Hyppää sisältöön

Siirtyessämme vuoteen 2021, emme voi kuin hämmästellä ajanjaksoa, jossa olemme eläneet 16.3.2020 jälkeen.

Mitä kuuluu nyt Orimattilan kaupungille? Talousarvio hyväksyttiin joulukuun valtuustossa. Valtuuston neljä viimeistä kokousta vietiin onnistuneesti läpi hybridimallilla. Valtuutetut ja virkamiehet tekivät sujuvan digiloikan ja näin noudatimme annettuja koronaohjeita. Eteenpäin mennään strategian ja asetettujen tavoitteiden sekä mittareiden ohjeistuksella.

Miten voimme edistää Orimattilaa positiiviseen suuntaan?

Liikemieskykyjä tarvitaan Orimattilaan nyt lisää, niin päättäjille kuin viranhaltijoillekin. Orimattilan sijainti ei ole este Orimattilan menestymisen lisäämiseen.  Pennalan teollisuusalue on sijainniltaan siinä kohdassa, että voimme toivottaa yritykset tervetulleiksi erittäin hyvien liikenneyhteyksien läheisyyteen. Asumisen erilaiset mahdollisuudet ovat voimavaramme. Markkinoinnin suunnitelmiin ja toteutuksiin toivon raikkaita ja uudistuvia elementtejä.  Jokainen yritys on tärkeä ja yrittäjyyttä on onneksi jokaisessa Orimattilan kylässä.

Hankerahan turvin jokainen Suomen kunta voi hankkia lisää voimaa työhönsä. Hankkeissa tarvitaan omavastuuosuus, mutta sen myötä rahoitus turvaa työn edistymisen. Kyliin on ollut mahdollista omien rahoituskanavien kautta saada hankerahaa. Kylät ovatkin olleet aktiivisia Aluejohtokuntien kautta. Kyläläisten ponnistukset hankkeiden saamiseksi ja toteuttamiseksi ovat ensiarvoisen tärkeitä. Uskon, että kuntien aktiivisuus juuri hankerahoituksen turvin on saada projekteja käyntiin, joilla lisätään viihtyvyyttä ja vetovoimaa sekä pitovoimaa asukasmäärän jopa kasvattamiseen. Rahoituskanavia on lukuisia, joten hanketietoisuuden lisääminen on Orimattilan kesäkuussa aloittavien valtuutettujen perehdyttämisessä syytä esitellä.

Valtion koronaelvytys tuli Orimattilallekin tarpeeseen. Paikoilleen emme saa jäädä ja odottaa valtion apuun tulemista kädet ojossa, vaan nyt on suunnattava elinvoimaan täysin purjein. Toki valtio on kuntia varten, mutta oman osuutemme voimme tehdä aina paremmin. Yhteistyö maakunnan muiden kuntien kanssa on lisääntynyt, kun jännite kuntaliitoksista on poistunut. Voimme keskittyä maakunnan alueen kehittämiseen ja siitä hyötyy jokainen Päijät-Hämeen kunta.  Soteuudistus kolkuttelee jo ovelle ja on hyvä olla täysi elinvoimahöyry päällä ottamassa uudet haasteet vastaan.

Toivon ennen kaikkea terveyttä ja Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2021!

Riitta Lonka

Orimattilan kaupunginvaltuuston pj

 

Hyvää joulua Orimattila!

 

Poikkeuksellinen vuosi on päättymässä. Teille hyvät orimattilalaiset haluan toivottaa Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2021.

Kohdallani valtuuston puheenjohtajuuskausi on viimeistä puolta vuotta vaille valmis. Kolme ja puoli vuotta on mennyt nopeasti. Kausi on ollut varsin opettavainen ja vaativa. Olen ensimmäinen nainen tässä tehtävässä, mutta en varmasti viimeinen, koska lasikatto on nyt rikottu. Olen saanut valtavan hienon elämänkokemuksen tätä tehtävää tehdessäni. Asioihin perehtyminen vie paljon aikaa ja maakunnallisiin kokouksiin tulee entistä useammin kutsuja. Olemme Päijät-Hämeen maakunnan eteläisin kunta ja tiedän sen olevan erityisen arvokasta koko alueen kehitykselle.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelumme. Noin puolet vuoden 2021 budjetistamme on varattu terveyden- ja hyvinvoinnin korjaamiseen, suojelemiseen sekä ennaltaehkäisemiseen. Eteläinen sotekeskus, joka aiemmalta nimeltään on ollut terveysasema, on nyt meidän terveydenhuollon palvelutarjonnan keskipiste. Tulevaisuudessakin haluan, että palvelutaso on vähintään nykyisen tasoinen, kun neuvola ja kotihoito saavat toimipisteensä saman katon alle. Kiinteistö on suunniteltu ja rakennettu juuri kansalaisten terveydenhoitoon, tutkimuksiin ja ennaltaehkäisevään työhön. Vuodeosastohoitoa tarvitsevien hoitojaksot ovat lähellä kotia. Kun aika lähenee siirtyä ajasta ikuisuuteen ja tarvitaan vuodeosaston hoivaa, niin lähipalveluna tuotettu saattohoito on mielestäni perustuslaillinen oikeus. Sotekeskuksessamme on kuoleman jälkeen paikat kahdeksalle, joka läheisyydellään ja helppokulkuisuudellaan lohduttaa läheisiä.

