Hyppää sisältöön

Tältä sivulta löydät viimeisimmät kaupungin tiedotteet. Kaupungin ilmoitukset löydät ilmoitustaululta

Vuoden 2020 talousarvo laadittiin 12 330 euroa ylijäämäiseksi. Alkuvuodesta tehty päätös yhteiskoulun väistötiloihin siirtymisestä aiheutti talousarvion painumisen 813 600 euroa alijäämäiseksi. Koronapandemia vaikutti oleellisesti koko kansantalouteen maaliskuusta lähtien. Keväällä arvioitiin, että tulos painuu 4 milj. alijäämäiseksi verotulojen pudotuksen, sosiaali- ja terveydenhuoltoon kohdistuvien odottamattomien menopaineiden ja maksutuottojen vähentymisen vaikutuksesta.

Tilikauden tulos toteutui kuitenkin 6,3 milj. ylijäämäisenä. Vuoteen 2020 tehtiin kaupunginhallituksen päätöksellä 100 teur siirtovelkakirjaus henkilöstön liikunta- ja kulttuurietuutta varten. Lisäksi kaupunginhallitus esittää tuloksesta tehtäväksi 6 milj. euron investointivaraukset taloussuunnitelmassa oleviin uimahalliin sekä yhteiskouluun. Tilikauden ylijäämäksi jää näin ollen 351 teur.

Tilikauden tulos on hyvin poikkeuksellinen. Siihen vaikuttivat valtion koronatuet, vuoden 2019 verotuksen valmistuminen sekä oman toiminnan sopeuttamistoimenpiteet. Talousarvioon sisältyi kertaluonteista osinkoa lähes 1 milj. euroa. Yhteiskoulun väistötiloihin siirtyminen aiheutti lisäpoistoa 1,1 milj. sekä lisäkuluja käyttötalouteen n. 800 teur. Peruspalve-luiden valtionosuuteen sisältyi 3,9 milj. koronatukea, lisäksi kohdennettuja tukia on saatu n. 100 teur, veronmaksulykkäyksen kompensaationa 287 teur sekä yhteisöveron jako-osuuden muutoksena 564 teur, joten ylimääräistä koronarahoitusta sisältyy tulokseen 4,85 milj. euroa. Vuoden 2019 verokorttiuudistuksen aiheuttama verotulojen jaksotusmuutos vaikutti noin 2 milj. euroa. Verorahoituksen kasvu edellisvuoteen verrattuna oli 12,65 prosenttia. Oman toiminnan säästöt vaikuttivat osaltaan tulokseen. Toimintojen alasajot pandemiatilanteessa vähensivät tuloja, mutta toivat sekä lisämenoja että menojen vähennyksiä (mm. tuotannolliset lomautukset, kuljetukset). Olennaista tuloksen kannalta on myös se, että Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä pysyi talousarvion mukaisessa maksu-osuudessa eikä lisälaskua tullut, vaikka vuosi oli hyvin haasteellinen.

Investointeja toteutui 14,5 milj. Suurimmat kohteet rakennuksissa olivat Myllylän koulun peruskorjaus (3,3 milj.), uimahalli (1,7 milj.) ja paloasema (1,2 milj.). Yhdyskuntatekniikassa tehtiin investointeja n. 5,5 milj. eurolla. Euromääräisesti suurin kohde oli Kankaanmäen ja Helsingintien liikennejärjestelyt (1,4 milj.). Maaomaisuutta hankittiin 145 teur arvosta sekä osakkeita 617 teur arvosta (vuoden 2019 puolella päätetty Kymenlaakson Sähkö Oy:n osakkeita koskeva kauppa). Myös liikuntapaikkoihin tehtiin investointeja noin 900 teurolla.

Lainojen määrä kasvoi 9,4 milj. euroa ja lainaa asukasta kohti on taseen mukaan 3 710 euroa/as ja tytäryhtiöiden lainasaamiset vähennettynä 2 619 euroa/as. Koko konsernin lainat asukasta kohti ovat 4 677 €/as.

Tulos antaa puskuria tulevaan. Pandemia ei ole vielä ohi ja jo nyt aiheutunutta koronavelkaa maksetaan vielä tulevina vuosina niin sosiaali- ja terveydenhuollossa kuin muillakin toimialoilla. Sosiaali- ja terveydenhuollossa on muutoinkin menojen kasvupaineita ja sote-uudistus toteutuessaan muuttaa kuntien sekä kulurakennetta että tulorakennetta. Isojen investointien vuodet jatkuvat. Hyvällä tasolla ollut työttömyysaste kohosi pandemian vaikutuksesta – tosin 13,3 prosentin työttömyysaste on vielä maakunnan tasoon nähden kohtuullisen hyvä.

Lisätiedot:
Kaupunginjohtaja Osmo Pieski, puh. 044 781 3600
Talous- ja hallintojohtaja Päivi Suikkanen, puh. 040 848 3051