiit Jürna. Näyttelyn tuottaa Orimattilan taidemuseo.

 

ORIMATTILAN TAIDEMUSEO

Lahdentie 65, 16300 Orimattila

Avoinna ti-pe 12-16, la-su 11-15, suljettu 31.10. pyhäinpäivänä ja 8.11. isänpäivänä

p. 044 781 3567

www.orimattila.fi/vapaa-aika/taidemuseo