Hyppää sisältöön

papinaho varsat 01 1600x300

15.9.-19.11.2017

Tuhat ja yksi yötä - Idän hurmaa kuvitustaiteessa

Rudolf Koivun itämaisia kuvituksia

Tuusulan taidemuseon Amerin Kulttuurisäätiön kokoelmista koottu näyttely Tuhat ja yksi yötä - Idän hurmaa kuvitustaiteessa valloittaa Orimattilan taidemuseon syyskaudella 2017. Näyttelyssä nähdään rakastetun suomalaisen kuvittajalegendan Rudolf Koivun itämaisia kuvitusoriginaaleja.

Rudolf Koivua on kutsuttu suomalaisen kuvitustaiteen orientalistiksi ja itämaiset aiheet kiehtoivat häntä läpi elämän. Hänen varhaisin itämainen kuvitustyönsä oli satuun Isän uskollinen palvelija vuonna 1915 ja 1930-luvulla Koivu kuvitti satukirjailija Raul Roineen itämaisia satuja, kuten Porsliiniprinsessan, Vihreän lohikäärmeen ja Ihmeitten ihmeen. Koivun kuvittajanuran kruunasi Kaarlo Merikosken suomentaman Tuhat ja yksi yötä -kirjan kuvitustyö vuonna 1945. Tässä juhlapainoksessa oli parikymmentä mustavalkoista ja kymmenkunta värikuvaa.

Koivun itämaiset satukuvitukset olivat osa laajempaa ilmiötä, missä Lähi- ja Kaukoidän maat kiehtoivat eurooppalaisia taiteilijoita ja tutkijoita 1700-luvun alusta aina 1900-luvulle asti. Euroopassa orientalismi läpäisi koko taidekentän ja se näkyi kuvataiteiden, kirjallisuuden ja musiikin lisäksi muun muassa itämaisaiheisissa teatteriesityksissä, oopperoissa ja balettiesityksissä. Orientalismi levisi myös Suomeen - laajimmin 1900-luvun alussa - ja näkyi kuvitustaiteen lisäksi suomalaisessa kirjallisuudessa, musiikissa ja kuvataiteissa.

Orimattilan taidemuseossa nähtävä itämaisten kuvitusten näyttelykokonaisuus on Tuusulan taidemuseon tuottama ja se pohjautuu samannimiseen suosittuun näyttelyyn Taiteilijakoti Erkkolassa kesällä 2016. Neljänkymmenen kuvitusoriginaalin lisäksi näyttelyssä on esillä itämaista rekvisiittaa sekä näyttelystä kertovia tekstejä.

Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 14.9. klo 18–19.30, tervetuloa!

rudolf koivu 600x811

15.6.-20.8.2017

Ihmisen kuvia

Satu Loukkolan maalauksia, piirroksia ja veistoksia

Satu Loukkolan yksityisnäyttely Ihmisen kuvia koostuu suurelta osin viiden viime vuoden aikana valmistuneista teoksista. Uusimmat teokset ovat valmistuneet avajaisviikolla. Satu Loukkola työskentelee käyttäen laaja-alaisesti eri tekniikoita ja näyttelyssä nähdäänkin niin maalauksia, piirroksia kuin veistoksia. Näyttelyn nimeksi valikoitui "Ihmisen kuvia", koska Sadulla on paljon ihmisaiheisia teoksia, joista sai koottua sopivan näyttelykokonaisuuden.

Kaikkien teosten mallina on ollut oikea henkilö. Työt ovat henkilökuvia, joissa teoksen innoittajana on ollut itse persoona tai jokin mielenkiintoinen yksityiskohta hänessä, vaikkapa hattu, huivi tai auringon killitys kasvoilla – mikä milloinkin. Näyttelyssä on mukana myös muutama omakuva eri vuosilta ja piirrossarja "deleted selfies". Näyttelytila täyttyy erikokoisista ja -näköisistä vanhoista ja nuorista ihmisistä.

Näyttelyssä on mukana myös pienempi osio lintuteoksia. Niitä tehdessään Satu Loukkolaa on innoittanut ja huvittanut kuvittelemansa lintujen ja ihmisten "yhdennäköisyys".

Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 14.6.2017 klo 18–20 – tervetuloa!

satu loukkola 600x726

4.4.-7.5.2017

Boheemielämää

Timo Jakolan maalauksia Aki Kaurismäen elokuvista

Näyttely juhlistaa Orimattilassa syntyneen Aki Kaurismäen 60-vuotisjuhlavuotta. Näyttelyssä on esillä pastelli-, akryyli- ja öljymaalauksia, jotka kuvastavat Aki Kaurismäen elokuvien tapahtumia ja tunnelmia. Timo Jakola on omien sanojensa mukaan tuonut Kaurismäen elokuvien tapahtumat "omaan kaupunkiinsa". Teoksissa nähdään tuttuja kaupunkimaisemia Helsingistä sekä Pariisista.

timo jakola maalaus 600x450

2.2.-2.4.2017

Tiina Tonttutyttö ja 40-luvun moderni kuvakirja

Maija-Kaarina Nenosen kuvituksia

Maija-Kaarina Nenonen (1917-1996) on yksi kotimaisen lastenkirjataiteen pioneereista. Lastenkirjojen kuvitusoriginaaleista koostettu näyttely esittelee Nenosen kuvituksia WSOY:n Kultainen koti -kirjasarjaan.

Maija-Kaarina Nenosen ura kuvittajana sijoittui pääosin 1940-luvulle. Näyttely koostuu yhteensä 22 kuvitusoriginaalista teoksista Onnentupa (WSOY 1943), Prinsessa Sinisilmä ja Pässi Päkäpää (WSOY, 1943), Seitsemän pientä kiliä (WSOY, 1943), Tiina
tonttutyttö (WSOY, 1943) Nallen koulunkäynti (WSOY, 1944).

Kansasadut saivat Nenosen käsissä modernin ilmeen. Nenosen värikylläisessä ja rohkeassa tyylissä voi nähdä vaikutteita niin Gauguinilta kuin Cezanneltakin. Vuonna 2017 vietetään Nenosen 100-vuotisjuhlaa.

Näyttelyn on koostanut Suomen Lastenkirjainstituutti.

maija-kaarina nenosen kuvitus teokseen onnentupa

pdf Orimattilan taidemuseon menneet näyttelyt (282 KB)