Pienyrittäjänä koen vaikean vuoden koetelleen, mutta ”tästäkin selvitään”. Laskut olen saanut hoidettua, mutta oma palkkapussi on ollut entisiin vuosiin verrattuna pienempi. Kiitos 2000 euron koronatuesta, joka jaettiin keväällä Orimattilan kaupungin kautta. Luonto oli antelias. Mustikat, vadelmat, puolukat, kanttarellit sekä suppilovahverot löysivät tiensä entistä voimallisemmin ruokapöytääni. Vironmäen Ponitallilla olen kokenut harrastamisen riemua ja saanut ratsastaa mukavassa tätiryhmässä kiitettävää ohjausta saaneena. Heppojen kanssa touhutessa tunne on ollut täysin koronavapaata. Rakas harrastukseni lavatanssi on nyt tauolla, perustellusta syystä. Mutta tästäkin selviän!

Lainaan tekstiä www.jyrkikokko.fi

”…..Tonttuja ei saa olla työvuorossa kerralla yli kahdeksaa joulupukin verstaalla. Itse joulupukkikin kuuluu riskiryhmään, eikä siksi voi lähteä tapaamaan lapsia. Petterillä taas on punainen kuono, joten se on laitettu karanteeniin.”

Onneksi Orimattilan Kotieläinpuiston poroilla ei ole punaista kuonoa, joten ne eivät ole karanteenissa. Joulu tulee koronasta huolimatta.

Sydämellinen kiitos luottamuksesta, kiitos kuluneesta vuodesta ja OIKEIN HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2021!

Riitta Lonka

Orimattilan kaupunginvaltuuston pj

riitta hepalla  riitta ja poro

 

Kuva 1: Vironmäen Ponitalli, Kerttu-suomenhevonen, kuvannut Sanna Vironmäki

Kuva 2: Orimattilan Kotieläinpuisto, Uula-poro, kuvannut Elina Ruuttila

 

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan puhe itsenäisyyspäivänä 6.12.2017

Sydämelliset onnittelut itsenäiselle 100-vuotiaalle Suomelle!

KUNNIOITETUT SOTIEMME VETERAANIT
ARVOISA JUHLAVÄKI

”Mitä lieneekin aarteita Suomessa, toki kallehin on vapaus”

Tässä sodanaikaisen Sillanpään marssilaulun yhdessä lauseessa on itsenäisyytemme määritys ja tarkoitus. Vaatii valmiutta turvata ja puolustaa itsenäisyytemme ja vapautemme pysyvyyttä. Jopa taistellen, jotta meillä olisi mahdollisuus määritellä ja hoitaa omat asiamme.

Itsenäisyys ei ole ollut itsestäänselvyys. Edessämme lepäävät he, jotka antoivat suurimman uhrauksensa, oman henkensä itsenäisyyden ja vapauden ollessa uhattuna.

Orimattilan sankarivainajia lepää myös Kuivannolla ja Artjärvellä. Suomessa heitä on kaikkiaan yli 90 000. Jokaisessa suvussa tai naapurustossa annettiin vapautemme ja itsenäisyytemme se kaikkein kallein uhraus, oma henki.

Lottien ja kotirintaman osuutta ei voi koskaan myöskään kyllin kiittää. Rintamalotta Elli Vanhalan sanoja lainaten.

” En ole koskaan tuntenut tehneeni mitään niin tärkeää kuin oli se työ, johon sota nuoria velvoitti. Sota jätti jälkeensä toteutumattomia unelmia, mutta kaiken kielteisen keskellä on sisimmässä tunne: isänmaa on vapaa ja itsenäinen.”
Itsenäisyyden suoma vapaus on mahdollistanut kehityksen, millaisessa Suomessa me nyt elämme. Työn arvostus on sotiemme jälkeen ollut korkealla. Työnteon velvollisuus on myös meillä jälkipolvilla, jotka emme sotiin ole joutuneet.

Suomi täyttää tänään sata vuotta. Sydämellinen onnittelu meille kaikille. Suomen siniristilippu täyttää ensi vuonna 100 vuotta ja nostakaamme se salkoon aina kun on sen aika.

Juuri tänään juhlapäivänä on aika pysähtyä kunnioittamaan itsenäisyyden ja vapauden sekä rauhan rakentajia.

Toivotan Teille kunnioitetut sotiemme veteraanit, arvoisa juhlaväki mieleenpainuvaa ja juhlavaa Suomen 100-vuotisjuhlapäivää.

Riitta Lonka
Kaupunginvaltuuston pj

 

 Partiolaiset itsenäisyyspäivän juhlassa 2017