Hyppää sisältöön

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan puhe itsenäisyyspäivänä 6.12.2017

Sydämelliset onnittelut itsenäiselle 100-vuotiaalle Suomelle!

KUNNIOITETUT SOTIEMME VETERAANIT
ARVOISA JUHLAVÄKI

”Mitä lieneekin aarteita Suomessa, toki kallehin on vapaus”

Tässä sodanaikaisen Sillanpään marssilaulun yhdessä lauseessa on itsenäisyytemme määritys ja tarkoitus. Vaatii valmiutta turvata ja puolustaa itsenäisyytemme ja vapautemme pysyvyyttä. Jopa taistellen, jotta meillä olisi mahdollisuus määritellä ja hoitaa omat asiamme.

Itsenäisyys ei ole ollut itsestäänselvyys. Edessämme lepäävät he, jotka antoivat suurimman uhrauksensa, oman henkensä itsenäisyyden ja vapauden ollessa uhattuna.

Orimattilan sankarivainajia lepää myös Kuivannolla ja Artjärvellä. Suomessa heitä on kaikkiaan yli 90 000. Jokaisessa suvussa tai naapurustossa annettiin vapautemme ja itsenäisyytemme se kaikkein kallein uhraus, oma henki.

Lottien ja kotirintaman osuutta ei voi koskaan myöskään kyllin kiittää. Rintamalotta Elli Vanhalan sanoja lainaten.

” En ole koskaan tuntenut tehneeni mitään niin tärkeää kuin oli se työ, johon sota nuoria velvoitti. Sota jätti jälkeensä toteutumattomia unelmia, mutta kaiken kielteisen keskellä on sisimmässä tunne: isänmaa on vapaa ja itsenäinen.”
Itsenäisyyden suoma vapaus on mahdollistanut kehityksen, millaisessa Suomessa me nyt elämme. Työn arvostus on sotiemme jälkeen ollut korkealla. Työnteon velvollisuus on myös meillä jälkipolvilla, jotka emme sotiin ole joutuneet.

Suomi täyttää tänään sata vuotta. Sydämellinen onnittelu meille kaikille. Suomen siniristilippu täyttää ensi vuonna 100 vuotta ja nostakaamme se salkoon aina kun on sen aika.

Juuri tänään juhlapäivänä on aika pysähtyä kunnioittamaan itsenäisyyden ja vapauden sekä rauhan rakentajia.

Toivotan Teille kunnioitetut sotiemme veteraanit, arvoisa juhlaväki mieleenpainuvaa ja juhlavaa Suomen 100-vuotisjuhlapäivää.

Riitta Lonka
Kaupunginvaltuuston pj

 

 Partiolaiset itsenäisyyspäivän juhlassa 2017