Hyppää sisältöön

Orimattilan taidekokoelmat on perustettu vuonna 1978. Nykyisissä tiloissaan, punatiilisessä entisessä tekstiiliteollisuusrakennuksessa Orimattilan taidemuseo on toiminut vuodesta 1993. Taidemuseota ylläpitää Orimattilan kaupunki. Taidemuseo sijaitsee Orimattilan kulttuuritalon 2. kerroksessa, ja saman talon ensimmäisessä kerroksessa toimii Orimattilan kaupunginkirjasto.

Käyntiosoite: Lahdentie 65, kulttuuritalon 2. krs. Liikuntarajoitteisille hissi B-rapussa.

Ohjeet saapumiseen: Orimattilan taidemuseolle pääsee kätevästi sekä omalla autolla että esim. linja-autolla Lahdesta (linja-autopysäkki löytyy saman tien varresta Lahdentieltä). Museon pihalla on ilmainen pysäköinti. Orimattilaan pääsee myös junalla: Henna on Orimattilan oma juna-asema, josta kulkee keskustaan pävittäin muutama linja-autovuoro (etäisyys Orimattilan keskustasta n. 17 km). Orimattilaan on kätevää myös pyöräillä mukavia pikkuteitä pitkin, ja lyhyiden välimatkojen sisältä löytyy paljon nähtävää.

puh. 044 781 3567

*ORIMATTILAN TAIDEMUSEO ON TOISTAISEKSI SULJETTU KORONAVIRUSPANDEMIASTA JOHTUEN*

Avoinna
ti-pe 12-16
la 10-14
su 11-15

Suljettu maanantaisin sekä 24.-29.3. näyttelyn vaihdon vuoksi, 10.-12.4. pääsiäisenä, 1.5. vappuna, 10.5. äitienpäivänä, 21.5. helatorstaina, 19.-21.6. juhannuksena

Pääsymaksut
Aikuiset 7 €
Eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, ryhmät (vähintään 10 henkilöä) 4 €
Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
Orimattilalaiset koulu- ja päiväkotiryhmät ilmaiseksi
Museokortti 69 €, vanhan kortin uusijoille 64 € (voimassa vuoden, pääsy 300 museoon)

Esittelymaksu 40 €, virka-ajan jälkeen ja viikonloppuisin 50 €

HUOM! Meillä käy ainoastaan käteismaksu!

 

Orimattilan taidemuseo facebookissa

Orimattilan taidemuseo Instagramissa

Orimattilan taidemuseon ystävät ry

Kokoelmat

Taidesäätiö Ilmari ja Toini Wall-Hakalan kokoelmat

Suomalaista kuvataidetta 1800-luvun alusta 1950-luvulle. Kokoelmissa mm. seuraavien taiteilijoiden teoksia: Marcus Collin, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Eero Järnefelt, Unto Koistinen, Aleksander Lauréus, Berndt Lindholm, Helene Schjerfbeck, Maria Wiik, Ferdinand ja Magnus von Wright, Väinö Aaltonen, Walter Runeberg, Ville Vallgren. Kokoelmassa on yli 170 maalausta ja piirustusta, noin 40 veistosta sekä antiikkihuonekaluja. Kokoelma on avattu yleisölle vuonna 1978.

pekka halosen maalaus lehmisavu

 

Pentti Papinahon kokoelmat

Kokoelmat esittelevät Orimattilassa asuneen kuvanveistäjä, professori Pentti Papinahon (1926-1992) tuotantoa kolmenkymmenen vuoden ajalta. Esillä muotokuvia, abstrakteja veistoksia, reliefejä, mitaleita, plaketteja sekä valokuvia.

pentti papinahon veistoksia

 

Orimattilan Erkot -näyttely

Orimattilalaissyntyisten Erkon veljesten, runoilija J.H., sanomalehtimies Eero ja runoilija Rudolf Elias Erkon elämänvaiheita esittelevä näyttely. Kuuluisat Erkon veljekset syntyivät Orimattilan keskustaajamassa Eerakkalan talossa, joka sijaitsi nykyisen Erkontien varressa. Entistä monipuolisempi näyttely on uudistettu vuonna 2018. 

kuva erkot näyttelystä

pdf Orimattilan taidemuseon kokoelmapolitiikka (906 KB)

Orimattilan taidemuseon menneet näyttelyt

 

Vaihtuvat näyttelyt

Helsingin Sanomat 130 vuotta näyttely 

Helsingin Sanomat 130 vuotta 31.3.-26.4.2020 *NÄYTTELY PERUTTU KORONAVIRUSPANDEMIASTA JOHTUEN*

Mitä uutiset kertoivat Suomesta 130 vuotta sitten? Kuinka lehtijutut ja mainokset ovat muuttuneet tähän päivään tultaessa? Kuinka Helsingin Sanomien sivuilla on käsitelty niin Titanicin uppoamista, sotavuosia kuin arkisen elämän iloja ja haasteita? Päivälehden museon tuottama Helsingin Sanomat 130 vuotta ­-näyttely esittelee Suomen suurimman sanomalehden historiaa. Näyttelyyn on koottu eri aikojen kiinnostavimpia uutisia, uutiskuvia ja ilmoituksia, ja avattu niiden taustoja.

Helsingin Sanomat 130 vuotta -näyttely kiertää Suomessa kymmenellä paikkakunnalla. Orimattilassa näyttely kiinnittyy vahvasti paikkakunnalla syntyneisiin Erkon veljeksiin, joista Eero Erkko (1860-1927) kuului Päivälehden perustajiin ja Suomen sanomalehdistön historian merkkimiehiin. Eero Erkko toimi Helsingin Sanomien päätoimittajana sekä keskeisenä omistaja. Myöhemmin hänen poikansa Eljas Erkko sekä pojanpoikansa Aatos Erkko jatkoivat hänen jalanjäljissään. Erkon jälkeläiset ovat edelleen pääomistajina Sanoma-konsernissa. Sanomalehtityön lisäksi Eero Erkko vaikutti merkittävästi sisäpolitiikkaan säätyvaltiopäivillä, kansanedustajana, puoluejohtajana ja valtioneuvoston jäsenenä. Eero Erkon veli, J. H. Erkko, oli suomalaisuusaatteen yksi tärkeimmistä runoilijoista ja kulttuurivaikuttajista. Orimattilan taidemuseossa on pysyvästi esillä Orimattilan Erkot -näyttely, joka esittelee Erkon veljesten elämänvaiheita.

 

Tehtäviä ja oppaita

Tutustu tästä Orimattilan taidemuseon esikoululaisten ja koululaisten mobiiliopasteisiin.

Matkalla museoon -ohjeita kouluille

Pieni aikamatka Suomen taiteen historiaan

Esiopetusikäisten kuvapolku Orimattilan taidemuseolla