Hyppää sisältöön

Artikkelin hakemisto

 naivistinen taideteos punainen robotti metsässä lyhty kädessään

Orimattilan taidekokoelmat on perustettu vuonna 1978. Nykyisissä tiloissaan, punatiilisessä entisessä tekstiiliteollisuusrakennuksessa Orimattilan taidemuseo on toiminut vuodesta 1993. Taidemuseota ylläpitää Orimattilan kaupunki. Taidemuseo sijaitsee Orimattilan kulttuuritalon 2. kerroksessa, ja saman talon ensimmäisessä kerroksessa toimii Orimattilan kaupunginkirjasto.

Käyntiosoite: Lahdentie 65, kulttuuritalon 2. krs. Liikuntarajoitteisille hissi B-rapussa.

puh. 044 781 3567

Ohjeet saapumiseen: Orimattilan taidemuseolle pääsee kätevästi sekä omalla autolla että esim. linja-autolla Lahdesta (linja-autopysäkki löytyy saman tien varresta Lahdentieltä). Museon pihalla on ilmainen pysäköinti. Orimattilaan pääsee myös junalla: Henna on Orimattilan oma juna-asema, josta kulkee keskustaan pävittäin muutama linja-autovuoro (etäisyys Orimattilan keskustasta n. 17 km). Orimattilaan on kätevää myös pyöräillä mukavia pikkuteitä pitkin, ja lyhyiden välimatkojen sisältä löytyy paljon nähtävää.

Avoinna ti 12–19, ke–pe 12–16, la–su 11–15

Museo on suljettu 27.-29.9.2022 näyttelyn vaihdon ajan. 

Juhlapyhien aattoina museo suljetaan klo 15.00. 

Museon ollessa suljettuna voit tutustua kokoelmiin myös verkossa. Tämä on ulkoinen linkki Seinätön museo -virtuaalinäyttelyyn.

taidemuseo yleiskuva korkman 600 x 401

Museomme on myös somessa. 

Tämä on ulkoinen linkki Orimattilan taidemuseon facebook-sivulle.

Tämä on ulkoinen linkki Orimattilan taidemuseon Instagram-sivulle.

pdf Tästä latautuu Orimattilan taidemuseon kokoelmapolitiikka pdf:nä (906 KB) .

Orimattilan taidemuseon ystävät ry tukee Orimattilan taidemuseon toimintaa. Tämä on ulkoinen linkki Orimattilan taidemuseon ystävät ry:n facebook-sivulle.

Palaute taidemuseolle

Voit lähettää meille palautetta Orimattilan kaupunginTrimble-palautejärjestelmän kautta.  Tämä on ulkoinen linkki palautejärjestelmään. Tai voit ottaa meihin myös suoraan yhteyttä puhelimitse 044 781 3567.

 


Pääsymaksut


Aikuiset 7 €
Eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, ryhmät (vähintään 10 henkilöä) 4 €
Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
Orimattilalaiset koulu- ja päiväkotiryhmät ilmaiseksi
Museokortti 74 €, voimassa olevan kortin uusinta 69 € (voimassa vuoden, pääsy 300 museoon)

Esittelymaksu 40 €, virka-ajan jälkeen ja viikonloppuisin 50 €. Museon esittelyt on varattava etukäteen puh. 044 781 3567.

Maksuvälineenä käy käteinen, Museokortti sekä yleisimmät pankki- ja luottokortit. Emme ota vastaan Smartumeita tai muita kulttuuriseteleitä. 

Meillä käy museokortti mainos


Turvallinen museovierailu

THL:n yleinen kasvomaskisuositus on poistunut. Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Otathan huomioon seuraavat asiat vieraillessasi museossa:
• Pidä n. 2 m turvaväli muihin asiakkaisiin ja museon henkilökuntaan.
• Noudata hyvää käsihygieniaa. Museon sisäänkäynnin luona on tarjolla käsidesiä.
• Yski ja aivasta kyynärtaipeeseen, älä koskettele kasvojasi.
• Älä koske taideteoksiin ja vältä pintojen koskettelua.
• Siirräthän museovierailusi myöhempään ajankohtaan, mikäli sinulla on flunssan oireita.

Lipunmyyntipisteelle on asennettu turvapleksi suojaamaan asiakkaita ja henkilökuntaa pisaratartunnoilta. Kiinnitämme erityistä huomiota käsihygieniaan sekä tilojen puhtauteen ja seuraamme virallisia ohjeita, jotta museovierailu olisi mahdollisimman turvallinen. 

