Hyppää sisältöön

Kaupungin valmiusjohtoryhmä on koonnut alle yhteenvedon voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista sekä tiedon siitä, mitä ne tarkoittavat kaupungin toimien kannalta.

Päijät-Soten alueella epidemiatilanne on jälleen huonontunut ja alue on ollut leviämisvaiheessa 4.10.2021 alkaen. Suositukset ja rajoitukset ovat tämänhetkisen arvion mukaan voimassa 28.11.2021.


Muista nämä tärkeät ohjeet!
• Jos saat hengitystieoireita, varaa aika koronatestiin omaolo.fi-palvelun kautta ja pysy muutoin kotona.
• Vältä lähikontaktia.
• Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
• Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
• Lataa koronavilkku-sovellus.
• Ota rokote, kun vuorosi tulee. Rokotetilannetta pääset seuraamaan https://www.phhyky.fi/fi/asiakkaalle/koronavirus/koronavirusrokotukset/
• Vältä matkustamista.
• Vältä yleisötilaisuuksiin osallistumista, erityisesti jos et ole saanut rokotuksia. Päijät-Soten alueelle rokottamattomien aikuisten suositellaan välttävän sisätiloja, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan mm. jos on kysymys anniskeluravintoloista, joukkueurheilusta tai kontaktilajista, hengellisistä kokoontumisista, kuorolaulutoiminnasta tai yhteislaulutilaisuuksista, yöpymistä edellyttävistä kursseista, joukkoliikenteestä tai isoista yleisötilaisuuksista, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty. Mikäli henkilö kuitenkin osallistuu näihin tilaisuuksiin, on suositeltavaa välttää lähikontakteja ja käyttää maskia.
• Kaupungin tiloihin ja palvelutilanteisiin tullaan aina oireettomana.

Rokotukset
Päijät-Sote kannustaa rokottamattomia asukkaita ottamaan koronarokotuksia. Rokotuksen ottamista suositellaan joko walk-in-rokotuspisteissä tai ajanvarauksella päijät-soten sivuston kautta olevan eAsioinnin kautta. Perusterveet 12-15-vuotiaat saavat rokotuksen ensisijaisesti kouluterveydenhuollosta. Työterveysasiakkaat saat rokotukset omasta erillisesen sopimuksen tehneestä työterveydestä. Orimattilassa seuraava walk-in-rokotus on terveysasemalla, Terveystie 1 pe 3.12 klo 12.30-15.30

Kasvomaskin käyttösuositus
• Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita.
• Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi.
• Vähävaraisille, joiden ei ole mahdollista itse hankkia suojaimia, jaetaan kangasmaskeja Orimattilan kaupungin jakelupisteessä osoitteessa Orionaukio 2C, tiistaisin ja torstaisin klo 9-12.
Maskia suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa
• Kouluissa kuudesluokkalaisista alkaen sekä yläkouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.
• Kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa
• Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista kodin ulkopuolella liikuttaessa.
• Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
• Joukkoliikenteessä.

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset
Tilaisuuksia voidaan järjestää, jos toimitaan THL:n terveysturvallisuusohjeiden mukaisesti.
Terveysturvallisuus ja mahdollisuus tosiasiallisesti välttää lähikontaktit sisätiloissa on edelleen varmistettava noudattamalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta sekä tartuntatautilain 58 c pykälän vaatimuksia. Lähikontaktilla tarkoitetaan tässä yhteydessä fyysistä kontaktia.

Yksityistilaisuudet
Yksityistilaisuuksien osallistujamäärän suositusraja on poistunut. Edelleen tulee kuitenkin rajoittaa fyysisiä lähikontakteja tartuntariskin vuoksi. Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi sisätiloissa, mikäli lähikontaktia ei voida välttää. Yksityisissä juhlissa kannattaa huomioida THL:n ohjeet turvallisten juhlien järjestämiseen.

Peruskoulut ja Erkko-lukio
Opetuspalvelut toteutetaan edelleen lähiopiskeluna niin peruskoulujen kuin Erkko-lukionkin osalta. Maskisuositus on voimassa kuudesluokkalaisista alkaen. Kunnat tarjoavat maskit kouluille. Maskisuositus koskee koko henkilökuntaa.
Toiminnassa noudatetaan OKM/THL/alueellisia ohjeistuksia ja pyritään edelleen tilaväljyyteen, välttämään kohtaamisia, huolehditaan tehostetusti käsihygieniasta jne.

Varhaiskasvatuksen toiminta
Varhaiskasvatus ja esiopetus toimivat normaalisti huomioiden koronaohjeistukset.
Kimpan perhekerhon sisä- ja ulkotiloissa järjestetään tilaisuuksia ja tapahtumia edellyttäen, että niissä voidaan kontrolloida osallistujamääriä. Varhaiskasvatuksen sisä- ja ulkoilmatapahtumia järjestetään osallistumisrajoitusten ja koronaohjeistusten mukaisesti.

Harrastustoimintaa koskevat rajoitukset
Kaikkien ikäryhmien ryhmäharrastustoiminta kilpailuineen sallitaan ilman rajoituksia ja osallistujarajoituksia. Ryhmäharrastuksissa on noudatettava terveysturvallisuussuosituksia. Tilaisuuksien, tapahtumien ja harrastuksien järjestäjien huomioida omissa toiminnoissaan voimassa olevat viranomaisten ohjeistukset ja suositukset. Tilaisuuksien ja tapahtumien sekä harrastuksien järjestäjät ovat vastuussa osallistujien turvallisuuden huomioinnista.
Päijät-Soten alueelle rokottamattomien aikuisten suositellaan välttävän sisätiloja, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan esim. joukkueurheilu tai kontaktilajit.

Julkisten tilojen käytön rajoittaminen
Yleisölle avoimissa tiloissa on noudatettava tartuntatautilain 58 c ja e pykälien vaatimuksia. Kaikissa kaupungin asiakastiloissa on mahdollisuus käsien puhdistamiseen joko kädet pesemällä tai käsidesillä. Lisäksi tiloissa on hygieniaohjeistukset. Asiakaspaikat ovat myös sijoitettuna riittävän etäälle toisistaan ja muutoinkin oleskelu on järjestetty tiloissa mahdollisimman väljästi. Lisäksi tilojen ja pintojen puhdistamista on tehostettu normaalitasosta.
Päijät-Soten alueelle rokottamattomien aikuisten suositellaan välttävän sisätiloja, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan
• Kaupungintalon, vesilaitoksen toimiston sekä sivistystoimen toimistotilojen käyttöä on rajoitettu. Pääsääntöisesti asiakaspalvelua annetaan etänä 31.12 asti. Mikäli asia vaatii kaupungin työntekijän läsnäoloa, on tapaamisesta sovittava erikseen asiaan hoitavan henkilön kanssa.
• Kirjaston (Lahdentie 65) tilat ovat avoinna, mutta turvavälit tulee taata tiloissa.
• Kirjastoauto liikkuu normaalisti.
• Taidemuseo on avoinna ilman asiakasmäärärajoituksia huomioiden kuitenkin turvaetäisyydet.
• Nuorisotilat ovat avoinna.
• Uimahalli on avoinna.
• Kuntosalit ovat avoinna.
• Koulujen iltakäyttö, Jymylinnan, Salusjärven ja Vuorenmäen saunan vuokraaminen on jälleen mahdollista koronaohjeistukset huomioiden.