Hyppää sisältöön

Uusi puutarhakaupunginosa Henna rakennetaan suoraan digitalisaation aikaan. Nyt Orimattilassa hahmotellaan, millaista tulevaisuuden asuminen on Hennassa ja miten digitalisaatio tekee Hennasta paremman alueen elää, asua, työskennellä ja yrittää. Tavoitteena on lisätä Hennaa suunnittelevien, rakentavien ja päättävien ymmärrystä siitä, millaisia muutoksia digitalisaatio tuo hennalaisten asukkaiden ja yritysten arkeen.

– Tulevaisuudessa sensorit seuraavat talon käyttöä ja osaavat säätää esimerkiksi valaistusta automaattisesti. Kauppamatkalla voi kurkistaa kännykän avulla omaan jääkaappiin tai tilata suoraan maatiloilta lähiruokaa, joka toimitetaan postilaatikon viileäosaan. Jatkossa myös ympäristössämme on yhä enemmän sensoreita, jotka välittävät tietoa internetiin esimerkiksi liikenneruuhkista ja ilmanlaadusta. Hennassa digitalisaatio on jo normaalia arkea, digitalisti Vesa Ilmarinen Katalysti Oy:stä sanoo.

Autojen määrä tulee todennäköisesti vähenemään liikenteen automatisoituessa. Tulevaisuudessa omistetaan vähemmän ja jaetaan enemmän. Esimerkkinä Ilmarinen mainitsee yhteiskäyttöautot. Matkaketjusovellukset tekevät juna-, bussi- ja taksimatkustamisen yhdistämisestä joustavaa. Lisäksi erilaisten karttasovellusten päälle voidaan rakentaa lisättyä todellisuutta, joka näyttää paikkakohtaista tietoa eri kohteista.

Hennan älykaupunkia rakennetaan yhdessä

Älykästä Hennaa työstetään yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa. Ensimmäinen työpaja pidettiin maanantaina 29. toukokuuta. Mukana olivat edustajia Länsi-Orimattilan kylistä, Ladecista, Lahden ammattikorkeakoulusta, energia-alan toimijoita sekä Orimattilan kaupungin henkilöstöä. Toinen työpaja järjestetään kesäkuussa.

Työpajoissa hahmotellaan ensimmäisiä ideoita digitaalisen Hennan toteutustavoiksi. Parhaita ideoita kokeillaan, testataan ja jalostetaan yhdessä Haaga-Helian opiskelijoiden kanssa. Ratkaisujen avulla etsitään eri toimijoita ja yrittäjiä toteuttamaan niitä. – Henna toimii kokeilutoiminnan alustana, jossa voidaan etsiä uudenlaisia ratkaisuja helpottamaan asukkaiden arkea laajemminkin Orimattilassa, elinkeino- ja kehittämisjohtaja Kimmo Kuparinen Orimattilan kaupungilta kertoo.

Asukastutkimus käynnissä Hennasta

Työpajojen lisäksi Hennasta on käynnistetty asukastutkimus, jonka avulla selvitetään potentiaalisten asukkaiden muuttomotiiveja ja odotuksia uudelta asuinalueelta. Asukashaastatteluja tehdään Orimattilassa, Helsingin kehyskunnissa ja pääkaupunkiseudulla. Asukashaastattelut toteuttavat Haaga-Helian opiskelijat.

Kestävämpi ympäristö älykaupungin ratkaisuilla

Yksi keskeisiä älykaupungin tavoitteita on pyrkimys resurssien kestävään ja tehokkaaseen käyttöön. Älykaupungin ratkaisuilla voidaan säästää energiaa ja ympäristöä. Lisäksi älykaupungin avulla houkutellaan alueelle uusia asukkaita ja yrityksiä sekä luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Älykaupunki lisää asukkaiden mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa. Älykaupungissa voi olla mukana kehittämässä palveluita, joilla Hennan puutarhakaupunginosasta tehdään kaikille parempi paikka asua ja elää.

Älykästä Hennaa rahoitetaan Hennan vähähiilisyys pilottihankkeen kautta, joka on Euroopan Unionin aluekehitysrahaston hanke. Myös Euroopan Unionin maatalousrahastosta rahoitusta saava Hennan maaseudun asumisen ja elinvoiman pilottihanke on aktiivisesti mukana Älykkään Hennan rakentamisessa.

Lisätietoja:

  • elinkeino- ja kehittämisjohtaja Kimmo Kuparinen, Orimattilan kaupunki, p. 0400 842 408,
  • digitalisti Vesa Ilmarinen, Katalysti Oy, p. 040 508 6447,