 


Kokoelmat

Taidesäätiö Ilmari ja Toini Wall-Hakalan kokoelmat

Orimattilan taidemuseossa on pysyvästi esillä kattava ja laadukas kokoelma pääosin suomalaista kuvataidetta 1800-luvun alusta 1950-luvulle, painottuen vuosisadan vaihteeseen eli ns. Suomen taiteen kultakauteen. Kokoelmissa mm. seuraavien tunnettujen taiteilijoiden teoksia: Marcus Collin, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Eero Järnefelt, Unto Koistinen, Aleksander Lauréus, Berndt Lindholm, Helene Schjerfbeck, Maria Wiik, Ferdinand ja Magnus von Wright, Väinö Aaltonen, Walter Runeberg, Ville Vallgren. Kokoelmassa on yli 170 maalausta ja piirustusta, noin 60 veistosta sekä antiikkihuonekaluja. Kokoelma on avattu yleisölle vuonna 1978.

Tutustu netissä Wall-Hakalan taidekokoelman virtuaalinäyttelyyn tästä linkistä!

pekka halosen maalaus lehmisavu

öljyvärimaalaus kyyhkysiä istumassa aidalla takana taloja järvimaisemassa

Pentti Papinahon kokoelmat

Kokoelmat esittelevät Orimattilassa asuneen kuvanveistäjä, professori Pentti Papinahon (1926-1992) tuotantoa kolmenkymmenen vuoden ajalta. Esillä on muotokuvia, abstrakteja veistoksia, reliefejä, mitaleita, plaketteja sekä valokuvia.

pentti papinahon veistoksia

 

Orimattilan Erkot -näyttely

Orimattilalaissyntyisten Erkon veljesten, runoilija J.H., sanomalehtimies Eero ja runoilija Rudolf Elias Erkon elämänvaiheita esittelevä näyttely. Kuuluisat Erkon veljekset syntyivät Orimattilan keskustaajamassa Eerakkalan talossa, joka sijaitsi nykyisen Erkontien varressa. Entistä monipuolisempi näyttely on uudistettu vuonna 2018. 

kuva erkot näyttelystä

  


 

Vaihtuvat näyttelyt

Mestaripiirros – Ihminen piirtäjän kohteena
Suomen Taidepiirtäjäin Liiton kokoelmaa esittelevä kiertonäyttely
26.8.-25.9.2022

Näyttely on Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan tuottama roll up -kiertonäyttely. Näyttelyssä on esillä myös originaalipiirroksia kokoelmasta.

Suomen Taidepiirtäjäin Liitto alkoi sotien jälkeen keräämään suomalaisten kuvataiteilijoiden piirustuksia. Kokoelmien pohja on luotu taiteilijoiden lahjoituksin, myöhemmin sitä on kartutettu ostoin. Kokoelma talletettiin Lahden taidemuseoon vuonna 1961 ja vuonna 1982 se lahjoitettiin museolle. Nykyisin kokoelmaa hoitaa Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva. Kokoelmassa on tällä hetkellä runsaat 1 600 piirustusta noin 300 taiteilijalta. Kokoelmassa on runsaasti erilaisia maisema-aiheita, kasvokuvia, alastontutkielmia, pilapiirroksia ja karikatyyrejä. Vanhimmat teokset ovat 1800-luvun lopulta, tuoreimmat 2010-luvulta. Näyttelyssä on esillä kuvia kokoelman piirustuksista sekä tietoa kokoelman erilaisista teemoista – mm. alastontutkielmista, kasvo- ja omakuvista sekä karikatyyreistä.

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva on Päijät-Hämeen aluetaidemuseo ja se tuottaa erilaisia palveluita kuten esimerkiksi kiertonäyttelyitä maakuntansa kuntien käyttöön sekä edistää maakunnan taidemuseoiden välistä yhteistyötä.

