Hyppää sisältöön

Orimattilan taidekokoelmat on perustettu vuonna 1978. Nykyisissä tiloissaan, punatiilisessä entisessä tekstiiliteollisuusrakennuksessa Orimattilan taidemuseo on toiminut vuodesta 1993. Taidemuseota ylläpitää Orimattilan kaupunki. Taidemuseo sijaitsee Orimattilan kulttuuritalon 2. kerroksessa, ja saman talon ensimmäisessä kerroksessa toimii Orimattilan kaupunginkirjasto.

Käyntiosoite: Lahdentie 65, kulttuuritalon 2. krs. Liikuntarajoitteisille hissi B-rapussa.

Ohjeet saapumiseen: Orimattilan taidemuseolle pääsee kätevästi sekä omalla autolla että esim. linja-autolla Lahdesta (linja-autopysäkki löytyy saman tien varresta Lahdentieltä). Museon pihalla on ilmainen pysäköinti. Orimattilaan pääsee myös junalla: Henna on Orimattilan oma juna-asema, josta kulkee keskustaan pävittäin muutama linja-autovuoro (etäisyys Orimattilan keskustasta n. 17 km). Orimattilaan on kätevää myös pyöräillä mukavia pikkuteitä pitkin, ja lyhyiden välimatkojen sisältä löytyy paljon nähtävää.

puh. 044 781 3567

Avoinna
ti-pe 12-16
la 10-14
su 11-15

Suljettu 2.-3.11., 10.11. ja 6.12. Joulun aikaan museo on kiinni 19.12.2019-6.1.2020. 

Pääsymaksut
aikuiset 5 €
ryhmät (vähintään 20 henkilöä) 3 €
eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 2,5 €
lapset 7-16v. 2 €
lapset alle 7v. ja orimattilalaiset koululaisryhmät ilmaiseksi
Museokortti 69 €, vanhan kortin uusijoille 64 € (voimassa vuoden, pääsy n. 280 eri museoon ympäri Suomea)

Esittelymaksu 25 €, virka-ajan jälkeen ja viikonloppuisin 35 €

HUOM! Meillä käy ainoastaan käteismaksu!

 

Orimattilan taidemuseo facebookissa

Orimattilan taidemuseo Instagramissa

Orimattilan taidemuseon ystävät ry

Kokoelmat

Taidesäätiö Ilmari ja Toini Wall-Hakalan kokoelmat

Suomalaista kuvataidetta 1800-luvun alusta 1950-luvulle. Kokoelmissa mm. seuraavien taiteilijoiden teoksia: Marcus Collin, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Eero Järnefelt, Unto Koistinen, Aleksander Lauréus, Berndt Lindholm, Helene Schjerfbeck, Maria Wiik, Ferdinand ja Magnus von Wright, Väinö Aaltonen, Walter Runeberg, Ville Vallgren. Kokoelmassa on yli 170 maalausta ja piirustusta, noin 40 veistosta sekä antiikkihuonekaluja. Kokoelma on avattu yleisölle vuonna 1978.

pekka halosen maalaus lehmisavu

 

Pentti Papinahon kokoelmat

Kokoelmat esittelevät Orimattilassa asuneen kuvanveistäjä, professori Pentti Papinahon (1926-1992) tuotantoa kolmenkymmenen vuoden ajalta. Esillä muotokuvia, abstrakteja veistoksia, reliefejä, mitaleita, plaketteja sekä valokuvia.

pentti papinahon veistoksia

 

Orimattilan Erkot -näyttely

Orimattilalaissyntyisten Erkon veljesten, runoilija J.H., sanomalehtimies Eero ja runoilija Rudolf Elias Erkon elämänvaiheita esittelevä näyttely. Kuuluisat Erkon veljekset syntyivät Orimattilan keskustaajamassa Eerakkalan talossa, joka sijaitsi nykyisen Erkontien varressa. Entistä monipuolisempi näyttely on uudistettu vuonna 2018. 

kuva erkot näyttelystä

pdf Orimattilan taidemuseon kokoelmapolitiikka (906 KB)

Orimattilan taidemuseon menneet näyttelyt

 

Vaihtuvat näyttelyt

Jorma Lyytikäinen konservointi

Kulttuuriperintöä konservoimassa ja Talon henki -näyttelyt 11.10.-24.11.2019

Kulttuuriperinnön hoitoon ja säilyttämiseen keskittyvä näyttelykokonaisuus koostuu kolmesta osiosta:

Kulttuuriperintöä konservoimassa – Jorma Lyytikäisen työsarka on Päijät-Hämeen maakuntamuseon/Lahden museoiden tuottama kiertonäyttely, joka esittelee konservaattori Jorma Lyytikäisen pitkää uraa ja konservointitöitä Päijät-Hämeen alueella, mm. Orimattilan kotiseutumuseossa. Näyttely esittelee konservaattorin työn eri osa-alueita kuten interiöörikonservointia ja koristemaalausta, huonekalu- ja taidekonservointia sekä tarkemmin kolme Jorma Lyytikäisen suurempaa työkohdetta: Louhisaaren kartanon, Lahden kaupungintalon ja lääninkivalteri Aschanin talon Heinolassa.

Talon henki -näyttely on Rakennusperinteen ystävät ry:n tuottama kiertonäyttely, joka kertoo vanhan talon omistajalle tai sellaisen omistamisesta haaveilevalle, kuinka arvostaa vanhan talon henkeä ja toteuttaa tarvittavat remontit siten, että talon vanha tunnelma ja alkuperäiset rakennusosat säilyvät.

Näyttelykokonaisuuden kolmas osio esittelee Orimattilan taidemuseon viime vuosina toteuttamia omien kokoelmiensa taidekonservointiprojekteja, jotka ovat parantaneet sekä teosten säilyvyyttä että ulkoasua.

 

Tehtäviä ja oppaita

Tutustu tästä Orimattilan taidemuseon esikoululaisten ja koululaisten mobiiliopasteisiin.

Matkalla museoon -ohjeita kouluille

Pieni aikamatka Suomen taiteen historiaan

Esiopetusikäisten kuvapolku Orimattilan taidemuseolla