Hyppää sisältöön

Orimattilan kaupunki ja Lahden seudun liikenne kysyivät orimattilalaisilta näkemyksiä Hennan aseman bussivuoroista. Kyselyyn vastasi noin 270 orimattilalaista. Kaupunginvaltuusto käsittelee liityntäliikennettä kokouksessaan 28. elokuuta. Junaliikenne käynnistyy Hennan asemalla 10. joulukuuta.

– Kyselyn tuloksia hyödynnetään bussivuorojen aikataulusuunnittelussa, liikennesuunnittelija Katja Suhonen Lahden seudun liikenteestä lupaa. – Liityntäliikennekyselyn suuri vastaajamäärä kertoo siitä, että orimattilalaisia kiinnostaa mahdollisuus käyttää junaa ja bussiliikennettä, Orimattilan elinkeinojohtaja Kimmo Kuparinen sanoo.

Arkiaamuisin yhdysliikennettä on tarkoitus järjestää neljälle junavuorolle. 57 % vastaajista toivoi, että liityntäbussivuoroja järjestettäisiin junavuoroille, jotka ovat Helsingissä noin klo 7.30, 8.30, 9.00 ja 10.30. 43 % vastaajista halusi, että liityntäbussi kulkisi junavuoroille, jotka saapuvat Helsinkiin klo 6.30, 7.30, 8.30 ja 9.00.
Arki-iltapäivisin bussivuoroja on suunniteltu kuudelta eri junalta. 46 % vastaajista toivoi bussivuoroa junavuoroilta, jotka lähtevät Helsingistä noin klo 15.30-20.30. 31 % vastaajista halusi, että liityntäbussi liikennöisi junavuoroille, jotka lähtevät Helsingistä noin klo 14.30-19.30.

Viikonloppuisin paluubussivuoroa toivotaan illaksi

Viikonlopulle on suunniteltu kuutta menopaluuvuoroa, joista kolme olisi aamupäivällä ja kolme iltapäivällä. Noin 40 % vastaajista toivoi, että liityntäliikenne järjestettäisiin junavuoroille, jotka ovat Helsingissä klo 9.00, 10.30 ja 11.30. Paluubussivuoroa toivottiin junavuoroille, jotka lähtevät Helsingistä klo 17.30-19.30, 58 % vastaajista toivoi paluuvuoroa juuri näihin illan junavuoroihin.

Kutsutaksi kiinnostaa orimattilalaisia

Kyselyssä tiedusteltiin myös, käyttäisikö vastaaja tarvittaessa kutsutaksia. Kutsutaksi sai varovaista kannatusta. 44 % vastanneista ilmoitti käyttävänsä tarvittaessa kutsutaksia. Saman verran vastaajista arvioi, että voisivat ehkä käyttää kutsutaksia tai eivät osanneet sanoa. Kyselyyn vastanneet kertoivat myös, että sopivin tapa tilata kutsutaksi olisi matkapuhelinsovellus. Toiseksi eniten ääniä sai taksin tilaaminen puhelimella soittamalla.

Kutsutaksi on taksin ja joukkoliikenteen välimuoto. Kutsutaksi toimisi liityntäbussin liikenneaikojen ulkopuolella Hennan aseman ja Orimattilan keskustan välillä. – Kutsutaksilla ei ole tiettyjä aikatauluja, vaan se liikennöi matkustajien tarpeen mukaan ja yhdistää eri matkustajien matkoja. Kutsutaksilla pääsee lähemmäs kotiovea, mutta reitti saattaa kierrellä muiden matkustajien tarpeiden mukaan. Kutsutaksin hinta asettuu taksi matkan ja bussimatkan välille, Suhonen kertoo.

Pääosa kyselyyn vastaajista käyttää junaa vapaa-ajan matkoihin

Suurin osa kyselyyn vastanneista on ansiotyössä. Eläkeläisiä kyselyyn vastanneista on 14 % ja opiskelijoita 13 %. 50 % kyselyyn vastaajista kertoo tulevansa käyttämään junaa vapaa-ajan matkoihin, 37 % työmatkoihin ja 13 % asiointimatkoihin.

Lisätietoja:
elinkeinojohtaja Kimmo Kuparinen, Orimattilan kaupunki, p. 0400 842 408
liikennesuunnittelija Katja Suhonen, Lahden seudun liikenne, p. 044 416 4658