Hugo Simbergin tekemä piirros Akseli Gallen-Kallelasta

Kuva: Hugo Simberg: Akseli Gallen-Kallela, lyijykynä, 1895–1898

 

Tulevat näyttelyt

Ei pelota yhtään - naivisteja Iittalasta 30.9.-4.12.2022

Näyttelyn taiteilijat: Kati Mikola, Lauri Lahtinen, Petra Heikkilä, Esa Leppänen ja Eino Viikilä. 
Näyttelyn tuottaa Naivistit Iittalassa -säätiö ja kuratoi Veikko Halmetoja. 

naivistinen taideteos punainen robotti metsässä lyhty kädessään

Usein kysyttyyn kysymykseen siitä, mitä naivismi on, ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Mikäli kuitenkin naivistisen taiteen ystäviä on uskominen, on naivismi ennen kaikkea iloa. Naivismin perimmäinen tarkoitus taitaakin olla kaikessa yksinkertaisuudessaan ilon tuottaminen.

Orimattilan näyttelyyn on valikoitunut viisi eri taiteilijaa, joiden teokset näyttävät hienosti naivismin monipuolisuuden. Petra Heikkilä, Lauri Lahtinen, Esa Leppänen, Kati Mikola ja Eino Viikilä ovat kaikki pitkän linjan tekijöitä Naivistit Iittalassa -näyttelyissä. Heidän näkemykseensä taiteesta ilon lähteenä voi siis varmuudella luottaa.

Petra Heikkilän eläinhahmot ihastuttavat katsojia vuodesta toiseen. Heikkilän harmoniset työt eivät ylimääräistä kikkailua kaipaa, sillä eläinhahmojen katseisiin ja ilmeisiin tuntuu kiteytyvän kaikki olennainen. Töiden eläimet ovat sympaattisia ja helposti lähestyttäviä. Niiden katseista voi löytää samaan aikaan sekä viekasta ilkikurisuutta että herkkää surumielisyyttä.

Lauri Lahtinen seikkailee teoksissaan 60-luvun lapsen mielikuvitusmaailmoissa. Niissä, joissa tulevaisuus näyttäytyi lentävinä autoina ja jokaisesta kodista löytyi oma robotti. Lahtisen teoksia kannattaakin katsoa juuri lapsensilmin, jotta varmasti näkee robottien lempeyden ja inhimillisyyden, joka peittyy niiden kovan ulkokuoren alle.

Esa Leppäsen voi sanoa edustavan Iittalan naivistien ITE-taide-jaostoa. Leppänen tunnetaan ennen kaikkea romumetalliveistoksistaan, mutta maalaustaide ei silti jää kakkoseksi. Leppäsen maalaukset ovat viivoiltaan anarkistisen voimakkaita ja perspektiiveiltään taidokkaan vääristyneitä. Leppäsen viivassa on sarjakuvamaisuutta, joka jättää katsojan odottamaan seuraavaa kuvaa ja tarinan jatkoa.

Kati Mikola on kuin taidokas maisemamaalari, jonka maisemiin kettu, karhu, jänis ja muut metsän eläimet eksyvät sattumalta puuhailemaan omiaan. Mikolan maailmat ovat täynnä hyvää. Näissä maailmoissa katsoja voi antaa itselleen oikeuden upota hyvyyteen, jossa pahalla ei ole paikkaa.

Eino Viikilän ura Iittalassa on jo yli 20-vuotias. Viikilä on ennen kaikkea keraamikko, vaikka häneltä on nähty niin maalaustaidetta kuin grafiikkaakin. Viikilän uskollisesti paikoillaan nököttävät koirat tekee mieli kaapata kainaloon, sillä niiden katse aivan kuin anelee katsojaa tekemään niin.

Syysiltojen pimetessä ja talven lähestyessä on hyvä suunnata ilon, lämmön ja lempeyden pariin, naivistisen taiteen maailmaan. Tämän taiteen parissa ei varmuudella pelota yhtään.

Teksti:
Kira Suomalainen
Naivistit Iittalassa -säätiö

 

Carine Fabritius ja Päivi Merviö 20.1.-19.3.2023

 


Aiemmat vaihtuvat näyttelyt

18.6.-21.8.2022
Olan tusina

Tytti Götsch, Ilkka Halso, Kyllikki Haavisto, Johanna Immeli, Virpi Kanto, Tapani Kokko, Jukka Lehtinen, Aba Luostarinen, Ulpu Riikonen, Eeva Turunen, Saara Vainio, Jari Vesterinen, Fleur Wilson     

Kaikilla Olan tusina -näyttelyn taiteilijoilla on kiinteä suhde Orimattilaan: he joko asuvat tai ovat asuneet, asuvat kesäisin tai työskentelevät Orimattilassa. Näyttely nostaa esille Orimattilaan keskittyneen laajan ja monipuolisen taiteellisen osaamisen. Näyttelyssä mukana olevat ammattitaiteilijat ovat taidemaalareita, kuvanveistäjiä, keraamikkoja ja valokuvataiteilijoita. Näyttelyyn osallistui lisäksi pop-up taiteilijana orimattilassa majoittuva ukrainalainen Katerina Bosenko.

