Hyppää sisältöön

Tänä keväänä oli liikkeellä paljon pintavesiä runsaan lumimäärän sulamisen vuoksi. Sulamisveden mukana kaivon veteen on saattanut päätyä ympäristön epäpuhtauksia sekä taudinaiheuttajia, joista voi olla haittaa terveydelle.

Mikäli pintavesiä pääsee runsaasti kaivoon, ei kaivon vesi enää kelpaa juotavaksi. Myös aistinvarainen laatu (haju, maku, väri) voi muuttua samalla. Tällöin on suositeltavaa hankkia vesi muualta, esimerkiksi vesijohtoverkoston piiristä puhtaalla kanisterilla.

Kaivoveden tutkiminen

Ympäristöterveyskeskus suosittelee säännöllistä kaivoveden laadun tutkimista ja erityisesti keväisin, muuten poikkeuksellisissa tilanteissa tai kaivon oltua pitkään käyttämättä. Ohjeet talousveden näytteenottoon ovat ympäristöterveyskeskuksen sivuilla kohdassa ”Kaivovesien tutkiminen”, josta aukeaa erillinen ohje.

Kaivon kunto ja säännöllinen huolto

Kaivot on suositeltavaa huoltaa säännöllisesti, esimerkiksi keväisin. Ohjeita kaivon tekemisestä, kaivon rakenteista ja kunnostuksesta löytyy ympäristöhallinnon sivuilta (kts. ao. linkki). Päijät-Hämeen alueella on myös useita kaivojen kunnostukseen ja rakentamiseen erikoistuneita yrityksistä, joita ympäristöterveyskeskus suosittelee käyttämään. Kaivojen omatoimisesta desinfioinnista löytyy myös ohjeistus ympäristöhallinnon sivuilta.

Lue tiedote verkossa.

Lisätietoja terveydensuojeluinsinööreiltä

Asikkala, Padasjoki, Sysmä p. 044 440 6548
Hartola ja Heinola p. 044 729 7825
Hollola ja Kärkölä p. 044 729 7900
Orimattila, Pukkila ja Myrskylä p. 044 729 7900, 044 729 7825