Hyppää sisältöön

heino.jpeg

 

Terhi Heino: Näöntarkastus 5.4.–31.5.2024

Kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Terhi Heinon teokset syntyvät luonnonmateriaaleista ja biohajoavasta jätteestä, kuten vanhojen kasvistojen sivuista. Haurailla ja katoavilla materiaaleilla Heino tarkastelee ihmisen suhdetta ympäristöönsä – ihmisen kykyä ymmärtää ja kunnioittaa luontoa. Dokumentaarisuuden muuntuessa dekoraatioksi paljastuu ihmisen luontosuhteen pinnallisuus, kasvien representaatioiden etäisyys luonnosta. Visuaalisesti hienovireinen materiaali taipuu kuvataiteen leikkiin teoksissa, joissa ekologiset teemat on aidosti sisäistetty.

Näyttely on galleristi Veikko Halmetojan kuratoima. Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto sekä Museovirasto. 

Terhi Heino (s.1970 Oulu) on valmistunut Suomen Taideakatemian kuvanveiston laitokselta vuonna 2001. Hänet tunnetaan etenkin luonnonmateriaalista ja biohajoavasta jätteestä valmistetuista veistoksista, kollaaseista ja installaatioistaan, jotka tutkivat ihmisen ja ympäristön katoavaisuutta.

Heinolla on takanaan useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä, ja hänet on palkittu niin William Thuring- kuin Raimo Utriaisen säätiön taidepalkinnolla. Heinon teoksia lukeutuu niin Valtion taidekokoelmiin kuin Oulun taidemuseon, Saastamoisen säätiön, Wihurin säätiön, Kiasman sekä Kiasman Seppo Fränti -säätiön kokoelmiin.

 

Taidevankkuri Linnuntie -näyttely 6.9.2023 - 26.5.2025

Kopio_Red_Minimalist_Creative_Art_Poster.jpg

”Olipa kerran Vankkuri, joka kuluki maantiellä, äkänen koira alako haukkua kulukuetta, mutta silläpä tarttu luu kurkkuun.”


Taidevankkuri Linnuntie on liikkuva ohjelmallinen taidenäyttely. Taidevankkuri on kuvataidetta, performanssia, filosofista asennetta, huumoria ja teatteria vuodesta 2016. Idea lähti Juha Hurmeen pyynnöstä tulla pitämään näyttely Volter Kilpi -festivaaleille Kustaviin. Esiintyjät, kuvanveistäjät Virpi Kanto ja Tapani Kokko, roolihahmoissaan Lai Lai Lintu ja Tapani Tampuriini, esittävät pöljiä, huimia ja erittäin vaarallisia temppuja, joihin lukeutuu nakkikettingin katkaisu mahalla ilman käsiä, rumpusoolo hapettomassa tilassa, singutettu jänis ja käärmetanssi.

Taidevankkuri Linnuntie on koottu näyttelyksi, joka koostuu veistosmaisista ja sykähdyttävistä temppuvälineistä- ja rekvisiitasta. Esillä on lisäksi valokuvia Taidevankkuri-performansseista.


Kuvanveistäjät  ja esiintyjät: Virpi Kanto ja Tapani Kokko

Valokuvat: Foto Hannele valokuvaamo, Marjo Kauramäki