 

13.4.-12.6.2022
Maria Wolfram
Syövereistä syyniin

Näyttelyn nimi Syövereistä syyniin viittaa sekä historian unohtamien naisia käsittelevien kertomusten vaikutukseen Maria Wolframin taiteessa että pandemian aikana eristyksessä tehtyjen maalauksien esillepanoon tässä näyttelyssä. Maria Wolfram innostui tätä näyttelyä tehdessään Orimattilan museon hienosta kokoelmasta. Hän halusi rakentaa näyttelyn eräänlaiseksi vuoropuheluksi museon kokoelman kanssa, ja siksi osa teoksista oli ripustettu tämän kokoelman keskelle Maria Wolframin suosikkitaiteilijoiden, kuten Maria Wiikin, Hugo Simbergin ja Helene Schjerfbeckin teosten viereen. Omissa teoksissaan Maria Wolfram tutkii identiteetin, ihmisten välisen kanssakäymisen, tasa-arvon ja valtasuhteiden kysymyksiä. 

 

21.1.-3.4.2022 
Jumalatar ja koala
Jasmin Anoschkin ja Soili Talja

Jasmin Anoschkin keramiikasta käsin rakennetut fiktiiviset eläinhahmot juhlivat keskellä Soili Taljan intensiivisiä lähes abstrakteja maalauksia. Näyttelykokonaisuuden tunnelma oli samaan aikaan sekä hyvin inhimillinen että leikittelevä. Taljan maalausten viiva on sensuelli ja värinkäyttö syvää ja monikerroksista. Niissä voi nähdä ihmishahmoja, symboleja ja fyysistä läsnäoloa. Anoschkinin veistokset ovat inhimillisiä versioita ihmisten rakentamasta keinotekoisesta eläinkuvastosta. Ne ovat lähestyttäviä ja värikkäitä, todellisia persoonallisuuksia.

 

15.10.-12.12.2021
Valotaidenäyttely Loistava pinta 

Mikko Juntura, Outi Martikainen, Anu Raatikainen, Anne Roininen, Alexander Salvesen, Jyrki Sinisalo, Markku Uimonen

Valotaide-sana tuo mieleen kolmiulotteisuuden, tilateokset ja projisoinnit, mutta Loistava pinta -näyttelyssä korostui kaksiulotteisuus ja perinteinen maalauksen suorakulma. Orimattilan ITE-valotaiteen festarin aikana 4.-7.11. klo 18-21 taidemuseon näyttely oli yksi valotaidereitin kohteista.

 

14.9.-8.10.2021
Pinnalla ja pinnan alla -valokuvanäyttely

Orimattilan taideyhdistyksen järjestämä näyttely kertoi kuvin ja videoin Orimattilan Kalliojärvellä elokuussa 2021 järjestetystä Kallis -ympäristötapahtumasta, jossa puhdistettiin kallioita ja siivottiin luonnosta roskia. Näyttely kuului Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -ohjelmaan. 

 

19.6.–5.9.2021
Hanna Varis: Metsä ja muita voimapaikkoja 

Metsä, muut erilaiset voima- ja turvapaikat sekä voimaeläimet on kulkeneet mukana taidegraafikko, kuvataiteilija Hanna Variksen (s. 1959) taiteessa koko hänen uransa ajan. Hannan teosten voimapaikoissa on maagista unenomaisuutta ja teoksissa korostuu ihmisen yhteys luontoon. Koivumetsä ja havupuiden oksistot ovat olleet inspiraation lähteenä monissa teoksissa graafisen muotonsa ja olemuksensa vuoksi ja niissä korostuu viivan merkitys. Orimattilan taidemuseon näyttelyssä nähtiin kahdenkymmenen teoksen verran sekä Hanna Variksen uusioversioita aiemmasta että myös aivan uusia teoksia. 

