Hyppää sisältöön

Tältä sivulta löydät viimeisimmät kaupungin tiedotteet. Kaupungin ilmoitukset löydät ilmoitustaululta

Orimattilan omat 65+palvelut, Orimattilan kaupunginkirjasto

Orimattilan kirjastolla alkoi 1.9.2021 Aluehallintoviraston rahoittama ”Orimattilan omat 65+-kirjastopalvelut”-kehittämishanke. Kohderyhmä on kuntatasolla merkittävä, sillä vuonna 2020 ikäryhmään kuului Tilastokeskuksen mukaan jo 26 % kuntalaisista, 4122 henkeä. Hankkeen tavoitteena on ikäihmisiä osallistamalla luoda Orimattilan kirjastolle omien 65+-palveluiden konsepti vuoden 2022 loppuun mennessä. Kehittämishanke on osa Orimattilan kirjaston saatavuus- ja saavutettavuus -suunnitelman laadintaa.

Yli 65-vuotiaat orimattilalaiset ovat suuri, mutta heterogeeninen joukko erilaisissa vaiheissa eläviä ihmisiä, joita yhdistää kuitenkin yksi asia: ikääntyminen ja toimintakykyjen asteittainen heikkeneminen. Perustuslaki, yhdenvertaisuuslaki, kirjastolaki, kuntien kulttuuritoimintalaki ja YK:n periaatteet edellyttävät, että jokaisella kansalaisella tulee olla yhtäläinen oikeus kulttuuriin ja itsensä kehittämiseen. Orimattilan kirjaston 65+-hankkeen tavoitteena onkin, että lähitulevaisuudessa kaikilla 65+-vuotiailla orimattilalaisilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet hyödyntää kirjaston palveluja apuna aktiivisessa ikääntymisessään.

”Orimattilan omat 65+-kirjastopalvelut”-hankkeen ensimmäisessä vaiheessa luodaan yhteistyössä ikäihmisten itsensä kanssa palveluiden konsepti, joka pilotoidaan vuosina 2022–2024. Pilottivaiheesta saatujen kokemusten ja palautteen perusteella kirjastolle muodostuu selkeä kuva kirjastopalveluista, jotka parhaiten vastaavat 65+-vuotiaiden orimattilalaisten tarpeita ja toiveita. Päivitetty konsepti on tarkoitus vakiinnuttaa osaksi Orimattilan kirjaston toimintaa viimeistään vuonna 2024. Pitkien välimatkojen ja monien kylien kaupungissa sellaiset 65+-kirjastopalvelut, jotka ovat kaikille ikääntyneille saavutettavia, ovat todennäköisesti räätälöityjä ja hakeutuvia. Tällaiset palvelut ovat parhaiten ja kustannustehokkaimmin toteutettavissa toimialasektorit ylittävässä yhteistyössä.

Kirjasto voi omalta osaltaan, linjassa soteuudistuksen jälkeisten kunnan tehtävien kanssa, olla luomassa ja ottamassa käyttöön uusia innovatiivisia tapoja, joilla tuetaan ja motivoidaan iäkästä väestöä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä kuten esimerkiksi ravitsemuksen parantamisessa, liikunnan lisäämisessä, mielenterveyden edistämisessä ja osallisuuden vahvistamisessa. Osallisuus ja aktiivinen kansalaisuus luovat hyvinvointia, avoimuutta ja turvallisuutta.

Merkitykselliseksi elämänsä kokeva ihminen tuntee vastuuta myös toisista ja ympäristöstään ja hän arvostaa terveyttään ja huolehtii siitä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yksi tärkeimmistä edistettävistä asioista on ikääntyneiden osallistumisen lisääminen sekä oman hyvinvointinsa ja terveytensä ylläpitämiseen että palveluidensa kehittämiseen. ”Orimattilan omat 65+-kirjastopalvelut”-hanke aktivoi 65+-vuotiaita kehittämään kirjastopalveluitaan tammikuun aikana aukeavalla kyselyllä, osallisuustyöpajoilla ja keräämällä kohderyhmältä palautetta ja kehittämisehdotuksia.

Eräs keino edistää merkityksellisyyden kokemusta on vapaaehtoistyö. Kansallinen ikäohjelma 2030 esittää tavoitteenaan, että julkinen sektori tunnistaa ja mahdollistaa vapaaehtoistoiminnan yhteiskuntaa ja vapaaehtoisia hyödyttävällä tavalla. Nuoremmat eläkeläiset halutaan myös Orimattilan kirjastossa nähdä voimavarana ja 65+-kirjastopalveluiden tärkeänä yhteistyötahona, joka osaltaan voisi mahdollistaa 65+-palvelujen tuottamisen sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla. 

Lisätietoja: Projektityöntekijä Milja Vaipuro, p. 044 781 3555, s-posti: tai