Hyppää sisältöön

Kesän aikana perehdyin kaupungin toimintaan aivan uudella tavalla, jotta pystyisin tehtävässäni näkemään laajemmin päätöksentekokentän. Kesälomallani tutustuin kulttuuritarjontaan ja sellaisiin palveluihin, joita en ole aiemmin huomioinut. Tiivistelmä omalta kohdaltani tästä on, että Orimattilassa on hyvä asua, elää ja tehdä työtä.

Tämän blogin ydin on osallistumiseni Etelä-Suomen alueelliseen maanpuolustuksen 71. jatkokurssille 29.-30.8.2017 Parolassa. Olen viisi vuotta sitten käynyt viiden päivän peruskurssin Pajulahdessa, joten tämä oli päivitystä aiemmin opiskelluille asioille.

Heti kurssin alussa tuli selväksi, että viidessä vuodessa maailma on muuttunut. Turun tapahtumat olivat läsnä useassa alustuksessa. Kurssimme ohjelmassa oli Suomen taloustilanne, hallintouudistus (AVI), pelastuslaitos, poliisi, suojelupoliisi, puolustusvoimat, Huoltovarmuuskeskus, jne.

Suomen taloustilanteesta saimme varsin realistisen kuvauksen. Taloutemme ei ole toipunut 2009 tapahtuneesta romahduksesta. Edelleen valtion menot ovat suuremmat kuin tulot. Alijäämää valtiolle on tulossa ensi vuonnakin. Huoltosuhde on nyt noin 70 lasta ja vanhusta sataa työikäistä kohden. 80-luvulla huoltosuhde oli 50 lasta ja vanhusta sataa työikäistä kohden. Bruttokansantuote on nousussa, mutta kovin hitaasti.

Kuntapäättäjänä toivon, että osaisimme päätöksenteossamme ottaa huomioon kunkin päätöksen vaikutukset monialaisesti. Yritysvaikutusten arviointi on jo vanha juttu, mutta käyttöönotto ei ole vielä sujuvaa. Joudumme myös jalkauttamaan turvallisuuskasvatuksen jokaiseen toimialaan, kuten teemme jo hyvinvoinnin- ja terveydenedistämisen kohdalla. Turvallisuuskasvatus on toisen huomioonottamista ja elämän arvoja; kuinka kohtelemme lähimmäisiämme ja yhteisömme jäseniä. Orimattilalla on turvallisuussuunnitelma, jonka päivitys on nyt uuden valtuustokauden alussa ajankohtaista.

Yhteiskunta pitää meistä huolta. Huoltovarmuus kriisitilanteessa esim. polttoaineen ja leipäviljan osalta on hoidettu. Näihin tilanteisiin emme halua joutua, mutta varmistus on olemassa. Sääilmiöt, myrskyt, tulvat ja muut vastaavat on huomioitu etenkin sähkön ja energian turvaamisessa. Aukottomia mitkään turvaamistoimet eivät ole, joten kehittämistyö jatkuu edelleen.

Minulle tuli kurssin aikana tunne, että elämme maailman turvallisimmassa maassa. Mutta olemme osa sitä maailmaa, joka ei ole niin turvallinen kuin jokainen kansalainen ansaitsee. Kun puhumme lähialueiden tapahtumista, voimme sisällyttää tähän jo Afrikan mantereen. Todella nopeasti eri maanosissa alkaneet tapahtumavirrat koskettavat maatamme. Kaksi vuotta sitten koimme konkreettisesti miten ”lähialueiden” kriisit vaikuttavat omaan maahamme.

Riitta Lonka
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

 

Riitta opintomatkalla

Päätöksenteosta kiinnostuin vuonna 2000, kun isäni Alzheimerin-taudin myötä tarvitsimme runsaasti kunnallisia palveluita. Silloin kaikki ei sujunut niin kuin olisi pitänyt. Isä nukkui pois 2008, mutta hän oli tämän tien avaaja. Toinen henkilö, joka kylvi siemenen kunnalliseen keskusteluun jo 70-luvulla, oli tätini mies, Aleksi Untamo. Hän oli Orimattilan ensimmäinen kunnanhallituksen puheenjohtaja, kun kunnanjohtajat eivät enää voineet lain mukaan olla puheenjohtajia. Untamon syntymästä tulee ensi vuonna 100 vuotta, joten on hienoa muistella hänen poliittista uraansa, sekä sitä, kuinka hän nosti raviurheilun tasoa valtakunnallisesti.

Nyt elämme vuoden 2017 kesäkuuta ja minä olen valtuuston puheenjohtaja. Ensimmäinen nainen tässä tehtävässä. Odotan itseltäni yhteistyökykyä ja pelisilmää asioiden edetessä. Mauno Koiviston sanoin ”odotan itseltäni tilannetajua”.

Tämän blogin kautta haluan kertoa ajatuksiani puheenjohtajan roolista ja mielipiteistäni. Tehtävän aloitukseen haluan jakaa alla olevan runon ja kuvan.

Sydämellisin terveisin
Riitta Lonka
kaupunginvaltuuston pj

Erkon patsas
 

Missä kukka, siellä kesä,
missä tähti, siellä taivas,
missä lempi, siellä autuus.

~ J.H. Erkko