 

9.4.-13.6.2021
Ilkka Halso: Maiseman anatomia - Dissektio

Ilkka Halson näyttely toi valokuvatun maiseman eteemme kapeina profiilimaisina maiseman tasoina. Teoksissaan Ilkka Halso käsittelee maiseman valokuvaamisen vaikeuden ja helppouden ristiriitaa: maisema on liian kokonaisvaltainen elämys vangittavaksi pieneen suorakaiteen muotoiseen kuvan pintaan. Ilkka Halso lähestyy kuvantamisen ongelmaa uudesta näkökulmasta purkamalla maisemaa osiin, mitä myös näyttelyn nimessä oleva anatominen termi ”dissektio” kuvaa. Dissektio tarkoittaa jonkin asian (kuolleen ruumiin) analysoimista leikkelemällä se osiinsa. Analogia maiseman ja anatomisen tutkimuksen välillä saa kiintoisia ajatusyhteyksiä. Teokset kertovat luonnon lisäksi myös ihmisestä̈ ja hänen pyrkimyksestään hallita ja muokata ympäristöään ja siitä välittyvää̈ havaintoa ja kokemusta. 

 

29.1.–28.3.2021

Eeva Peura: Birds, volves, violets

Eeva Peura (s. 1982 Orimattila) rakentaa teoksiinsa erilaisia maailmoja ja tarinoita. Hänen maalausjälkensä on rikasta ja vaihtelevaa ja teoksissa nähdään reliefimäisiä pintoja sekä tarkasti maalattuja yksityiskohtia. Maalauksissa on ihmisjoukkoja, puiden monimutkaisia oksistoja, mustekaloja ja susia, kuun valoa ja yössä kukkaan puhkeavia liljoja. Maalausten aiheet ovat usein tummia, mutta niissä on myös lempeyttä ja avoimuutta elämän monimutkaisuudelle. Näyttely koostui öljyvärimaalauksista, paperiteoksista, installaatioista ja vitriinissä esillä olevista luonnoskirjoista ja muistiinpanoista. Osa näyttelyn maalauksista oli ripustettu vuoropuheluun museon pysyvän kokoelman kanssa rinnastaen erilaiset aikakaudet, taiteilijat ja tarinat toisiinsa.

 

17.10.–5.12.2020

Linjat kohtaavat – Ahti ja Maija Lavonen

Kuvataiteilija Ahti Lavosen (s. 1928, k. 1970) ja tekstiilitaiteilija Maija Lavosen (s. 1931) yhteisnäyttely oli läpileikkaus kummankin taiteilijan urasta. Maija Lavoselta näyttelyssä nähtiin myös hänen viimeaikaisimpia teoksiansa, jotka ovat valokuidusta kangaspuilla kudottuja. Näyttelyssä oli esillä noin kaksikymmentä teosta ja kummankin taiteilijan urasta kertovia valokuvia ja katalogeja. Näyttelyn kuratoi Maija Lavonen. Sen valosuunnittelusta vastasi Jyrki Sinisalo ja graafisesta ilmeestä Tiit Jürna.

 

16.1.-17.3.2020

Lue minut!

Toiminnallinen, kirjojen maailmaan sukeltava Lue minut! -kiertonäyttely oli oodi kirjoille, tarinoille ja inspiroitumiselle. Näyttely perustui Sanna Pelliccionin ja Siri Kolun Lue minut! -nimiseen kirjaan (Otava, 2019) ja sen olivat tuottaneet yhteistyössä Sanna Pelliccioni ja Vantaan lastenkulttuuri. Näyttely inspiroi lukemaan, kirjoittamaan ja leikkimään sanoilla monipuolisten sanataidetehtävien avulla. Näyttelyn avajaisissa vierailivat kaikki Orimattilan neljäsluokkalaiset.

27.11.- 17.12.2019

UKK:n joulukortit

Joulun alla museossa oli esillä pieni kokoelma Kekkosen saamia joulukortteja 1970-80-luvuilta. Kortit olivat lainassa Urho Kekkosen Arkistosta Orimattilan Niinikoskelta. Presidentti Kekkoselle joulukortteja, kirjeitä ja sympaattisia pieniä lahjoja lähettivät niin muiden maiden hallitsijat kuin kotimaan lapset ja aikuisväestökin. Mukana näyttelyssä oli myös Kekkosen Orimattilan kaupungilta saama joulutervehdys.

