- Työ ja yrittäminen
- Maatalous
- Ohjeita maatalousyrittäjille
Ohjeita viljelijöille ja eläintenpitäjille
Yleisiä ohjeita viljelijöille ja eläintenpitäjille
Säilytä sähköisen hakemuksen onnistuneesta lähettämisestä saamasi sähköpostiviesti ja tulostamasi tai tallentamasi hakemuksen yhteenvetotuloste hakuvuotta seuraavan vuoden loppuun.
Säilytä pääsääntöisesti EU:n kokonaan rahoittamien tukien ja palkkioiden sekä kansallisten tukien hakemiseen liittyvät alkuperäiset asiakirjat, joita et toimita tukihakemuksen liitteenä, hakuvuoden ja sitä seuraavien neljän kalenterivuoden ajan.
Säilytä eläinten hyvinvointi-, ympäristö- ja luomukorvaukseen liittyvät asiakirjat, muistiinpanot ja todistukset vähintään neljän vuoden ajan sitoumus- tai sopimuskauden päättymisen jälkeen.
Tärkeää tietoa ympäristökorvaukseen sitoutuneelle:
1.4.–31.10.
Levitä lanta ja orgaaniset lannoitevalmisteet.
1.9.
Tuotantoeläinten lannassa ja orgaanisissa lannoitevalmisteissa levitettävän liukoisen typen määrä saa olla enintään 35 kg/ha. Syysviljoille suurin sallittu lannoitustaso on kuitenkin 30kg/ha. Tarkista lannoitetasot sitoumusehdoista.
15.9. alkaen
Kasvipeitteisinä talven yli pidettäville peltolohkoille lantaa ja orgaanisia lannoitevalmisteita saa 15.9. alkaen levittää vain sijoittamalla, ellei kyseessä ole syksyllä kylvettävän kasvin kylvöä edeltävä lannan levitys.
Maataloustuotannon kirjaamisvaatimukset 2022
Alkutuotanto
Alkutuotannon toimijan on ilmoitettava alkutuotantopaikka ja siellä harjoitettavasta toiminnasta kunnan elintarvikeviranomaiselle. Alkutuotantopaikka (tila, tuotantotila) on maatila, puutarha tai muu paikka, jossa harjoitetaan elintarvikkeiden alkutuotantoa.
Rehualan toimija
https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/rehut-viljelijat-ja-kotielaintuottajat/
Rehujen jäljitettävyyteen ja turvallisuuteen liittyen rehua tuottavan (esim. rehuvilja) , sekoittavan, valmistavan ja käyttävän viljelijän on rekisteröidyttävä rehualan toimijaksi. (Lomake F, Ruokavirasto)
Rehua saa hankkia vain rekisteröidyiltä tai hyväksytyiltä rehualan toimijoilta. Luettelot rekisteröidyistä rehualan toimijoita löytyvät Ruokaviraston internet sivuilta.
Kasvinsuojelu
https://tukes.fi/kemikaalit/kasvinsuojeluaineet
Tilalla tulee käyttää vain Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita. Hyväksytyistä kasvinsuojeluaineista on luettelo Tukesin internetsivuilla.
Kasvinsuojeluaineiden käytöstä on pidettävä kirjanpitoa. Ympäristötukeen sitoutuneilla viljelijöillä lohkokirjanpitoon lisätyt tiedot kasvinsuojeluaineiden käytöstä täyttää kirjanpitovaatimuksen. Muistiinpanot kasvinsuojeluaineiden käytöstä tulee säilyttää neljä vuotta sitoumuskauden päättymisen jälkeen
Eläintiloja koskevat ohjeet
https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/
Pelastuslaitoksen ohjeita
Maatilan farmarisäiliöopas (2021)
Maatilan kemikaaliturvallisuusopas (2021)
Polttonesteiden varastointiopas (2021) käsittelee työmailla ja maastossa tapahtuva varastointia