- Vapaa-aika
- Vierailukohteet
Suodata näkymää
Tervetuloa elämään, viihtymään ja vierailemaan Orimattilaan! Orimattila on runsaan 16 300 asukkaan vireä maaseutukaupunki reilun 200 000 asukkaan Päijät-Hämeessä.
Tutustu Orimattilan vierailukohteisiin tällä sivulla. Päijät-Hämeen nähtävyyksiä, majoituspaikkoja, ostos- ja kulttuurikohteita löydät myös lahtiregion.fi
Orimattilan upeat luontopolut löydät täältä: orimattilanliikuntapalvelut.fi/luontopolut/
Orimattilan majoituspalvelutarjontaan voit tutustua myös tästä.
Orimattilan Teatteri ry on kattojärjestö, joka tuottaa ja hoitaa Orimattilan kesäteattereiden pyörittämisen sekä muun niihin liittyvän oheistoiminnan.
Kotieläinpuistossa pääset tutustumaan erilaisiin hellyttäviin kotieläimiin, kuten lampaisiin, possuihin, poroihin, villisikoihin, vuohiin, lehmiin, poneihin ja tapaat monia harvinaisempiakin otuksia. Kotieläinpuisto on avoinna touko-elokuussa.
Vuonna 1911 rakennettu betonikaarisilta on luokassaan Suomen vanhin ja se on Tiemuseon museosilta. Sillan suunnitteli sillanrakennusprofessori Jalmar Castrén ja urakoi Tampereen sementtivalimo. Sillassa on rinnakkain kolme erillistä betonikaarta. Sen pituus on 37 metriä, leveys 6,5 metriä ja vapaa aukko sillan alla 22,5 metriä.
Teollisuusrakentamisen historiaa edustava Kehräämö on entinen villatehdas ja nykyään kulttuuri-, ostos-, hyvinvointi- ja viihdekeskus. Rakennuksen vanhin osa on peräisin 1900-luvun alusta.
Kuivannon kirkko on vuoden 1931 lopussa valmistunut kyläkirkko. Kirkon on suunnitellut rakennusmestari Heikki Tiitola. Se sijaitsee Pippuranmäellä hieman kylän ulkopuolella. Kirkkoon mahtuu n. 160 henkeä.
Vuonna 1840 valmistunut empirevaikutteinen, päätytornillinen ristikirkko on Artjärven neljäs kirkkorakennus. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Anders Fredrik Granstedt. Perinteiseen tapaan kirkko seisoo kirkonmäellä, hautausmaan ja seurakuntakodin vierellä. Kirkkoon mahtuu 600 henkilöä.
Empiretyylinen graniittinen ristikirkko on Orimattilan seurakunnan neljäs kirkko. Kirkko on valmistunut vuonna 1866 lääninarkkitehti Jean Wiikin ja maisteri Nestor Tallgrenin laatiman suunnitelman mukaan. Kirkkoon liittyvä avolyhtyinen kellotorni on korotettu nykyasuunsa 1930-luvulla. Kirkkoon mahtuu 1200 ihmistä.
Ursan havaintokeskus Orimattilan Artjärvellä on hyvillä havaintolaitteilla ja tilavilla kokoontumistiloilla varustettu havainto- ja koulutuskeskus, joka soveltuu omatoimisesta havaintotoiminnasta keskisuurten harrastajatapaamisten ja kurssien järjestämiseen.
Päälliköntalo (rak. 1884) sijaitsee Vuorenmäellä Artjärvellä. Rakennus suojeltiin 1992 reservikomppanjan päällikön asuintalona. Taloa vuokrataan erilaisiin juhliin, kokouksiin ja tapahtumiin. Piha-alueella on nähtävänä myös vanha tykki, Canon de 155 C Mle 1915 St. Chamond.
Pitsitupa on Heinämaan Pitsinkutojat ry:n ylläpitämä nyplättyjen tuotteiden ja nypläysmallien sekä muiden nypläykseen liittyvien tuotteiden näyttely- ja myymälätila. Pitsitupa on avoinna ti-pe 11-17, la 10-14.
Töyrylän kartanohotelli on ylellinen majoitus-, juhla- ja kokouspaikka Artjärvellä. Ihastu ja nauti pieteetillä entisöidyistä hienostuneista interiööreistä ja antiikista, jotka henkivät aitoa maalaiskartanon tunnelmaa.
Vuonna 1970 perustetun Tasavallan Presidentin Arkistosäätiön perustama Urho Kekkosen Arkisto sijaitsee Orimattilan Niinikoskella, Hovila-nimisen tilan vanhassa päärakennuksessa. Arkisto on avoinna keskiviikkoisin klo 10-16 ja sopimuksesta.
Lasi- ja keramiikkakeskus Kuu jatkaa Mallusjoen entisen kyläkoulun elämää. Tarjolla on monipuolista kurssitoimintaa ja erilaisia tapahtumia sekä uniikki- ja sarjatöitä. Tiloihin kuuluu myymälä-galleria, jossa on jatkuvasti näytteillä taide- ja käyttökeramiikkaa sekä -lasia.
Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Soile Yli-Mäyryn Taidelinnassa on esillä kuvataiteilija Soile Yli-Mäyryn maalauksia yli 20 vuoden ajalta. Avoinna sunnuntaisin klo 12-17 ja sopimuksen mukaan. Pääsymaksu 4 €.
Vuodesta 1987 toiminnassa ollut yksityinen museo esittelee Suomen historiaan liittyvää lasi- ja juomahistoriaa. Esillä on yli 1500 kohdetta 1600-1900-luvuilta. Näytteillä on myös ainutlaatuisia uniikkiesineitä. Pullo- ja lasiaarteiden lisäksi esillä on myös harvinaisia Huittisten meteoriakaatteja.
Artjärven kotiseutumuseo on Päijät-Hämeen alueen vanhin kotiseutumuseo. Museoalueelle on koottu perinnepihapiiri 1700- ja 1800-luvuilta peräisin olevista rakennuksista. Artjärven kotiseutumuseon omistaa ja museota ylläpitää Artjärven kotiseutuyhdistys. Museo on avoinna sopimuksesta.
Pysyvissä kokoelmissa Ilmari ja Toini Wall-Hakalan taidesäätiön suomalaista kuvataidetta 1800-luvun alusta 1950-luvulle, Pentti Papinahon veistoskokoelmat sekä Orimattilan Erkot -näyttely. Lisäksi vaihtuvia näyttelyitä ja tapahtumia.
Museoalueen yhdeksässä eri rakennuksessa on esillä 1800-luvun ja 1900-luvun alun maatalon arkielämään liittyvää esineistöä. Museoalueelta löytyvät mm. vanha mylly, savutupa, kivenhakkaajan mökki sekä kyläsepän paja. Museo on avoinna heinäkuussa sekä sopimuksesta.