11.10.-24.11.2019

Kulttuuriperintöä konservoimassa - Jorma Lyytikäisen työsarka ja Talon henki -näyttelyt

Kulttuuriperinnön hoitoon ja säilyttämiseen keskittyvä näyttelykokonaisuus esitteli konservoinnin eri osa-alueita ja vanhojen talojen suojelua. Kulttuuriperintöä konservoimassa -näyttely oli Päijät-Hämeen alueellisen vastuumuseon/Lahden museoiden tuottama kiertonäyttely, joka esitteli konservaattori Jorma Lyytikäisen pitkää uraa ja konservointitöitä Päijät-Hämeen alueella, mm. Orimattilan kotiseutumuseossa. Talon henki -näyttely oli Rakennusperinteen ystävät ry:n tuottama kiertonäyttely, joka esitteli vanhoja rakennuksia ja kulttuuriympäristöjä sekä niiden suojelua. Näyttelyiden yhteydessä esiteltiin myös Orimattilan taidemuseon viime vuosina toteuttamia omien kokoelmiensa taidekonservointiprojekteja.

8.6.-4.8.2019

Meeting Point – kansainvälinen korutaidenäyttely

Näyttelyyn osallistui 10 kotimaista ja 10 ulkomaista nykykorutaiteilijaa. Taiteilijat valmistivat näyttelyä varten uudet korutaideteokset, jotka saivat innoituksen Orimattilan taidemuseon pysyviin kokoelmiin kuuluvista teoksista. Korutaideteokset ja museon kokoelmateokset kävivät keskenään mielenkiintoista taiteiden välistä vuoropuhelua. Näyttelyn kuratoi lahtelainen korutaiteilija Helena Lehtinen ja tuotti Nikke Kaartinen. Näyttelyyn osallistuneet taiteilijat:

Ruudt Peters (Hollanti)                                     Eija Mustonen (Suomi)

Iris Eichenberg (Saksa/Yhdysvallat)                Maria Nuutinen (Suomi)

Karen Pontoppidan (Tanska/Saksa)               Nelli Tanner (Suomi)

Sofia Björkman (Ruotsi)                                    Anna Rikkinen (Suomi)

Hanna Hedman (Ruotsi)                                   Jenni Sokura (Suomi)

Jorge Manilla (Norja/Meksiko)                        Janna Syvänoja (Suomi)

Gemma Draper (Espanja)                                 Terhi Tolvanen (Suomi/Ranska)

Monika Brugger (Saksa/Ranska)                     Tarja Tuupanen (Suomi)

Ketli Tiitsar (Viro)                                               Sirja Knaapi (Suomi)

Urmas Lüüs (Viro)                                              Mia Maljojoki (Suomi)

14.5.-4.8.2019

Riimikissa karkuteillä - Karoliina Pertamon kirjakuvituksia

Lapsille suunnattu toiminnallinen näyttely Riimikissa karkuteillä oli taiteilija Karoliina Pertamon kirjakuvitusten ympärille kasvanut kirjamaailma. Pertamo on kuvittanut paljon mm. orimattilalaiskirjailija Mila Teräksen lastenkirjoja. Hurmaavan värikäs näyttely esitteli kuvituksillaan kotimaisen lastenkirjallisuuden uutuuksia ja klassikkoja: runoutta, kuvakirjoja, romaaneja ja tietokirjoja. Näyttelyssä sai leikkiä ja lukea - tai ottaa vaikka nokoset jättisuuren Riimikissan kainalossa. Kiertonäyttelyn alkuperäistuotanto: kulttuuritalo Valve, Valveen sanataidekoulu, Oulun kaupunki.

18.- 26.8.2018

Karjalaisen Naisen Ääni 100-vuotiaassa Suomessa

Näyttely kertoi yhteiskuntaamme rakentaneista karjalaisista naisista, mm. Kirvun luonnonparantolan perustajasta Maalin Bergströmistä. Näyttelyn toteutti Käkisalmen Kaupungin Rouvasväen yhdistys yhteistyökumppaneinaan lukuisat karjalaiset pitäjäseurat ja säätiöt, mm. Kirvu-Säätiö. Näyttelyä ovat tukeneet mm. Karjalan Kulttuurirahasto, Karjalan Liitto ja Karjala-talo.

