Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatuksen osallistumisaste jopa tuplaantunut

Orimattilan kaupungin varhaiskasvatuksen osallistumisaste on noussut huomattavasti viime vuoden syksystä.

- Yllätyimme positiivisesti kun huomasimme, miten suuri ero on, iloitsee varhaiskasvatusjohtaja Karoliina Purola.


Vuosi sitten elokuussa 2-vuotiasta 33 % oli päiväkodissa, kun tällä hetkellä heistä 66 % osallistuu varhaiskasvatukseen. 3-vuotiaista mukana oli viime vuonna 54 %, nyt luku on 77 %. 4-vuotiaiden osuus on noussut 71 %:sta 84 %:iin.

 

Uusi ryhmä helmikuussa

Lisääntyneen paikkatarpeen taustalla on valtakunnallinen, subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden muutos, jonka mukaan kaikilla on oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen. Muutoksen toivotaan osaltaan edistävän hallitusohjelman tavoitetta varhaiskasvatuksen osallistumisasteen noususta.

- Ajatellaan, että aikaisempi varhaiskasvatukseen osallistuminen voi tuoda koulutuksellista tasa-arvoa ja varhaiskasvatus nähdään lapsen oikeutena osallistua. Tästä näkökulmasta on hienoa, että meillä osallistumisaste on noussut selkeästi, Purola sanoo.


Samaan aikaan Orimattilasta on vähentynyt 44 perhepäivähoitopaikkaa mm. hoitajien eläköitymisten myötä. Lisäksi perheet ovat valinneet kerhon sijaan päiväkodin ja tänä syksynä Kimpassa olisikin vapaita paikkoja.

Tällä hetkellä varhaiskasvatuspaikkaa odottaa reilu 30 lasta. Osa heistä valitsee yksityisen päiväkodin, osalle heistä täytyy löytyä kaupungin tarjoama paikka.

- Valmistelemme uuden ryhmän perustamista helmikuulle ja varaudumme myös toisen ryhmän perustamiseen. Osa jonottajista on valinnut Pilke Kotimetsän, jossa on onneksi vielä tilaa, Purola kertoo.