Hyppää sisältöön
Hyönteisiä ja muita outoja valoilmiöitä -työpajojen nuorimman osallistujan, nelivuotiaan Rauno Juotasniemen teos. Teos on nähtävillä ITE-valotaidefestarilla.

#ITEvalotaide on nimensä mukaisesti itse tehtyä. Orimattilan kulttuuripalveluiden organisoimissa kymmenessä ITE-valotaidepajoissa on syksyn aikana ollut lähes 120 osallistujaa. Lisäksi Orimattilan Taideyhdistys ry, Orimattilan Asunnot ja Erkko-Lukio ovat järjestäneet ITE-valotaidepajat ennen festivaalia. Wellamo-opisto puolestaan järjestää Maagisia kuvia -valomaalaustyöpajan festivaalin aikana sunnuntaina 7.11.2021.

Kaikki näissä pajoissa tehdyt ITE-valotaideteokset ovat esillä Orimattilan kaupungin kirjasto-, kulttuuri- ja museopalveluiden sekä yhteistyökumppaneiden järjestämällä ITE-valotaidefestarilla 4.–7.11.2021. Festarin kävelyreitti, jonka varrella teoksia on nähtävillä, on avoinna tapahtuman ajan joka ilta klo 18–21.

Festarilla on ITE-taiteen lisäksi esillä myös ammattitaiteilijoiden töitä. Tapahtumapäivien iltoina kävijöillä on vapaa pääsy Orimattilan taidemuseon Loistava pinta -valotaidenäyttelyyn, joka esittelee seitsemän valotaiteilijan töitä. Orimattilan Sanomien toimitilassa on puolestaan esillä joka ilta kuvanveistäjä Tapani Kokon Hullu porstua -teos. Lisäksi torstaina, perjantaina ja sunnuntaina Orimattilan kirkossa on nähtävillä kuvataiteilija Terike Haapojan Entropy-teos, joka on aiemmin nähty muun muassa Venetsian biennaalissa.

Torstaista sunnuntaihin Orimattilan torilla on dj. Severi Haapalan ITE-valotaidedisco, jossa festarille osallistujat voivat tanssimisen lisäksi itse kokeilla tahdittaa musiikkia valoilla. Lauantain viimeinen tunti eli klo 20–21 on K50-disco, jossa ei toki kysytä papereita, mutta soitetaan nostalgiamusiikkia 50 vuotta täyttäneille.

Lauantaina 6.11. klo 18–19.30 Orimattilan taidemuseolla on Loistava pinta -näyttelyn yhteydessä mahdollisuus osallistua sirkustaiteilija Sanni Granqvistin non-stop sirkuspajaan ja klo 19 Pappilanpuistossa Matias Husgafvelin Tulishow.

ITE-valotaideteosten ja ammattitaiteen lisäksi festivaalilla nähdään itse tehtyjä valaistuksia. Orimattilan Asuntojen Oriontie 3 -talo ja  toimisto sekä Orimattilan toimintakeskus valaisevat ikkunoitaan. Erkontie 20 on valaistuja puita, joiden toteuttamiseen osallistuvat yrittäjät Fysikaalinen Hoitolaitos Musculuksesta, Orimattilan Kivi Oy:stä, Tiliekspertti M. Vinkistä, Parturi-Kampaamo Sorellasta, Parturi-Kampaamo Sild Maista sekä Hiusmuotoilija Eija Sarenista. Myös Orimattilan taideyhdistys ry osallistuu puun valaisemiseen.

ITE-valotaidefestarin kävelyreitti

ITE-valotaidefestarille kannattaa ottaa mukaan oma taskulamppu tai varmistaa, että kännykässäsi on toimiva taskulamppuominaisuus.

ITE-valotaidefestarin kävelyreitin karttatoteutus on Orimattilan pilottihanke Päijät-Hämeen liiton johtamassa Päijät-Hämeen kuntien liikkumisen ohjaushankkeessa.

ITE-valotaidefestarin kartalle merkitty kävelyreitti alkaa Asunto-osakeyhtiö Koivu-Hovin (Purokatu 2) asukkaiden yhteisövalotaidetoksesta, josta se jatkuu Veteraanipuiston kautta Kulttuuritalolle (Lahdentie 65), sieltä Erkontien kautta Orimattilan kirkolle (Kirkkopuisto 4) ja Pappilanpuistoon. Seuraavana ovat vuorossa Kotiseutumuseo (Pappilantie 4), Pullomuseo (Puistotie 12 B), Puistotien kävelyosuus, Oriontie 3:n kerrostalo, Laukkalinna (Orionaukio 2 C), Orimattilan tori, kaupungintalon (Erkontie 9) joenpuoleisen alakerran vanha paloasema, Orimattilan Asuntojen toimisto (Erkontie 11), Orimattilan Sanomien toimitilat (Erkontie 17) ja reitti päätyy orimattilalaisten yrittäjien valaisemalle puulle (Erkontie 20).

ITE-valotaidefestari somessa

Tavoitteena on, että festari näkyy myös valtakunnallisesti sosiaalisessa mediassa tunnuksilla #ITEvalotaide tai #ITEvalortaidefestari. Orimattilan kulttuuripalvelut jakaa eteenpäin omilla somekanavillaan näillä tunnuksilla olevia viestejä ja kuvia ITE-valotaidefestarin aikana.

ITE-valotaidefestarin yhteistyökumppanit

Festari on selkeästi orimattilalaisten yhteisponnistus. Tämä näkyy itse tehtyjen valotaideteosten lisäksi yhteisöjen ja yritysten mukanaololla festarin valmisteluissa ja toteutuksessa.

Festarin yhtiestyökumppanit ovat Avoin päiväkoti Kimppa, Erkko-lukio, Fysikaalinen Hoitolaitos Musculus, Hiusmuotoilu Eija S, Länsi-Orimattilan päiväkoti, Maatilaliha Meronen, Myllylän koulun esikoululaiset, Päijät-Hämeen liitto / Päijät-Hämeen kuntien liikkumisen ohjaushanke, Päijät-Hämeen valofestivaali, Orimattilan Asunnot, Orimattilan elinvoima- ja maankäyttö, Orimattilan Kivi Oy, Orimattilan lämpö, Orimattilan nuorisopalvelut, Orimattilan nuorten työpajat, Orimattilan Osuuspankki, Orimattilan Sanomat, Orimattilan seurakunta, Orimattilan taidemuseon ystävät, Orimattilan taideyhdistys, Orimattilan tilapalvelu, Orimattilan toimintakeskus, Orimattilan varhaiskasvatuspalvelut, Orimattilan vesi, Orimattilan yhdyskuntatekniikka, Orimattilan yhteiskoulu, Orimattilan yrittäjät, Parturi-Kampaamo Sild Mai, Parturi-Kampaamo Sorella, Pärhä Oy, Tiliekspertti M. Vink Oy, Wellamo-opisto ja Ympäristöpääkaupunki Lahti.

 

Lisätietoja        Minna Sirnö, Orimattilan kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja, p. 040 186 48 40
Mia Kivinen, Loistava pinta -näyttelyn ja ITE-valotaidefestarin kuraattori, p.  041 466 2972
Anna Turunen, Asunto Oy Koivu-Hovin yhteisövalotaideteoksen toteuttaja, p. 041 432 8584