8.6.-5.8.2018

Juna Espanjaan

Elokuvia ja installaatioita pohjoismaisten vapaaehtoisten tarinoista Kansainvälisten prikaatien joukoissa 1936-1939. Näyttelyn taiteilijat: Katariina Lillqvist (Suomi), Nils Claesson (Ruotsi), Tinna Jonné (Ruotsi), Dror Feiler (Ruotsi), Kieran Kolle (Norja), Sebastian Holsen (Norja) ja Albert Scervig (Tanska). Kansainvälinen näyttely kiersi ennen Orimattilaan tuloa muissa Pohjoismaissa, Espanjassa, Belgiassa ja Saksassa.

5.-18.5.2018

Kuvapoluilla

Pienoisnäyttely esitteli eskariryhmien Kuvapolku-työpajoissa syntyneitä taideteoksia. Kuvapolkuja taidemuseossa on toteutettu Orimattilan esikoululaisten kulttuurikasvatusohjelman puitteissa joulukuusta 2016 alkaen.

26.1.-25.3.2018

Phuranengo drom - Vanhojen tie

Toimittaja Aija Kuparinen ja valokuvaaja Olga Poppius haastattelivat ja kuvasivat romanivanhuksia kahden vuoden ajan. Phuranengo drom -näyttelyssä tutustuttiin heistä kahteentoista. Näyttely toteutettiin yhteistyössä Suomen Romaniyhdistyksen ja Helinä Rautavaaran museon kanssa.

15.9.-19.11.2017

Rudolf Koivu, Tuhat ja yksi yötä – idän hurmaa kuvitustaiteessa

Näyttelyssä nähtiin rakastetun suomalaisen kuvittajalegendan Rudolf Koivun itämaisia kuvitusoriginaaleja. Näyttely oli koottu Tuusulan taidemuseon Amerin Kulttuurisäätiön kokoelmista. Kokoelmaan kuuluu muun muassa Raul Roineen satuihin kuten Vihreään lohikäärmeeseen ja Ihmeitten ihmeeseen tehdyt kuvitusoriginaalit sekä Tuhannen ja yhden yön kuvitustyöt. Itämaisten kuvitusten näyttelykokonaisuus oli Tuusulan taidemuseon tuottama.

15.6.-20.8.2017

Satu Loukkola: Ihmisen kuvia

Satu Loukkolan yksityisnäyttely koostui suurelta osin viiden viime vuoden aikana valmistuneista teoksista. Monipuoliselta taiteilijalta näyttelyssä nähtiin niin maalauksia, piirroksia kuin veistoksiakin. Näyttelyn kantavana teemana olivat persoonalliset ihmishahmot: näyttelytila täyttyi erikokoisista ja -näköisistä vanhoista ja nuorista ihmisistä.

4.4.-7.5.2017

Boheemielämää – Timo Jakola

Näyttelyssä nähtiin Timo Jakolan tunnelmallisia maalauksia, joiden inspiraation lähteinä olivat toimineet Aki Kaurismäen elokuvat. Näyttely järjestettiin Aki Kaurismäen 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

2.2.-2.4.2017

Tiina Tonttutyttö ja 40-luvun moderni kuvakirja – Maija-Kaarina Nenosen kuvituksia

Maija-Kaarina Nenonen (1917–1996) oli yksi kotimaisen lastenkirjataiteen pioneereista. Kuvittajana hänen uransa sijoittui lähinnä 1940-luvulle. Vuonna 2017 vietettiin Nenosen 100-vuotisjuhlaa. Juhlanäyttely koostui yhteensä 22 kuvitusoriginaalista teoksista Onnentupa (WSOY 1943), Prinsessa Sinisilmä ja Pässi Päkäpää (WSOY, 1943), Seitsemän pientä kiliä (WSOY, 1943), Tiina tonttutyttö (WSOY, 1943) Nallen koulunkäynti (WSOY, 1944). Näyttelyn teokset olivat lainassa Lastenkirjainstituutista.

2.–21.12.2016

Ojasta allikkoon - Vedet matkalla Itämereen

Orimattilan Pohjola-Norden ry:n ja Lions Club Orimattila/Viljamaan järjestämän Itämeriaiheisen valokuvauskilpailun parhaimmistoa.

