Hyppää sisältöön

Kaikki aistit käytössä

Jokivarren koulun opettajat saivat torstaina vinkkejä ulkona oppimiseen, kun luokanopettaja Hannele Vinnamo piti ympäristökasvattajan näyttötutkintoon kuuluvan ympäristökasvatustilaisuuden. Silmät kiinni kerätyt äänet, luonnosta poimitut vastakohdat ja kertotaulun opettelu juosten saivat kollegat nauramaan.

- Kun oppilailla on eri aisteja hyödyntäviä tehtäviä, yhteistyö sujuu ja häröily jää vähemmälle, Vinnamo vinkkaa.

Vinnamo suorittaa parhaillaan Suomen ympäristöopisto Syklin ympäristökasvattajan koulutusohjelmaa. Koulutus antaa eväitä kestävän elämäntavan edistämiseen sekä ympäristöherkkyyden- ja tuntemuksen lisäämiseen.

- Luontosuhteen syntyminen ja luonnontuntemus auttaa toimimaan luonnon hyväksi. Ympäristöherkkyys taas syntyy omien kokemusten ja havaintojen pohjalta ja se tarkoittaa tunnepitoista suhdetta luontoon. Voin edistää luontosuhteen syntymistä ja ympäristöherkkyyttä viemällä oppilaita luontoon, hän tiivistää.

Lisää hyvinvointia

Orimattilan kaupunki saa pian neljä uutta ympäristökasvattajaa, kun luokanopettajat Pennalasta, Virenojalta ja Jokivarresta valmistuvat.

Ulkona oppimisella on todettu olevan monia hyviä vaikutuksia. Ulkoluokassa opetus on helposti kokonaisvaltaisempaa ja erilaiset vahvuudet pääsevät esiin. Lisäksi ulkona opetus on toiminnallista, se edistää havainnointikykyä, pitkäjänteisyyttä, kannustaa ryhmäytymään ja lisää hyvinvointia.

Vinnamo ja hänen neljännen luokan oppilaansa nauttivat ulkoluokkailusta.

- Olen pitänyt tunteja ulkona, mutta on tärkeää saada lisää tietoja ja vinkkejä ulkona opettamiseen. Toivon myös, että voin auttaa kollegoita.

Jokivarressa oppilaat pääsevät tulevaisuudessa yhä enemmän oman luokkansa ulkopuolelle. Koululle on tehty kestävän kehityksen kartoitus ja tulossa on myös kestävän kehityksen ohjelma sekä ympäristökasvatussuunnitelma.

- Toivon, että luonto voisi olla oppilailleni viihtyisä paikka oppia ja että he osaisivat arvostaa sitä. Lisäksi toivon, että heidän tiedot ja taidot tukisivat kestävää elämäntapaa nyt ja tulevaisuudessa, Vinnamo pohtii.