6.9.–27.11.2016

Ultima - Arvo Naatin ja Lea Zetterberg-Naatin muistonäyttely

Aviopari Arvo Naatti (15. tammikuuta 1925 Kirvu - 8. lokakuuta 2012 Orimattila) ja Lea Zetterberg-Naatti (20. maaliskuuta 1940 Lahti – 4. joulukuuta 2015 Orimattila) olivat orimattilalaisia taiteilijoita ja taiteen puolestapuhujia. Arvo Naatti oli kuvataiteilija ja Lea Zetterberg-Naatti mallisuunnittelija ja tekstiilitaiteilija. Näyttelyssä nähtiin Arvo Naatin suurikokoisia ekspressiivisiä, orgaanisia abstraktioita sekä herkkiä maisemamaalauksia. Lea Zetterberg-Naatti toimi orimattilalaisen Finn Karelia Virke Oy:n tekstiilisuunnittelijana lähes 40 vuotta, vuodesta 1968 lähtien. Näyttelyssä oli esillä hänen suunnittelemiaan kangasprinttejä.

12.6.–21.8.2016

Tapani Kokko - Pampula Paula ja tsirp-tsirp linnut

Suositussa kesänäyttelyssä nähtiin orimattilalaisen kuvanveistäjän Tapani Kokon värikkäitä puuveistoksia. Hänen veistostensa aiheet käsittelevät sukupuolien ja sukupolvien rajoja, erilaisia rooleja, kasvua, muutosta ja elinvoimaa. Moottorisahalla veistetyt puuveistokset ovat näyttäviä, runsaita ja rohkeita sekä harkitusti viimeistelemättömiksi jätettyjä. Näyttelyssä nähtiin ihmis- ja eläinaiheisia veistoksia sekä tauluja. Taidemuseon pihalle taiteilija pystytti suurikokoisen herkullisen pinkin täytekakun.

23.3.–22.5.2016

Koulumuseo

Heinämaan kyläkoulun vanhaa esineistöä ja koulunkäynnin historiaa.

30.10.2015–17.1.2016

Kekkonen kuvassa - Lehtivalokuvaaja Heikki Y. Rissasen silmin

Valokuvia Suomen tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkosesta niin edustustehtävissä kuin vapaa-ajalla vuosilta 1974–76.

5.6.–16.8.2015

Viivat

Kesänäyttelyssä Lea Karttusen akvarelleja, Päivi Rintaniemen veistoksia ja Marjaana Tillander-Luhtalan tekstiiliteoksia.

17.1.–1.3.2015

Minun Orimattilani -valokuvanäyttely

Orimattilan taideyhdistyksen järjestämän valokuvauskilpailun parhaimmistoa. Näyttely juhlisti Orimattilan 150-vuotisjuhlavuotta.


TaiteilijaLivet

8.12.2021 sarjakuvataiteilija Anayte Delahay

 1.12.2021 kuvataiteilija Anu Raatikainen

 

19.6.2021 kuvataiteilija Hanna Varis

13.4.2021 kuvataiteilija Ilkka Halso

 

28.1.2021 kuvataiteilija Eeva Peura


Museojoogaa ja -liikuntaa

Taidemuseo järjestää Orimattilan kulttuuri- ja liikuntapalveluiden kanssa Museojooga ja -liikuntatunteja. Löydät lisätietoja tulevista tunneista sekä linkit aiempiin tunteihin kulttuuripalveluiden sivuilta: Tämä on linkki kulttuuripalveluiden Museojooga-sivulle. Tallenteet löydät myös Orimattilan kaupungin Youtube-kanavalta.

 


Tehtäviä ja oppaita

Tutustu tästä Orimattilan taidemuseon esikoululaisten ja koululaisten mobiiliopasteisiin.

Matkalla museoon -ohjeita kouluille

Pieni aikamatka Suomen taiteen historiaan

Esiopetusikäisten kuvapolku Orimattilan taidemuseolla

 


 

Julkiset veistokset ja muistomerkit

patsaita ja muistomerkkejä Orimattilassa

Orimattilassa sijaitseviin julkisiin veistoksiin ja muistomerkkeihin voi tutustua kätevästi Seinätön museo -mobiiliopasteen avulla. Mobiilioppaassa on esitelty 15 veistosta ja muistomerkkiä joiden sijainnit löytyy helposti opasteen karttapohjasta. Tämä on linkki mobiiliopasteeseen

Keskusta-alueen julkisiin veistoksiin ja muistomerkkeihin voi tustustua tarkemmin myös pdf tästä tulostettavaksi sopivasta patsaskartasta  (789 KB) ja pdf tästä laajemmasta esittelystä (3.03 MB)  .